Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.5 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieZgodnie z BN Rozbiór i wykrawanie mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach, aby elementy z rozbioru części zasadniczych półtuszy wieprzowej nadawały się do produkcji wędzonek, konserw i dystrybucji, należy przeprowadzić rozbiór półtuszy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieKtóre kości wchodzą w skład biodrówki wieprzowej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieKtóre mięśnie wchodzą w skład goleni przedniej – pręgi? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieCzęść tłuszczowo-mięśniową szyi u trzody chlewnej stanowi Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieW rozbiorze ćwierćtuszy wołowej przedniej antrykot odcina się z przodu, od Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieW rozbiorze półtuszy wieprzowej cięciem pomiędzy pierwszym a drugim kręgiem kości krzyżowej oddziela się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieW pierwszej fazie rozbioru niezmechanizowanego od półtuszy wieprzowej oddziela się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieW zmechanizowanej linii rozbioru nóż tarczowy należy zastosować do Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieKtóre z podanych urządzeń należy zastosować do odzyskiwania resztek mięsa pozostającego na kościach? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieAby oddzielić szyję od półtuszy cielęcej, należy wykonać cięcie w przednim odcinku karku, prostopadłe do kręgosłupa pomiędzy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieAby oddzielić karkówkę od półtuszy wieprzowej, należy wykonać cięcie od przodu w stawie potylicznym, od tyłu cięcie prostopadłe do kręgosłupa, pomiędzy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytaniePodczas wykrawania części zasadniczych ćwierćtuszy wołowej przedniej sześć przepołowionych kręgów piersiowych wraz z przylegającymi do nich górnymi odcinkami żeber wycina się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytaniePodczas rozbioru uzupełniającego schabu wieprzowego należy oddzielić od mięsa Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieMięso cielęce chude i ścięgniste należy do klasy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieMięso drobne wołowe chude, bez przekrwień i węzłów chłonnych, charakteryzujące się warstwą tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego około 1 mm, o analitycznej zawartości tłuszczu 8% należy do klasy 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieIle schabu uzyskuje się z wykrawania 1 000 kg półtusz wieprzowych, jeżeli średni wskaźnik uzysku tego elementu wynosi 10,1%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieNa podstawie informacji zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi czas mrożenia ćwierćtusz wołowych w temperaturze od -25°C do -35°C? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieNa podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, dla której grupy surowców czas przechowywania w temp od -18,1 do -22°C jest najkrótszy. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieAby średni ubytek masy mięsa schładzanego był jak najmniejszy (około 1%), należy zastosować wychładzanie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieZamrażania mięsa w kartonach/blokach nie należy przeprowadzać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieMięso rozmrożone w solance peklującej nie będzie przeznaczone do produkcji kiełbasy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieDodatkową wkładkę zabezpieczającą przed przebiciem należy zastosować podczas pakowania Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieIle półkilogramowych porcji mięsa mielonego zapakowano do sprzedaży, jeżeli zmielono 25 kg mięsa, a wydajność wyniosła 90%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieKarczek obrobiony należy zastosować do produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieNa podstawie receptury określ, który wyrób otrzymano. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieDo przyprawienia kiełbasy myśliwskiej nie należy stosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytaniePęcherze wieprzowe należy wykorzystać jako osłonki do produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieMięśnie otrzymane z wykrawania szynki, przeznaczone do produkcji konserwy pasteryzowanej, należy poddać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieJak należy przygotować surowiec tłuszczowy do wytopu metodą ciągłą? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieDo produkcji lodu niezbędnego do zachowania odpowiedniej temperatury farszu w procesie kutrowania należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieKtórą maszynę lub urządzenie nieprawidłowo dobrano do operacji w czasie konfekcjonowania mięsa i wędlin? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieIle wyrobu gotowego uzyskano, jeżeli ubytek masy podczas parzenia 15,0 kg kiełbasy białej wyniósł 2%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieBrunatny odcień barwy smalcu popularnego świadczy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytaniePodczas oceny organoleptycznej kiełbasy stwierdzono oślizłość na powierzchni, wyraźnie kwaśny smak oraz przykry zapach. Świadczy to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieWymienione w kolejności czynności: dobór surowca, peklowanie mokre, masowanie, napełnianie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie dymem gorącym, obróbka cieplna, studzenie powietrzem, chłodzenie, należy wykonać w produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieZapis „Masa netto”, umieszczony na etykiecie kiełbasy w słoiku, przeznaczonej do dystrybucji, informuje o masie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieIle sztuk plastrów otrzyma się z bloku szynki konserwowej o długości 60 cm, jeżeli plasterkownica tnie wędlinę na plastry o grubości 3 mm? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieDo transportu wewnętrznego z hali produkcyjnej do magazynu trzech opakowań wyrobu gotowego, ważących razem około 100 kg, najlepiej wykorzystać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieZgodnie z deklaracją producenta parówki wieprzowe pakowane próżniowo można przechowywać przez okres 12 dni w temperaturze chłodniczej Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieIle kg kabanosów dostarczono do odbiorcy, jeżeli zamówił on 3 opakowania kartonowe, a w każdym z nich znajdowało się 15 paczek kabanosów o masie 100 g każda? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
