Kwalifikacja TG7 Sporządzanie potraw i napojów
październik 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.6 – październik 2016
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Która grupa zawiera wyłącznie owoce pestkowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Która przyprawa dodana do potrawy powoduje jej pomarańczowe zabarwienie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Orzechy są surowcem wysokoenergetycznym ze względu na dużą zawartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Rokfor należy do serów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Truskawki są bogatym źródłem witaminy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który element półtuszy wieprzowej przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Która ryba jest przedstawiona na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do tłuszczów utwardzanych zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż, który z wymienionych środków żywnościowych należy przechowywać w najniższej temperaturze.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Makarony należy przechowywać w pomieszczeniach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Które opakowanie jest optymalne do przechowywania ciepłego chleba?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zmiany związane z aktywnością pleśni i bakterii gnilnych w przechowywanej żywności są zmianami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
System HACCP dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Celem systemu HACCP jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Którą metodę utrwalania stosuje się do produkcji liści laurowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na podstawie podanego normatywu surowcowego określ metodę utrwalania kapusty czerwonej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który dodatek dodany do żywności wzmocni jej smak?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Metodę pasteryzacji należy stosować do utrwalania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z danych w tabeli wskaż, w którym przetworze owocowym nastąpił największy ubytek witaminy C, jeżeli 100 g świeżych truskawek zawiera 62 mg witaminy C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Zamrożone truskawki w workach o wadze 20 kg należy przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do porcjowania surowego kurczaka należy użyć deski koloru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Jaja, woda, ocet to surowce, których należy użyć do wykonania jaj
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionej receptury?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Którą potrawę należy przygotować na podstawie przedstawionego schematu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Które ciasto należy przygotować na podstawie przedstawionego normatywu surowcowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którą technikę należy stosować do sporządzania klusek kładzionych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Którą technikę należy stosować przy usuwaniu kości z surowej tuszki drobiowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ciasta kruche należy sporządzać stosując technikę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do sporządzania omletu biszkoptowego, oprócz jaj, masła i soli, należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do sporządzania sosu beszamelowego, oprócz masła, należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Który składnik spulchniający należy wykorzystać do przygotowania sufletów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Które świeże owoce dodane do galaretek utrudniają jej zestalenie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile 100-gramowych porcji sztuki mięsa otrzyma się z 10 kilogramów wołowiny, jeżeli podczas gotowania straty mięsa wynoszą 30%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przy sporządzaniu mleczka waniliowego wytrącanie białek spowodowane jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do zaparzania kawy po turecku należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Które urządzenie należy wykorzystać do schłodzenia ciepłej galaretki owocowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Którego z urządzeń należy użyć do smażenia i duszenia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W urządzeniu przedstawionym na rysunku należy przygotować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wieloporcjowo zupę pomidorową z makaronem należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie