Kwalifikacja TG7 Sporządzanie potraw i napojów
październik 2013
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.6 – październik 2013
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Która potrawa dostarcza po spożyciu najwięcej błonnika pokarmowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które warzywo należy do grupy warzyw owocowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które surowce po spożyciu są najlepszym źródłem witaminy C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Którą metodę oceny jakości żywności stosuje kucharz próbując sporządzoną potrawę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Aby zapewnić optymalne warunki przechowywania mrożonej żywności, zamrażarki powinny utrzymywać temperaturę w zakresie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Schłodzone elementy drobiowe należy przechowywać nie dłużej niż 48 godzin w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zatrucie jadem kiełbasianym może spowodować spożycie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przechowywanie ziemniaków w ciepłym i wilgotnym pomieszczeniu przyśpiesza proces ich
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Dobrą praktykę higieniczną określa się skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do przetworów utrwalanych cukrem należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do metod utrwalania żywności wysokimi temperaturami należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Higrometr to urządzenie służące do pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Urządzeniem przedstawionym na zdjęciu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Magazyn podręczny w zakładzie gastronomicznym powinien znajdować się w jego części
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Dział ekspedycyjny zakładu gastronomicznego to połączenie jego części
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Zmywalnia naczyń kuchennych w zakładzie gastronomicznym powinna znajdować się w części
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W strefie czystej zakładu gastronomicznego należy wykonywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który zabieg polega na chemicznym niszczeniu drobnoustrojów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Technikę smażenia w głębokim tłuszczu należy zastosować do sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które wyroby są sporządzane z ciast zarabianych w naczyniu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Rybę „po polsku” należy sporządzić techniką
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Garnirowanie jest techniką
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Którą potrawę sporządzi kucharz wykorzystując następujące surowce: polędwicę wołową, smalec, cebulę, koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę pszenną, wodę, przyprawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Nierozpadający się i zwięzły po ugotowaniu miąższ ziemniaka jest polecany
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do podstawowych składników ciast ziemniaczanych, oprócz ugotowanych ziemniaków, należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zestaw przypraw Bouguet garni należy użyć do sporządzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Jasna zasmażka, mleko, sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa są składnikami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Potrawy z warzyw kapustnych uzyskają delikatny smak, jeżeli będą gotowane z dodatkiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który deser należy zestalić żelatyną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zacieranie jajem kaszy krakowskiej przed jej gotowaniem ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Aby nie dopuścić do dużych strat składników odżywczych podczas krojenia owoców, należy rozdrobnione surowce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Związki Maillarda powstają podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile objętości wody należy użyć do przygotowania musu z jednej objętości kaszy manny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Podczas sporządzania wyrobów z ciasta drożdżowego, gluten zawarty w mące pszennej zwiększa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Niebieską deskę należy użyć do krojenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Płuczko – obieraczka jest urządzeniem mechanicznym ułatwiającym obróbkę wstępną brudną
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Urządzeniem przedstawionym na zdjęciu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Deser sporządzony z owoców ugotowanych w wodzie z dodatkiem cukru należy konsumentowi podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Którą z wymienionych zup należy podać w naczyniu przedstawionym na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie