Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z wymienionych środków spożywczych może być przechowywany w temperaturze około 20°C i wilgotności 60% bez pogorszenia jakości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Operacja wydobywania oleju z wytłoków rzepaku za pomocą rozpuszczalnika organicznego, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W technologii produkcji napojów mlecznych fermentowanych stosuje się operacje i procesy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Saletra potasowa jest dodatkiem konserwującym stosowanym w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do zestalenia sernika na zimno należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Przyprawa korzenna jest niezbędnym składnikiem przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Korzystając z zamieszczonej receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Fermentacja mlekowa jest niezbędnym procesem w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W technologii produkcji szynki wędzonej peklowanej metodą nastrzykową stosuje się operację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Operacje mycia, obierania, blanszowania i smażenia występują w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Urządzeniem niezbędnym do produkcji koncentratu pomidorowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat budowy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do oddzielenia zanieczyszczeń chemicznych (fuzli) występujących w spirytusie należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Tradycyjna zalewa stosowana do marynowania grzybów w produkcji przemysłowej zawiera w swoim składzie:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Trwałość gotowej surówki warzywnej przedłuży proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zużyty tłuszcz smażalniczy jest produktem ubocznym powstającym podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który produkt uboczny może być wykorzystany do produkcji żelatyny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Produkcyjnej oznaczone są skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Laborant wykonał oznaczenia dotyczące wodochłonności, wydajności, elastyczności i rozpływalności pewnego składnika produktu spożywczego. Oznaczenia te dotyczą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jednym z zagrożeń fizycznych monitorowanych podczas produkcji dżemu wiśniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Obecność bakterii Salmonella należy szczególnie monitorować w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wskaż przy której zawartości patuliny przyjęty surowiec nie może zostać przeznaczony do dalszego przerobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W przypadku zbyt wolnego rozrostu kęsów ciasta drożdżowego w komorze rozrostowej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który z podanych odczynników chemicznych jest wskaźnikiem wykorzystywanym przy oznaczaniu kwasowości miareczkowej mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Na rysunku przedstawiono sprzęt stosowany do oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Przedstawiony na rysunku aparat Parnas-Wagnera przeznaczony do mineralizacji i wydzielenia amoniaku z próbki żywności metodą Kjeldahla stosowany jest do oznaczania zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Z jaką ilością wody należy zmieszać 2 g odczynnika chemicznego, aby uzyskać roztwór o stężeniu 2% wagowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do odmierzenia 2 cm3 odczynnika chemicznego najlepiej użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do podgrzewania próbek żywności przygotowanych do badań wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przedstawiony na rysunku sprzęt laboratoryjny przeznaczony do oznaczania zawartości alkoholu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do badań sensorycznych żywności zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jaka jest procentowa zawartość wody w mące pszennej, jeżeli próbka mąki o masie 3,000 g po wysuszeniu ważyła 2,580 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Zgodnie z zamieszczonym fragmentem instrukcji laboratoryjnej, aby oznaczyć zawartość witaminy C w soku cytrynowym, należy badaną próbkę soku miareczkować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W spopielonej próbce żywności można oznaczyć zawartość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który wynik badania kwasowości kiszonej kapusty jest nieprawidłowy, jeżeli wartość pH gotowego wyrobu powinna wynosić 3,5÷4,5?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Korzystając z wyników badań ujętych w tabeli, określ która partia piwa spełnia wymagania jakości.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile kg cukru należy użyć do produkcji 5 000 dm3 napoju owocowego, jeżeli na 100 dm3 wyrobu gotowego potrzeba 8 kg tego składnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile wyniesie wyciąg mąki zwany wydajnością, jeżeli z 200 kg ziarna pozyskano 130 kg mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile etykiet należy przygotować do oklejenia 20 000 sztuk butelek szklanych, jeżeli straty etykiet podczas naklejania wynoszą 0,5%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Uszkodzoną szklaną zlewkę, wykorzystywaną wcześniej do badania żywności, należy
Poprawnie
Niepoprawnie