Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
wrzesień 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Która z podanych norm jest Polską Normą obejmującą Produkcję artykułów żywnościowych i napojów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W których warunkach należy przechowywać surowce roślinne, wykazujące dużą zdolność do transpiracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które elementy półtuszy należy wybrać do produkcji wyrobów z mięsa wołowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do zamrażania groszku należy zastosować metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na schemacie przedstawiono autoklaw obrotowy wielośluzowy o działaniu ciągłym, który służy do przeprowadzania procesu utrwalania zwanego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Na przebieg procesów stosowanych w produkcji wyrobów spożywczych mają wpływ inhibitory, które
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W produkcji wyrobów spożywczych wykorzystuje się sorpcję, która jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Wskaż rodzaje ciast, z których zostały wykonane wyroby cukiernicze przedstawione na zdjęciach.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wybierz obowiązującą kolejność urządzeń stosowanych do produkcji cukru z buraków cukrowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które substancje są stosowane w osmoaktywnych metodach utrwalania żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat budowy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który proces należy zastosować do produkcji margaryny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Przedstawione urządzenie stosowane jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wskaż operacje związane z obróbką wstępną surowca.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat budowy prasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Za powstanie oczek w serze odpowiedzialne są bakterie fermentacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do produkcji drożdży piekarskich wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Które urządzenia wchodzą w skład sprężarkowego obiegu chłodniczego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Pasaż przemiałowy to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Za goryczkę i pienistość piwa odpowiada
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować do wydobycia oleju z nasion roślin oleistych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Makuchy to produkt uboczny powstający
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Wskaż czynnik chłodniczy stosowany w kriogenicznej metodzie zamrażania ryb.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Kupażowanie to etap produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Gluten powstaje w procesie tworzenia się ciasta z połączenia białek mąki pszennej:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Prowadząc ciasto żytnie metodą V-fazową, należy kolejno sporządzić:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Znaki umieszczane na opakowaniach, przedstawione na rysunku, należą do grupy znaków
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W magazynie posortowano 250 kg jabłek wg klas. Otrzymano 25 ton jabłek klasy I, 75 ton jabłek klasy II, 125 ton jabłek klasy III, resztę stanowiły odrzuty. Jaki procent całej ilości jabłek znajdujących się w magazynie zakwalifikowano do odrzutów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Cena detaliczna 1 kg mąki wynosi 4 zł. Marża stanowi 25%. Ile wynosi jednostkowy koszt produkcji 1 kg mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Średni jednostkowy koszt produkcji 1 kg wędlin wynosi 16 zł. Całkowity koszt miesięcznej produkcji wynosi 48 000 zł. Ile wędlin wytwarza zakład w ciągu miesiąca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zakład produkuje chleb o masie jednostkowej 1 kg oraz bułki kajzerki o masie jednostkowej 50 g. W jednym dniu roboczym firma produkuje chleb z 200 kg mąki oraz bułki ze 100 kg mąki. Wydajność pieczywa wynosi 150%. Oblicz, ile pojemników potrzeba do zapakowania dziennej produkcji, jeżeli w jednym pojemniku mieści się 12 szt. chlebów lub 100 szt. bułek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Oblicz na podstawie receptury, ile margaryny, cukru pudru i śmietany 18% potrzeba do wyprodukowania ciasta kruchego ze 100 kg mąki pszennej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Metoda Mohra oznaczania zawartości NaCl polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Płyn Lugola, czyli roztwór jodu w jodku potasu, jest wykorzystywany do wykrywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Wskaż urządzenie wykorzystywane zarówno do produkcji koncentratu pomidorowego, jak i do produkcji mleka skondensowanego i cukru.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zawartość tłuszczu w produktach spożywczych oznacza się metodą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do wyrobu ciast biszkoptowych oprócz mąki stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W wyniku wykrawania półtusz wieprzowych w klasie E, średni uzysk mięsa drobnego klasy II wynosi ok. 28,5%. Ile mięsa drobnego klasy I I uzyskuje się z wykrawania półtuszy o wadze 58 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wyznaczając stężenie roztworu metodą refraktometryczną wykorzystuje się zjawisko
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wartość kaloryczna 100 g suchej masy bułek zwykłych zawierających 52% cukrów, 8% białka, 1,5% tłuszczu wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie