Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W tabeli przedstawiono dopuszczalne okresy przechowywania mrożonego mięsa drobiowego w miesiącach.
Z analizy danych wynika, iż najdłużej w stanie zamrożenia można przechowywaćPoprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Rozpuszczalnikiem stosowanym do ekstrakcji oleju z nasion roślin oleistych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Surowiec wykorzystywany najczęściej do produkcji hydrolizatów skrobiowych to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do produkcji krochmalu stosowane są ziemniaki o minimalnej zawartości skrobi wynoszącej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Stosunek mąki, tłuszczu i cukru w cieście kruchym wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który zestaw surowców jest stosowany do produkcji czekolady?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Która grupa zawiera wyłącznie ryby morskie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W tabeli przedstawiono dane o wydajności poubojowej tuszek drobiowych
Z analizy danych zawartych w tabeli wynika, że największą wydajność poubojową tuszek drobiowych uzyskuje się w przypadkuPoprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż grupę, która zgodnie z obowiązującymi normami krajowymi zawiera wyłącznie wędliny podrobowe.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przygotowując ziarna do przemiału, należy poddać je procesowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Hydratacja (odszlamowanie), odkwaszanie (neutralizacja), bielenie i dezodoryzacja są etapami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Cukier otrzymuje się z rozdrobnionego buraka cukrowego w wyniku procesu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Przygotowanie nastawu występuje podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Podczas produkcji pieczywa pszennego zachodzi fermentacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Trzecią fazę w pięciofazowej metodzie produkcji ciasta żytniego stanowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Który zestaw zawiera wyłącznie wyroby produkowane z ciasta parzonego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Połączenie dwóch części składowych: gruntu i tłuszczu w trakcie wałkowania następuje podczas produkcji ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który zapis oznacza pakowanie w zmodyfikowanej atmosferze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Osadzanie to etap produkcji kiełbas następujący po
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku wykorzystuje się do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na rysunku przedstawiono schemat budowy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Urządzenie, którego schemat budowy przedstawiono na rysunku, stosuje się do mycia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który z pieców ogrzewany jest gazami spalinowymi zmieszanymi z gazami recyrkulacyjnymi?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W zamrażaniu kriogenicznym żywności wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Która z metod suszenia pozwala zachować w najwyższym stopniu naturalne cechy surowca i jego wartość odżywczą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Biotechnologiczną metoda utrwalania żywności jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do transportu mąki w workach nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Posługując się informacją zawartą w tabeli, dobierz produkty uboczne do produkcji, w trakcie których powstają.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Melasa jest produktem ubocznym wykorzystywanym jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W gotowych olejach nie oznacza się liczby
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Rolę wskaźnika podczas oznaczania zawartości soli kuchennej w pieczywie pełni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Metoda Bertranda służy do oznaczania w żywności zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Typ mąki oznacza się poprzez jej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Jajo świeże po zanurzeniu w wodzie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Ile puszek potrzeba do zapakowania 4,32 ton groszku konserwowego, jeżeli w jednej puszce mieści się 540 g produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Ile wynosi całkowity koszt mąki użytej do produkcji wg przedstawionej receptury, jeżeli cena 1 kg mąki żytniej wynosi 1,5 zł, a pszennej 1,4 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile butelek szklanych potrzeba do zapakowania 450 l syropu owocowego, przy założeniu, że 2% opakowań zostanie zniszczonych, a w jednej butelce mieści się 600 ml soku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile opakowań jednostkowych należy zużyć na zapakowanie 12 kg cukierków, jeżeli w jednym opakowaniu mieści się 200 g cukierków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile % wynosi wielkość ubytku wypiekowego chleba, jeżeli naważka ciasta przed wypiekiem wynosiła 1150 g, a gorący chleb waży 1035 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile kg surowca mięsnego należy pobrać z magazynu, aby otrzymać 500 kg kiełbasy jałowcowej, jeżeli wydajność produkcji wynosi 80%?
Poprawnie
Niepoprawnie