Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.16 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zbrylanie cukru następuje przy wilgotności względnej powietrza wynoszącej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W tabeli przedstawiono dopuszczalne okresy przechowywania mrożonego mięsa drobiowego.
Z analizy danych wynika, iż najdłużej w stanie zamrożenia można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który zestaw określa obowiązującą kolejność wybranych etapów produkcji soku owocowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który etap produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową występuje w miejscu oznaczonym symbolem X?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który zestaw uwzględnia obowiązującą kolejność etapów produkcji cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do produkcji skrobi modyfikowanej nie wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Żywność na kolor żółty barwi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do konserwowania napojów gazowanych wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W celu zapobieżenia ciemnieniu obranych jabłek należy je zanurzyć w roztworze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zestaw dokumentów technologicznych zamieszczonych w ramce ma zastosowanie podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Informacja wolne od GMO znajdująca się w opisie produktu spożywczego oznacza, że
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Rozparzanie surowca jest konieczne podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zacieranie, fermentacja i rektyfikacja to wybrane etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Urządzenie do aglomeracji stanowi wyposażenie linii technologicznej do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do przeprowadzenia której operacji technologicznej stosowanej w produkcji soków warzywnych przeznaczone jest urządzenie przedstawione schematycznie na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Proces zamrażania poprzez zanurzenie małych porcji produktów w czynniku mroźniczym można przeprowadzić w zamrażarce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Trwałość suszu jabłkowego można przedłużyć, stosując dodatkowo
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Hydrotransport jest stosowany w zakładach spożywczych przerabiających
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Niebezpieczny dla środowiska naturalnego szlam defekacyjny powstaje podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Który produkt uboczny jest wykorzystywany do produkcji emulgatora?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Instytucja nadzorująca ubój zwierząt w rzeźni pod względem sanitarnym to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Jak należy postąpić z mlekiem w sytuacji, gdy testy na obecność antybiotyków wykazały wynik pozytywny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego planu monitoringu CCP nr 2, określ, przy których wskazaniach temperatury i czasu pasteryzacji piwa należy podjąć działania korygujące.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do mineralizacji próbek żywności, przeznaczonych do oznaczania w nich zawartości makroelementów i mikroelementów, służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Dobierz parę odczynnika i wskaźnika chemicznego do oznaczania zawartości soli w ogórkach kiszonych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do oznaczania zawartości tłuszczu metodą ekstrakcyjną służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Stopień zagęszczenia soku w wyparce w trakcie procesu technologicznego bada się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Urządzenie laboratoryjne przedstawione na ilustracji to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile wynosi stężenie procentowe roztworu odczynnika chemicznego, jeżeli do 48 g wody dodano 2 g substancji chemicznej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Którą metodą należy oznaczyć zawartość żelaza w żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Areometr Ballinga (lub Brixa) stosuje się do oznaczania zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do określenia zdolności rozpoznawania czterech podstawowych smaków (słodki, kwaśny, słony, gorzki) należy przygotować zestaw następujących roztworów:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Oblicz procentową zawartość wody w mące, jeżeli po wysuszeniu próbki o masie 5,000 g w suszarce w temperaturze 130°C przez około 2 godziny, uzyskano stałą masę próbki wynoszącą 4,400 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Przedstawiony fragment metodyki nazywanej metodą Kjeldahla dotyczy oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W celu określenia stopnia hydrolizy tłuszczu, zachodzącej podczas przechowywania masła, należy w badanym tłuszczu oznaczyć liczbę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Jeżeli kwasowość dla mleka świeżego, zgodnie z normą zakładową powinna wynosić od 6,6 do 6,8 pH, to mleko zostanie uznane za kwaśne przy pH
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Oblicz, ile kg proszku do pieczenia należy użyć do produkcji 200 kg ciasta biszkoptowego, jeżeli na 1 kg ciasta należy użyć 8 g proszku.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Oblicz, ile kg rzepaku należy użyć do produkcji, aby wytłoczyć w prasie ślimakowej 6 000 kg oleju, jeżeli wydajność wynosi 30%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Oblicz, ile metrów bieżących folii do streczowania należy użyć do 4 000 kartonów z ciastkami, jeżeli na palecie mieści się 20 kartonów, a zużycie folii wynosi 8 mb na 1 paletę.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zapotrzebowanie tlenowe mikroorganizmów, rozkładających substancje organiczne, charakteryzuje wskaźnik czystości ścieków oznaczony skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie