Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
styczeń 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.16 – styczeń 2018
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Jak należy postąpić z mlekiem w sytuacji, gdy testy na obecność antybiotyków wykazały wynik pozytywny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W których warunkach należy przechowywać w piekarni mąkę w workach z papieru o masie 25 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które materiały pomocnicze używane w procesie produkcji cukru powinien zgromadzić zakład, rozpoczynając kampanię?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który etap produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową występuje w miejscu oznaczonym symbolem X?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do produkcji dżemu z czarnych porzeczek należy wykorzystać:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Którą grupę surowców należy zastosować do sporządzenia ciasta biszkoptowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Woda poddana demineralizacji w procesie odwróconej osmozy jest surowcem do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do produkcji skrobi modyfikowanej nie wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Korzystając z informacji określonych w normie PN-86/A-74032 wskaż partię mąki żytniej, która nie spełnia wymagań w zakresie kwasowości.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przy produkcji drożdży piekarskich prasowanych wykorzystuje się proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Rozparzanie surowca jest konieczne podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Aby ze spirytusu surowego otrzymać spirytus rektyfikowany, należy wielokrotnie przeprowadzić proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W produkcji win musujących w celu ich wysycenia dwutlenkiem węgla należy zastosować operację
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wskaż obowiązującą kolejność operacji w procesie otrzymywania olejów metodą ekstrakcji.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Konsza i temperówka to urządzenia wchodzące w skład linii do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do czyszczenia mleka surowego należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który zestaw urządzeń służy do produkcji marmolady?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Urządzenie do aglomeracji stanowi wyposażenie linii technologicznej do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Którą metodę suszenia należy zastosować do utrwalenia pokrojonych jabłek, aby susz poprzez kontakt z wodą łatwo odzyskał pierwotne właściwości surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Hydrotransport jest stosowany w zakładach spożywczych przerabiających
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Którą metodę utrwalania należy zastosować dla surowych lub podpieczonych kęsów ciasta w technologii wypieku odroczonego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Transport jabłek z magazynu półotwartego na placu do zakładu odbywa się za pomocą przenośnika
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile wynosi stężenie procentowe roztworu odczynnika chemicznego, jeżeli do 48 g wody dodano 2 g substancji chemicznej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W celu określenia stopnia hydrolizy tłuszczu, zachodzącej podczas przechowywania masła, należy w badanym tłuszczu oznaczyć liczbę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które produkty uboczne powstają podczas produkcji spirytusu i piwa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Który z podanych produktów ubocznych może być wykorzystany jako nawóz alkalizujący glebę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W procesie produkcji masła metodą okresową jednym z CCP jest magazynowanie gotowego wyrobu. Którą czynność powinien wykonać pracownik dla tego CCP podczas przekazywania kolejnych partii masła do magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Limit krytyczny temperatury procesu pasteryzacji mleka wynosi 90°C. Operator linii monitorując proces odczytał na termometrze 87°C. Które działanie należy w tej sytuacji podjąć?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Jeżeli kwasowość dla mleka świeżego, zgodnie z normą zakładową powinna wynosić od 6,6 do 6,8 pH, to mleko zostanie uznane za kwaśne przy pH
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do oznaczania zawartości cukrów redukujących należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Naczynia przedstawione na rysunkach stosuje się do oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Przedstawiony fragment metodyki nazywanej metodą Kjeldahla dotyczy oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Które z przedstawionych naczyń laboratoryjnych jest odpowiednie do odmierzania ściśle określonej objętości cieczy oraz przygotowania roztworów mianowanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do określenia zdolności rozpoznawania czterech podstawowych smaków (słodki, kwaśny, słony, gorzki) należy przygotować zestaw następujących roztworów:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do oznaczania kwasowości mąki pracownik laboratorium używa roztworu NaOH o stężeniu 0,1 mol/dm3. Który opis charakteryzuje sposób otrzymania odczynnika?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Która z metod oznaczania zawartości tłuszczu w mleku polega na wykonaniu kolejno: ekstrakcji tłuszczu, odwirowania, a następnie określenia objętości tłuszczu na butyrometrze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile sztuk opakowań należy przygotować do zapakowania 750 kg dżemu w słoiki po 250 g każdy, uwzględniając 2% straty słoików podczas mycia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Wydajność cukru otrzymanego ze 100 kg buraków wynosi 16%. Dobowa produkcja cukru wynosi 800 ton. Ile wynosi dobowe zużycie buraków w cukrowni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Z 500 kg śmietany uzyskuje się 150 kg masła, a na każdy kilogram masła zużywa się 0,5 cm3 farby maślarskiej. Ile tego barwnika potrzeba do produkcji masła z 1 tony śmietany?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Proces zamrażania poprzez zanurzenie małych porcji produktów w czynniku mroźniczym można przeprowadzić w zamrażarce
Poprawnie
Niepoprawnie