Kwalifikacja TG17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W magazynie przedstawionym na rysunku przechowuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Określ właściwą kolejność etapów produkcji oleju rzepakowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Surowcem do produkcji pieczywa bezglutenowego jest mąka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Jakie nazwy noszą elementy półtuszy wieprzowej oznaczone na rysunku cyframi?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Do produkcji skrobi przeznacza się ziemniaki o minimalnej skrobiowości wynoszącej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Dodatkiem do żywności o właściwościach zagęszczających pozyskiwanym z owoców jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Za goryczkę i pienistość piwa produkowanego w Polsce odpowiada
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które z enzymów stosowane są w celu zwiększenia wydajności procesu tłoczenia miazgi owocowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Skrobia ulega pęcznieniu podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Smażenia nie stosuje się w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Który proces należy przeprowadzić podczas rafinowania olejów w celu wytrącenia wolnych kwasów tłuszczowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Gotowanie cukrzycy następuje bezpośrednio przed procesem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do metod mechanicznych rozdrabniania żywności płynnej nie należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Ekstraktem w procesie przedstawionym na rysunku jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Za powstawanie oczek w serach podpuszczkowych odpowiedzialna jest fermentacja
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Maszyna pakująca zamyka w ciągu 1 godziny 1 500 sztuk paczek makaronu o masie 500 g każda. Ile czasu potrzeba na zapakowanie 6 000 kg makaronu przez dwie maszyny pracujące jednocześnie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile kilogramów oleju można uzyskać w drodze ekstrakcji 2 ton rozdrobnionych nasion rzepaku, jeżeli wydajność procesu wynosi 85%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile wynosi ubytek wypiekowy chleba, jeżeli naważka ciasta wynosiła 1 140 g, a gorący chleb waży 1 000 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Tryjer to urządzenie wykorzystywane w przemyśle
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do czego służy urządzenie przedstawione na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Za pomocą zamrażarki przedstawionej na rysunku można zamrażać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które urządzenie służy do oceny świeżości jaj?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do zamrażania lekkich i drobnych produktów unoszonych przez zimne powietrze stosuje się zamrażarki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Które z urządzeń jest wykorzystywane w przetwórstwie mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Proces peklowania stosuje się do utrwalania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Sopstok jest wykorzystywany do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi wartość kaloryczna 100 g szynki wiejskiej zawierającej 17 g białka, 20 g tłuszczu i 1 g węglowodanów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na skali polarymetru odczytuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które urządzenie laboratoryjne wykorzystuje się przy oznaczaniu suchej masy produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przedstawiony na rysunku zestaw sprzętu laboratoryjnego służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do oznaczenia gęstości produktów spożywczych służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile gramów soli kuchennej potrzeba do sporządzenia 250 g 10% roztworu soli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Oznaczając laboratoryjnie typ mąki, odważoną próbkę mąki poddaje się procesowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którą metodą przeprowadza się oznaczanie chlorków w środowisku obojętnym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Oznaczanie zawartości tłuszczu w produktach spożywczych metodą Soxhleta oparte jest na procesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zdolność pochłaniania pary wodnej przez ziarno określa się terminem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Liczba kwasowa tłuszczu informuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile sztuk opakowań bezpośrednich (słoików) oraz pośrednich (kartonów) potrzeba do zapakowania 2 ton dżemu truskawkowego, jeżeli w 1 opakowaniu bezpośrednim znajduje się 25 gramów dżemu, a opakowanie pośrednie zawiera 8 sztuk słoików?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile kilogramów jabłek należy zużyć do wyprodukowania 2,5 tony soku jabłkowego, jeżeli do produkcji 1 tony soku zużywa się 1 450 kg jabłek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Dobierz odpowiednią ilość składników do wyprodukowania 240 kg sera topionego zgodnie z zamieszczoną w tabeli recepturą.
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie