Kwalifikacja TG2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.2 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Surowcami pochodzenia roślinnego są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Maliny i agrest należą do grupy owoców
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Zamieszczony opis dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Kody od E100 do E199, według międzynarodowego systemu klasyfikacji substancji dodatkowych do żywności, oznaczają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Odcień kremowy posiada mąka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej mleka surowego sprawdza się między innymi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W celu usunięcia skórki z pomidorów stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Wodę stosowaną do produkcji wódek czystych oraz soków owocowych z koncentratów należy dodatkowopoddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do rozdzielania materiału stałego na frakcje wielkościowe stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Głównym elementem wialni zbożowej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które wykorzystywane jest do zdejmowania skór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na rysunku przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do czyszczenia warzyw stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Zgodnie z procedurami systemu HACCP, podczas gotowania kremu cukierniczego, należy systematycznie kontrolować temperaturę mierzoną w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Metodą na żurku produkuje się ciasto
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zamrażaniu fluidyzacyjnemu poddaje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
10-krotne zwiększenie objętości ziarna otrzymuje się w procesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Etap w procesie produkcji czekolady, polegający na intensywnym i długotrwałym mieszaniu (zwykle od 24 do 72 godzin), to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do smażenia produktów w temperaturze 180°C wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zamrażanie owiewowe tuszek drobiowych odbywa się w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Na podstawie tabeli określ, ile kilogramów masła należy zużyć, aby wyprodukować 10 kg kremu russel.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ze 100 kg buraków cukrowych uzyskuje się krajankę zajmującą powierzchnię ok. 1000 cm2. Oblicz ile cm2 powierzchni zajmie krajanka uzyskana z 2500 kg buraków.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Reguła techniczna zawierająca zasady przebiegu procesu produkcyjnego lub cechy i właściwości surowców i produktów, lub określająca ich nazwy i symbole, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W celu utrzymania stałej wydajności prasy filtracyjnej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Brakująca operacja w produkcji lodów jadalnych, przedstawiona na schemacie znakiem „x”, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Podczas formowania kęsów ciasta na chleb podłużny należy przeprowadzić kolejno:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W produkcji potokowej (ciągłej) wykorzystuje się piec
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Aby obsługiwanie krajalnicy tarczowej do warzyw przebiegało bezpiecznie, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Urządzenie przedstawione na rysunku stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W kutrze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W bioreaktorze przeprowadza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zjawisko płynięcia żywności zachodzi w suszarkach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Osoby pracujące przy produkcji żywności zobowiązane są do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Mleko spożywcze pasteryzowane powinno być magazynowane w temperaturze, która nie przekracza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Pieczywo po wyjęciu z pieca jest bezpośrednio
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W przypadku produktów płynnych butelka typu PET o pojemności 1,5 l pełni rolę opakowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Kegi to opakowania, w które nalewa się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do przemieszczania surowców sypkich bez opakowania w kierunku poziomym stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Przedmioty przewożone na wózkach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Etap magazynowania w produkcji jogurtów jest krytycznym punktem kontroli, dla którego parametrem kontrolnym jest
Poprawnie
Niepoprawnie