Kwalifikacja TG2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.2 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.2 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z podanych wyrobów spożywczych zawiera w swoim składzie emulgator?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Solankę peklującą należy zastosować w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Która z podanych witamin dodana w procesie produkcji zapobiega ciemnieniu soku jabłkowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do produkcji wyrobów rybnych o niskiej zawartości tłuszczu należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Wskaż niewłaściwie dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do produkcji jogurtu naturalnego stosuje się:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Które cechy organoleptyczne kwalifikują ziemniaki do produkcji frytek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile należy przygotować etykietek na 3 000 butelek szklanych o pojemności 200 ml, jeżeli podczas naklejania etykieciarka niszczy 0,5% etykiet?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W procesie produkcji kefiru, przed dodaniem grzybka do mleka, w kolejności przeprowadza się: oczyszczanie mleka, normalizację zawartości tłuszczu oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile kilogramów kukurydzy należy użyć do produkcji 7 000 litrów spirytusu, jeżeli ze 100 kg tego surowca otrzymuje się 35 litrów wyrobu gotowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do rozdzielania surowców różniących się wielkością i kształtem należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który z podanych surowców jest oczyszczany z ciał mechanicznych oraz częściowo z drobnoustrojów za pomocą wirówki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do usuwania skórki z pomidorów należy zastosować obieraczkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Przedstawioną kartę techniczną maszyny/urządzenia można zastosować do opisu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Proces ekstrakcji należy zastosować w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Proces blanszowania surowca należy zastosować w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W produkcji kawy zbożowej należy zastosować proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Wytapianie, rafinacja, ochładzanie i pakowanie to etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Kupażowanie należy zastosować w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Pasteryzację kompotu truskawkowego należy prowadzić w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Kiszenie kapusty należy prowadzić do momentu uzyskania kwasowości, mieszczącej się w zakresie pH
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Fragment zamieszczonej instrukcji dotyczy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z receptury na 100 kg sera topionego oblicz, ile kilogramów sera i twarogu łącznie należy użyć do produkcji 2 000 kg wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Zapisy z pomiarów monitorowanych parametrów technologicznych należy prowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż grupę urządzeń do produkcji suszów owocowo-warzywnych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Wskaż niewłaściwie dobrane urządzenie do procesu lub operacji technologicznej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do produkcji płatków kukurydzianych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Suszarkę fluidyzacyjną należy zastosować do suszenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do hodowli zakwasu używanego do produkcji masła i sera należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do wyciskania soku z rozdrobnionych owoców należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wadą chleba pszenno-żytniego w ocenie organoleptycznej jest jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Smak dobrze ukiszonych ogórków powinien być
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Substancja, której znaczne przedawkowanie w procesie produkcji może być powodem zagrożenia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Uwzględniając zasadę Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP), wskaż brakującą czynność we fragmencie schematu technologicznego produkcji konserwy mięsnej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W procesie produkcji żywności, zgodnie z systemem HACCP, etapem, który eliminuje zagrożenie fizyczne, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Mrożonki warzywne przeznaczone do długotrwałego magazynowania należy przechowywać w komorach mroźniczych, w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
W którym magazynie umieszcza się dżem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Urządzeniem transportu wewnętrznego nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Która instytucja udziela zezwolenia na przewóz żywności wyznaczonym samochodem dostawczym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Lampę owadobójczą w magazynie wyrobów gotowych należy zamontować
Poprawnie
Niepoprawnie