Kwalifikacja TG2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do produkcji kaszy manny wykorzystuje się ziarna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który z wymienionych produktów jest stosowany w produkcji kiszonych ogórków jako dodatek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Kwas sorbowy dodaje się do dżemów niskosłodzonych w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Wskaż nieprawidłowo dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Słoiki szklane w których prowadzi się proces pasteryzacji najczęściej stosowane są do pakowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który z wyrobów otrzymuje się z wymienionych w tabeli surowców i dodatków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Słód, wodę, drożdże i chmiel wykorzystuje się w Polsce do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zakład mleczarski może odmówić przyjęcia do produkcji mleka surowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile szklanych słoików należy przygotować do zapakowania 2 000 kg gołąbków, jeżeli waga netto produktu w opakowaniach jednostkowych wynosi 500 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile soli i wody należy użyć, aby przygotować 200 kg 2-procentowego roztworu soli do kiszenia ogórków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile śmietanki o zawartości tłuszczu 30% należy użyć do produkcji 720 kg masła ekstra, jeżeli ze 100 kg śmietanki otrzymuje się 36 kg masła ekstra?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Które z wymienionych urządzeń wykorzystywane jest do oddzielania zanieczyszczeń z mąki w produkcji piekarskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W przedstawionym na rysunku urządzeniu w zakładzie przetwórstwa warzyw prowadzony jest proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Parametrem charakteryzującym przebieg pracy suszarki fluidyzacyjnej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Peklowanie jest etapem niezbędnym w technologii produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji pulpy owocowej symbolem X oznaczono czynności o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Smażenie w głębokim tłuszczu stosuje się w technologii produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W technologii produkcji śmietanki UHT nie występuje proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Liofilizacja to proces wykorzystywany do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Przygotowanie ciasta, formowanie i suszenie to charakterystyczne etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Który produkt otrzymywany jest w wyniku chemicznego utwardzania tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów przeprowadza się za pomocą gorącej wody w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Suszenie warzyw należy zakończyć, gdy zawartość wody w surowcu wyniesie około
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z receptury na 1 kg ciasta z owocami oblicz, ile sztuk jaj należy użyć do produkcji 100 kg wyrobu gotowego, jeżeli jedno jajo waży 50 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż grupę maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji kiełbasy białej surowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do oddzielenia cząstek proszku mlecznego od powietrza wylotowego z suszarki rozpyłowej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Które urządzenie poprawnie dobrano do produkcji wyrobu gotowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Które urządzenie nie jest stosowane do produkcji frytek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować do rozdrobnienia ziarna zbóż na mąkę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Które zagrożenie zdrowotne żywności można zidentyfikować badaniem organoleptycznym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W ocenie organoleptycznej wadą serka topionego będzie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Który z wymienionych produktów może charakteryzować się wadliwym smakiem jełkim?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do mycia mechanicznego, dezynfekcji ścian, posadzek, stołów i blatów roboczych w przemyśle spożywczym stosuje się preparaty zawierające
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Informacją zgodną z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej jest stwierdzenie, że każda osoba pracująca w styczności z żywnością powinna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Najlepszym sposobem eliminacji zagrożeń mikrobiologicznych w produkcji dżemów owocowych jest zgodnie z systemem HACCP
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Konserwy mięsne pasteryzowane w opakowaniach metalowych, można przechowywać do 6 miesięcy w warunkach chłodniczych w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Aby zapobiec uszkodzeniu konserw owocowych w opakowaniach szklanych w czasie transportu najlepiej przed ich dystrybucją
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W zakładzie przetwórczym hydrotransport można wykorzystać do transportu wewnętrznego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wyrób spożywczy z datą przydatności do spożycia 12.06.2018 powinien być przygotowany do dystrybucji przed towarem, na którym znajduje się data
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zabieg dezynsekcji przeprowadzany jest w magazynie w przypadku stwierdzenia obecności
Poprawnie
Niepoprawnie