Kwalifikacja TG2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
styczeń 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.2 – styczeń 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.2 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który składnik w zestawie jest błędnie dobrany do produkcji wyrobu gotowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do produkcji piwa stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Preparaty enzymów pektynolitycznych stosuje się w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Którą grupę surowców stosuje się do produkcji salcesonu włoskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który zestaw zawiera błędnie dobrane surowce i dodatki do produkcji wyrobu spożywczego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Wskaż cechę charakterystyczną świeżych ryb.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Którą pszenicę – na podstawie zamieszczonych w tabeli wyników badania organoleptycznego próbek ziarna, można zastosować do produkcji mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile butelek o pojemności 250 ml należy przygotować do rozlania 2 000 l napoju jabłkowego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Powierzchnia którego surowca powinna być bezwzględnie dezynfekowana przed użyciem do produkcji żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile gramów pektyny należy odważyć, aby wyprodukować dżem z 500 kg owoców, jeżeli na 100 kg owoców zużywa się 600 g pektyny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Młynek koloidalny stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Które środki ostrożności należy zastosować, aby bezpiecznie użytkować krajalnicę do warzyw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Który zapis należy umieścić w kolumnie „czynności” w planie przeglądów i konserwacji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do którego urządzenia niewłaściwie dobrano parametr charakteryzujący przebieg jego pracy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Fermentacja alkoholowa i mlekowa są jednocześnie wykorzystywane w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Które czynności technologiczne są charakterystyczne dla produkcji konserw owocowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Odbiór i klasyfikacja surowca, czyszczenie i odtłuszczanie, pasteryzacja i oziębianie, pasteryzacja wtórna, zagęszczanie i suszenie to etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który zakres temperatur dotyczy smażenia mięsa na tłuszczu lub mięsa zanurzonego w rozgrzanym tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Parametrem technologicznym wymagającym monitorowania w procesie produkcji kapusty kiszonej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na podstawie treści zamieszczonych w ramce określ, który produkt spożywczy jest produkowany w zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Korzystając z fragmentu instrukcji technologicznej, określ, ile gramów dwutlenku węgla znajduje się w jednej butelce szklanej wody źródlanej o pojemności 500 ml.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Ile kilogramów mięsa wieprzowego klasy I potrzeba do wyprodukowania 500 kg kiełbasy białej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Którą z czynności należy wykonać w procesie produkcji frytek po obraniu i pokrojeniu ziemniaków, a przed ich smażeniem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przedstawione na schemacie urządzenie stosuje się do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Której czynności technologicznej nie przeprowadza się w autoklawie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Które urządzenie stosuje się w procesie produkcji szynki wieprzowej wędzonej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Które urządzenie stosuje się do oddzielania od ziarna zbożowego zanieczyszczeń w postaci ziaren kąkolu, groszku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Którą grupę maszyn stosuje się do usuwania części zbędnych z owoców i warzyw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do usunięcia kamienia powstającego w wymienniku ciepła stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Produkt mleczarski o konsystencji jednolitej z objawami gazowania to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Ocena organoleptyczna lodów powinna uwzględniać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Powodem występowania zagrożenia chemicznego w procesie produkcji żywności jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Aby proces technologiczny przebiegał zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej, kolejność wybranych etapów produkcji jogurtu naturalnego, powinna być następująca:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wskaż brakującą czynność we fragmencie schematu technologicznego produkcji wina gronowego niegazowanego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Określ produkt spożywczy, który może być przechowywany przez 120 dni w temperaturze od 5°C do 10°C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W którym magazynie należy umieścić proszek mleczny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którą informację na etykiecie produktu musi sprawdzić magazynier przed wydaniem go do ekspedycji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Środkami transportu wewnętrznego w magazynach są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Zgodnie z systemem HACCP deratyzację pomieszczeń magazynowych może wykonać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Aby zapobiec przedostawaniu się szkodników latających typu mucha do magazynu, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie