Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z wymienionych dokumentów reguluje przepisy w sprawie produkcji, wymagań i metod badań wyrobów mięsnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które kości wchodzą w skład łaty wołowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Mięśnie prostowniki i zginacze wchodzą w skład
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Podczas rozbioru półtuszy wieprzowej biodrówkę oddziela się od szynki cięciem pomiędzy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Szyja jest przednim odcinkiem karku ćwierćtuszy wołowej przedniej i oddziela się ją od przodu po linii odcięcia głowy, a od tyłu pomiędzy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W wyniku rozbioru ćwierćtuszy wołowej tylnej otrzymuje się:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Które narzędzie masarskie przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które z wymienionych narzędzi stosuje się do cięcia kości, elementów mrożonych i bloków mięsa mrożonego w linii rozbiorowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, do której klasy jakościowej należy zaliczyć mięso drobne wołowe bez grubszych ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 10,5% tłuszczu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które z wymienionych cech odnoszą się do mięsa drobnego wieprzowego klasy III?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Jeżeli z wykrawania 100 kg rostbefu uzyskuje się 39,4 kg mięsa klasy I, to ile mięsa tej samej klasy otrzymuje się z wykrawania 200 kg tego elementu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile schabu z kością otrzyma się z rozbioru 400 kg tusz, jeżeli uzysk tego elementu z tuszy wynosi 10%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ maksymalny czas magazynowania mięsa wołowego w temperaturze od 2 do 3°C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli wskaż warunki przechowywania tuszy baraniej w chłodni, jeżeli czas przechowywania wynosi 1,5 tygodnia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zamrażaniu w blokach nie poddaje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Komory i tunele zamrażalnicze stosuje się przede wszystkim do zamrażania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Którą nazwą określa się parametr liczony od załadowania zamrażalni do momentu osiągnięcia w mięsie temperatury nie wyższej niż -8°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Czas rozmrażania mięsa można skrócić poprzez zastosowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Zamrażanie powoduje zmianę barwy mięsa wieprzowego, która z bladoróżowo-ciemnoczerwonej staje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jaką konsystencją powinno charakteryzować się mięso wieprzowe rozmrożone, jeśli było prawidłowo zamrożone?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W czasie oceny jakości mięsa rozmrożonego zauważono na jego powierzchni punktowe odbarwienia i białe plamy. Wada ta spowodowana jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wskaż kolejne etapy produkcji mięsa konfekcjonowanego porcjowanego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile kg schabu do wysyłki przygotuje zakład, jeżeli zamówiono 300 porcji schabu surowego pakowanego w porcje po 0,3 kg każda?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Opis którego wyrobu przedstawiono poniżej?
Przetwór mięsny w osłonce lub bez, o zachowanej strukturze tkankowej, wyprodukowany z jednego lub kilku kawałków części anatomicznej tuszy, peklowany lub solony, wędzony lub nie wędzony, suszony, surowy, parzony, pieczony.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Który wyrób mięsny można wyprodukować z wszystkich wymienionych w tabeli surowców i materiałów pomocniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Który zestaw przypraw wykorzystuje się do produkcji białej kiełbasy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Wskaż błędnie dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Jadalne osłonki sztuczne to osłonki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W którym urządzeniu przeprowadza się sterylizację konserw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Przedstawione na rysunku elementy stanowią części składowe
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W produkcji którego wyrobu gotowego następują po sobie następujące etapy technologiczne: dobór surowców podstawowych (peklowanych), rozdrabnianie, kutrowanie, mieszanie farszu z przyprawami, napełnianie, osadzanie, wędzenie, obróbka cieplna, chłodzenie.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na podstawie receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile surowców podrobowych należy przygotować do produkcji 300 kg kiszki pasztetowej z kaszą manną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jaka będzie wydajność produkcji parówek, jeżeli z 350 kg surowca wyprodukowano 385 kg gotowego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile tacek z folii wielowarstwowej należy przygotować do zapakowania 500 sztuk plastrów szynki gotowanej, jeżeli na jednej tacce układa się 5 plastrów szynki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Podczas kontroli organoleptycznej kiełbasy krakowskiej nie ocenia się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W czasie jakościowej oceny wędzonki stwierdzono na przekroju nietypową barwę szarozieloną. Jest to wada produkcyjna spowodowana zbyt
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli stwierdzono, że w kiełbasie drobno rozdrobnionej występuje 12,5% białka, 24,5% tłuszczu i 74% wody. Do tego wyrobu zastosowano surowiec mięsny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W zakładach mięsnych do konfekcjonowania wędlin zastosowanie mają
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile wyrobu gotowego przygotowano do sprzedaży, jeżeli w opakowaniu zbiorczym było 200 opakowań karkówki o masie 0,5 kg i 100 opakowań łopatki o masie 1 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Dokumentacja magazynowa nie obejmuje
Poprawnie
Niepoprawnie