Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zgodnie z wymaganiami PN Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach w czasie przechowywania produktów mięsnych w chłodni warunki klimatyczne
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W skład karkówki wieprzowej wchodzą mięśnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które z kości wchodzą w skład goleni przedniej półtuszy wołowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przepołowiona głowa odcięta jest od półtuszy wieprzowej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Który element zasadniczy odcięty jest od półtuszy wieprzowej w stawie podramienno-nadgarstkowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W zmechanizowanym rozbiorze wstępny podział półtuszy wieprzowej składa się z czterech zasadniczych faz. Wskaż, które czynności rozbiorowe należy zaplanować w drugiej fazie wstępnego podziału półtuszy wieprzowej rozbioru zmechanizowanego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Wskaż nieprawidłowo dobrany sprzęt do czynności rozbiorowej półtuszy wieprzowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować w linii zmechanizowanego rozbioru mięsa wieprzowego do zdjęcia skóry i tłuszczu z szynki lub łopatki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż brakujące elementy zasadnicze tuszy baraniej, oznaczone w tabeli znakiem zapytania.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który z elementów zasadniczych oddzielony jest od półtuszy cielęcej cięciem biegnącym od połowy pierwszego żebra do dwunastego w odległości 5-7 cm od dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wykrawanie podgardla na mięsa drobne polega na odkrojeniu od podgardla gruczołów limfatycznych, umięśnienia warstwowego od tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Mięso drobne wołowe ze ścięgnami oraz warstwą tłuszczu śródtkankowego około 5 mm, o analitycznej zawartości tłuszczu 39%, należy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Wskaż nieprawidłowo dobrane wymagania jakościowe do klasy mięsa drobnego wieprzowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Średni uzysk antrykotu w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 5,6÷5,9%. Ile antrykotu otrzymano w wyniku rozbioru 2 000 kg półtusz wołowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Wskaż, który rodzaj mięsa stracił przydatność do spożycia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Wskaż metodę wychładzania mięsa o najkrótszym całkowitym czasie chłodzenia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W urządzeniach chłodniczych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności najczęściej stosowanymi czynnikami chłodniczymi są gazy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Którą technikę rozmrażania należy zastosować do małych elementów mięsnych poddanych procesowi szybkiego zamrażania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Wskaż błędnie podaną przyczynę zmian zachodzących w mięsie zamrożonym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W czasie oceny jakości mięsa rozmrożonego stwierdzono jełki zapach i smak. Jest to spowodowane zmianami lipidów w czasie przechowywania mięsa mrożonego, co
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do konfekcjonowania elementów mięsnych w zakładach przetwórstwa mięsnego służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Aby wyprodukować mięso w postaci półfabrykatów do sprzedaży, plastry mięsa o grubości 1÷2 cm należy umieścić na tackach, a następnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Na jednej tacce tłoczonej z foli wielowarstwowej układa się 4 plastry schabu. Ile potrzeba tacek, aby ułożyć 280 plastrów schabu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W tabeli przedstawiono recepturę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż błędnie dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Korzystając z fragmentu Instrukcji technologicznej produkcji kiełbasy myśliwskiej, wskaż surowiec rozdrabniany za pomocą siatek o oczkach powyżej 10 mm
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zgodnie z wymaganiami PN Pakowanie, przechowywanie i transport wyrobów garmażeryjnych, materiały opakowaniowe i opakowania, z punktu widzenia producenta, muszą być przede wszystkim czyste, suche, bezwonne, bez uszkodzeń mechanicznych oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do produkcji którego wyrobu wykorzystuje się maszyny i urządzenia wymienione w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wskaż urządzenia stosowane do wytopu tłuszczu metodą okresową suchą.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Dobór surowców podstawowych peklowanych, rozdrabnianie, mieszanie farszu z przyprawami, napełnianie, osadzanie, wędzenie, suszenie, chłodzenie to kolejne etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wskaż operacje technologiczne, które należy przeprowadzić podczas produkcji salcesonu włoskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Do wyprodukowania 220 kg serdelków drobno rozdrobnionych zużyto surowców o łącznej masie 200 kg. Ile wyniosła wydajność gotowego produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Ile surowca peklowanego należy użyć do produkcji 170 kg wędzonki o wydajności 85%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Badania fizyczne oceny jakościowej konserw sterylizowanych dotyczą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W tabeli przedstawiono wyniki kontroli jakości mięsa mielonego wołowego. Które partie mięsa spełniają wymagania normy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W tabeli przedstawiono wymagania dotyczące składu chemicznego wyrobów gotowych. Jaki surowiec mięsny zastosowano do produkcji, jeżeli w badanej szynce stwierdzono 17,0% białka i 20,0% tłuszczu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Wskaż urządzenie do cięcia i porcjowania schabu na plastry.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Środek transportu wewnętrznego, który współpracuje z kutrem, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W temperaturze od -2°C do 4°C, przy wilgotności względnej powietrza 75÷80%, przez okres do 10 miesięcy, można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Z magazynu wydano 144 sztuk opakowań kartonowych konserwy KT-1 lbs. Korzystając z fragmentu dokumentacji magazynowej oblicz, ile kartonów konserwy KT-1 lbs pozostało w magazynie?
Poprawnie
Niepoprawnie