Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2024
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieW skład kości łopatki bez golonki wchodzi kość łopatkowa wraz z chrząstką oraz kość Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieGłówne mięśnie składające się na karkówkę to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieKtórą nazwę nosi element ćwierćtuszy wołowej przedniej, zawierający pięć przepołowionych kręgów szyjnych, oddzielony od przodu linią odcięcia szyi, od tyłu linią odcięcia rozbratla? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieBiodrówka i golonki to elementy otrzymane podczas rozbioru na części zasadnicze półtuszy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieKtórą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności przy rozbiorze półtuszy wieprzowej na zmechanizowanej linii technologicznej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieDo której czynności należy zastosować nóż trybownik? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieW celu zniszczenia drobnoustrojów i zapewnienia warunków sanitarno-higienicznych piły, noże i stalki należy poddać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieW linii rozbioru wołowiny do prowadzenia i naznaczenia linii cięć i przecinania kości należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieW wyniku rozbioru uzupełniającego elementu zasadniczego półtuszy wieprzowej otrzymano: kości miednicy, kość udową z rzepką kolanową oraz 1/3 kości goleni. Który element poddano rozbiorowi? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieKorzystając z informacji zamieszczonych w tabeli określ, do której klasy jakościowej należy zaliczyć mięso drobne wołowe z niewielką ilością ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 16,5% tłuszczu. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieWykrawanie szynki z golonką należy rozpocząć od Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieWskaźnik uzysku mięsa klasy I z wykrawania karkówki z bydła dorosłego wynosi 12,2% Ile mięsa klasy I otrzyma się z wykrawania 5 000 kg tego elementu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieZ rozbioru 1 tony ćwierćtuszy wołowej tylnej uzyskuje się 20 kg polędwicy. Ile wynosi wskaźnik uzysku? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieNa podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz ile otrzymano słoniny z wykrawania 5 000 kg półtusz wieprzowych klasy III. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieNa podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, wskaż ile dni wyniesie maksymalny czas magazynowania półtusz wieprzowych w temperaturze 2°C przy wilgotności względnej 85%. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieW praktyce przemysłowej do zamrażania mięsa wołowego w ćwierćtuszach należy zastosować mrożenie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieW którym urządzeniu nie zamraża się podrobów w postaci bloków? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieTemperaturę i wilgotność względną powietrza w magazynach chłodniczych mierzy się za pomocą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieW praktyce przemysłowej mięsa wieprzowego nie rozmraża się w Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieNa podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, określ charakterystyczną barwę tłuszczu dla mięsa wieprzowego mrożonego. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieKtóre gazy mają zastosowanie przy pakowaniu mięsa w atmosferze modyfikowanej (MAP)? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieDo magazynu przyjęto 2 tony mięsa bez kości w workach próżniowych o masie 5 kg każdy. Ile worków z mięsem przyjęto do magazynu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieW celu utrwalenia różowej barwy mięsa należy zastosować dodatek Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieKtóry element półtuszy wieprzowej jest surowcem podstawowym do produkcji baleronu gotowanego? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieKtóry z wymienionych procesów należy przeprowadzić, aby otrzymać jednolitą, zemulgowaną masę mięsną do produkcji parówek? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieTłuszcz drobny oraz podgardle do produkcji wędlin podrobowych Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieW peklowni do uplastyczniania mięsa należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieW których urządzeniach należy przeprowadzić sterylizację konserw mięsnych? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieKtórą czynność oznaczono symbolem X w schemacie technologicznym produkcji kiełbasy polskiej wędzonej? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieWodę lodową lub łuski lodowe należy dodać do masy mięsnej podczas obsługi Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieNa podstawie informacji zamieszczonych w tabeli, określ którą temperaturę należy zastosować przy wędzeniu polędwicy łososiowej. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieSterylizacja konserw mięsnych powinna być przeprowadzana w temperaturze około Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieDo wyprodukowania 5 000 kg kiełbasy zwyczajnej zużyto 4 000 kg surowców. Ile wynosi wydajność gotowego wyrobu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytaniePróbę termostatową należy zastosować do oceny jakości Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieZbadano smak, zapach, barwę oraz wygląd zewnętrzny na przekroju kiełbasy krakowskiej. Której ocenie poddano kiełbasę? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieDo puszki wprowadzono zbyt dużą ilość surowca. Który rodzaj bombażu może wystąpić w konserwie? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieDo plasterkowania kiełbasy suchej żywieckiej należy użyć Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieKonserwy w słoikach typu twist-off należy transportować do maszyny pakującej w zbiorcze pakiety za pomocą przenośnika Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieSmalec paczkowany w pergaminie jest przechowywany w chłodniach przez 7 miesięcy w temperaturze od −2 do +4⁰C, przy wilgotności powietrza 75÷80%. 
 Który magazyn zapewni odpowiednie warunki magazynowania smalcu?
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieIle wyrobu gotowego przygotowano do sprzedaży, jeżeli w opakowaniu zbiorczym było 100 opakowań jednostkowych łopatki po 5 kg i 200 opakowań jednostkowych schabu po 2 kg? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
