Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Mięso drobne pochodzące z wykrawania szynki wieprzowej, ścięgniste, bez węzłów chłonnych i przekrwień, zawierające 15,0% tłuszczu, należy na podstawie informacji zawartych w przedstawionej tabeli zakwalifikować do klasy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Ile worków termokurczliwych należy przygotować do zapakowania 660 kg łopatki z kością, jeżeli jeden worek mieści 3 kg mięsa?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w przedstawionej tabeli określ czas przechowywania szynek i łopatek surowych luzem w temperaturze -22,1 ± -30,0°C
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Bombaż chemiczny może wystąpić w opakowaniu jednostkowym
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Słonina w opakowaniach jednostkowych przechowywana jest w chłodni w temperaturze -22,1°C ÷-30°C. Zgodnie z dokumentacją systemu HACCP należy dokonać korekty, gdy pomiar temperatury w chłodni wskaże
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W skład udźca wołowego wchodzi kość udowa z rzepką kolanową oraz
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Podczas oceny jakości mięsa rozmrożonego stwierdzono deformację włókien mięśniowych. Jest to spowodowane powstawaniem dużych kryształków lodu w przestrzeni między włókienkowych, co
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który środek transportu można zastosować do pionowego i poziomego przemieszczania ładunku w magazynie wyrobów gotowych?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Wskaż element półtuszy cielęcej oddzielony po linii odcięcia udźca, od przodu między ostatnim a przedostatnim kręgiem piersiowym, od góry po linii podziału tuszy na półtusze, od dołu po linii odcięcia łaty.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
W linii rozbiorowej do zdejmowania skóry z łopatki wieprzowej i podgardla stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego fragmentu normy wskaż materiały pomocnicze stosowane w produkcji wyrobów garmażeryjnych.
Fragment PN – Wyroby garmażeryjne. Terminologia
W produkcji garmażeryjnej materiały pomocnicze to materiały i artykuły służące do wykańczania wyrobów lub nadania im określonego kształtu np. osłonki naturalne i sztuczne, szpagat, szpilki, formy oraz opakowania jednostkowe z etykietami i zamknięciami.- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na podstawie przedstawionej tabeli określ temperaturę przechowywania 2 ton koniny przez okres 9 miesięcy.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W zmechanizowanej linii rozbioru wieprzowego do naznaczania linii cięć i przecinania kości stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W zamieszczonej tabeli przedstawiono wymagania według normy i wyniki badań chemicznych czterech partii polędwicy wędzonej. Które partie spełniają wymagania normy?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Którego warunku nie muszą spełniać konserwy KP przeznaczone do krótkotrwałego przechowywania?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego schematu, wskaż surowiec poddany wstępnej obróbce i rozdrabnianiu w wilku za pomocą siatek o oczkach 2 mm.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W mięsie mrożonym w wyniku utlenienia mioglobiny do metmioglobiny z równoczesnym zagęszczeniem barwnika następuje
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Najszybsze rozmrażanie elementów mięsa w bardzo korzystnych warunkach mikrobiologicznych uzyskuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Mięso przeznaczone do obrotu handlowego może być, między innymi, w postaci całych, obrobionych elementów zasadniczych, części elementów oraz półfabrykatów pokrojonych
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Wskaż urządzenia wykorzystywane przy produkcji konserw pasteryzowanych.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W linii produkcji parówek, bezpośrednio z nadziewarką zsynchronizowana jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Element tuszy baraniej odcięty od przodu między ostatnim a przedostatnim kręgiem piersiowym, od tyłu między ostatnim a przedostatnim kręgiem lędźwiowym od dołu po linii oddzielenia mostka wraz z łatą, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W tunelach do głębokiego zamrażania w kriogenicznym systemie mrożenia jako czynnik chłodniczy jest stosowany
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W rozbiorze uzupełniającym głów wieprzowych po oddzieleniu tkanki mięsno-tłuszczowej od kości trzewioczaszki i mózgoczaszki, odcięciu uszu i mięśni żuchwy należy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Karkówka wieprzowa zawiera siedem przepołowionych kręgów szyjnych oraz
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do wyrobu 275 kg kiełbasy białej zużyto 250 kg surowców. Wydajność gotowego produktu wynosi
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Receptura zamieszczona w przedstawionej tabeli dotyczy produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Na jaką grubość należy ustawić krajalnicę automatyczną do cięcia na plastry szynki konserwowej, aby uzyskać 25 opakowań zawierających po 10 plastrów szynki każde. Baton ma długość 500 mm, przyjmij 100% wykorzystanie szynki.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Zamieszczony schemat przedstawia fragment procesu produkcji kiełbasy polskiej wędzonej.
Czynnością oznaczoną „X” jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Głównymi mięśniami szynki wieprzowej bez golonki są mięśnie: półbłoniasty, brzuchaty bez dolnej części, pośladkowy oraz
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Element półtuszy wieprzowej, odcięty z podbrzusza wzdłuż linii rozdziału półtuszy wraz z obrzeżem fałdu tłuszczowego; linie cięcia przebiegają od tyłu – po linii odcięcia szynki, od góry – po linii odcięcia łopatki i boczku, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Wymienione w kolejności czynności: dobór podstawowych surowców peklowanych, rozdrabnianie, kutrowanie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzanie, wędzenie, obróbka cieplna, chłodzenie, należy przeprowadzić w produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Średni wskaźnik uzysku karkówki w stosunku do masy tuszy baraniej mieści się w granicach 6,6 ÷ 7,2%. Wskaż prawidłowy uzysk tego elementu z rozbioru 200 kg tuszy baraniej.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W czwartej fazie rozbioru zmechanizowanego, środkowa część półtuszy wieprzowej dzielona jest na dolną i górną. Na rozbiór górnej środkowej części półtuszy składają się czynności:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do pomiaru gęstości solanki peklującej stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Dolny odcinek części lędźwiowo-brzusznej ćwierćtuszy wołowej tylnej, odcięty od przodu między ostatnim a przedostatnim żebrem, od tyłu linią ukośną wzdłuż omięsnej mięśnia czworogłowego uda, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Na podstawie przedstawionej tabeli wskaż, w której metodzie czas wychładzania mięsa jest najdłuższy.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wskaż cechy mięsa wołowego klasy I.
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wydajność kiełbasy myśliwskiej wynosi 65%. Ile surowców peklowanych należy przeznaczyć do produkcji 130 kg wędliny?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie