Kwalifikacja TG5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
W skład zespołu mięśni szynki wieprzowej wchodzi między innymi mięsień
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W skład kości łopatki bez golonki wchodzi kość łopatkowa wraz z chrząstką oraz kość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Karkówka wieprzowa odcinana jest z przodu po linii odcięcia głowy, a od tyłu po linii oddzielenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Linia podziału półtuszy wołowej na ćwierćtusze powinna przebiegać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W niezmechanizowanym rozbiorze, po ułożeniu półtuszy wieprzowej na stole rozbiorowym w pierwszej kolejności należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W zmechanizowanym rozbiorze do odcięcia nogi i golonki od łopatki należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Dokonując rozbioru zasadniczego ćwierćtuszy wołowej przedniej, uzyskuje się szyję, karkówkę, łopatkę, antrykot, goleń przednią oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Karczek bez kości powinien mieć kształt nieregularnego walca, co uzyskuje się przez okrojenie mięśni wewnętrznych przyczepów kręgów szyjnych i piersiowych oraz odcięcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Z wykrawania wołowiny uzyskano mięso drobne, chude o analitycznej zawartości tłuszczu do 7%. Jest to mięso wołowe drobne klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Uzyskane z wykrawania mięso drobne wieprzowe klasy IV określa się jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Mięso drobne cielęce zakwalifikowane do klasy I to mięso
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, wołowinę można przechowywać w temperaturze -24ºC nie dłużej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W celu uzyskania jak najmniejszych strat masy podczas chłodzenia półtusz cielęcych należy zastosować metodę wychładzania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do zamrażania tusz baranich należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W celu skrócenia czasu rozmrażania i wyeliminowania wycieku soków z mięsa należy rozmrażać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Przy dłuższym przechowywaniu mięsa mrożonego, w wyniku utlenienia mioglobiny i częściowego zagęszczania barwników mięsa w warstwach powierzchniowych, następuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W czasie oceny jakości mięsa rozmrożonego na powierzchni mięsa stwierdzono punktowe odbarwienia, białe plamy. Wada ta spowodowane jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Etykieta mięsa świeżego zapakowanego w atmosferze zmodyfikowanej nie musi zawierać informacji o
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do wyprodukowania 100 kg kiełbasy toruńskiej potrzeba 80 kg mięsa wieprzowego kl. II. Ile tego surowca potrzeba do wyprodukowania 250 kg kiełbasy toruńskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W produkcji salcesonu brunszwickiego jako materiał pomocniczy należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Surowcem podstawowym do produkcji baleronu jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Wątroba wieprzowa lub wołowa, maski i mięso z głów, tłuszcz drobny lub podgardle, kasza manna to podstawowe surowce do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Jelita konserwowane solą przeznaczone do produkcji kiszki pasztetowej przed użyciem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W produkcji wędzonek, w celu przeprowadzenia masowania czyli plastyfikacji mięsa należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przedstawione na rysunku urządzenie to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Która maszyna/urządzenie, jest niepoprawnie dobrana do operacji w czasie produkcji kiełbas?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Urządzenia stosowane do wytopu tłuszczu metodą mokrą oznaczono w zamieszczonej tabeli cyfrą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Po zakończonym procesie wędzenia gorącego polędwicy sopockiej następuje proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Zaplanowane w kolejności czynności: dobór surowca, peklowanie mokre, masowanie, formowanie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie, chłodzenie, należy wykonać w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Dobór surowca, peklowanie, rozdrabnianie, napełnianie i zamykanie opakowań oraz obróbka termiczna w temperaturze 121°C – to podstawowe czynności które należy zaplanować w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Jak należy przygotować surowce tłuszczowe do wytopu tłuszczów metodą suchą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
W procesie peklowania mięsa drobnego stosuje się dodatek 2% soli w stosunku do ilości mięsa. Ile soli należy przygotować do zapeklowania 1 tony mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Z 500 kg łopatki wieprzowej uzyskano 650 kg wyrobu gotowego. Wydajność produkcji gotowego wyrobu wyniosła
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Receptura na 100 kg kiełbasy krakowskiej przewiduje
Ile mięsa wieprzowego kl. I potrzeba do wyprodukowania 700 kg kiełbasy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Konserwa turystyczna pakowana jest w puszki litografowane po 200 g. Ile opakowań potrzeba do zapakowania 600 kg gotowego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W zamieszczonej tabeli, porównano wyniki badań czterech partii wędzonki z wymaganiami normy. Która partia spełnia wymagania normy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Badania organoleptyczne tłuszczów topionych jadalnych w zamieszczonej tabeli oznaczono cyfrą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Zastosowanie w produkcji kiełbasy szynkowej mięsa z oznakami rozpoczętego procesu jełczenia tłuszczu spowoduje uzyskanie wyrobu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Konfekcjonowanie kiełbasy śląskiej wiąże się z zastosowaniem urządzeń do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Odbiorca wyrobów mięsnych złożył zamówienie na schab pieczony pakowany systemem MAP. Oznacza to, że produkt ma być zapakowany
Poprawnie
Niepoprawnie