Kwalifikacja TG7 Sporządzanie potraw i napojów
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na podstawie przedstawionego w tabeli składu chemicznego mąki pszennej wskaż jej typ.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które warzywo przedstawiono na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który zestaw cech jest charakterystyczny dla śmietanki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Dodanie której przyprawy do ryżu powoduje jego pomarańczowe zabarwienie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Które warzywo spośród podanych jest bogatym źródłem karotenu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Które warzywa należy zaliczyć do owocowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do owoców trwałych należy zaliczyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który element rozbioru tuszy wołowej przedstawiono ma ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Optymalna temperatura przechowywania ryb świeżych do 2 dni w lodówce powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Wskaż optymalne warunki przechowywania mąki.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Która zmiana zachodzi w jajach w trakcie ich przechowywania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który sposób utrwalania mięsa przedstawiono w opisie?
„Wodę zagotować z pokrojoną w krążki cebulą, przyprawami i octem. Po ostudzeniu zalać ułożone w naczyniu mięso”
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Który magazyn należy wyposażyć w urządzenie przedstawione na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W przygotowalni brudnej należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Potrawę wyprodukowaną w systemie cook-chill po podgrzaniu do temperatury minimum 70°C należy wydać do konsumpcji w ciągu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego sposobu wykonania należy sporządzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego wskaż, ile wina białego wytrawnego i jaj należy przygotować do sporządzenia 15 porcji sosu szodonowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W zamieszczonym schemacie kolejnych czynności przedstawiono sposób sporządzania ciasta
Ubijanie jaj z cukrem → ucieranie tłuszczu na puszystą masę → dodanie masy jajecznej do tłuszczu → dodanie mąki pszennej z proszkiem do pieczenia → mieszanie masy → formowanie masy → pieczenie 180 ÷ 200°C
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Którą czynność przedstawiono na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Która technika obróbki cieplnej została oznaczona znakiem zapytania w przedstawionym schemacie sporządzania jabłek w cieście?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Posypanie powierzchni ugotowanej marchwi mąką pszenną z dodatkiem cukru i jej ponowne zagotowanie, to sposób zagęszczania przez
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Techniką obróbki wstępnej czystej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować, przygotowując „Wołową sztukę mięsa”?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do sporządzenia rolmopsów należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Środkiem spożywczym spulchniającym suflet jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zamieszczony wykaz surowców do sporządzenia kisielu truskawkowego należy w miejscu znaku zapytania uzupełnić o
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do przygotowania galarety z mięsa zwierząt rzeźnych należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który surowiec występuje w miejscu znaku zapytania w zamieszczonym wykazie surowców niezbędnych do sporządzenia sosu holenderskiego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Która czynność występuje w miejscu znaku zapytania w przedstawionym schemacie produkcji ciasta kruchego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który proces zachodzi podczas ogrzewania cukru na suchej patelni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W której potrawie dodatek soku z cytryny spowoduje utrwalenie barwy użytego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Pojemniki ze stali nierdzewnej przedstawione na ilustracji należy stosować podczas obróbki cieplnej potraw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono schemat działania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Które urządzenie należy stosować do sporządzania zup kremów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Którym z noży przedstawionych na ilustracji należy siekać zioła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Które urządzenie skraca czas gotowania potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którą tarczę krajalnicy należy użyć do szatkowania kapusty?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Które urządzenie należy stosować do schłodzenia ciepłej galaretki owocowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Które naczynie należy stosować do tradycyjnego podania deseru panna cotta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Którego naczynia nie należy używać do serwowania lodów?
Poprawnie
Niepoprawnie