Kwalifikacja TG7 Sporządzanie potraw i napojów
styczeń 2023
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zdolnością do barwienia potraw charakteryzują się następujące przyprawy:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Najwięcej kwasu szczawiowego zawierają:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Najdłuższym okresem przechowywania w optymalnych warunkach charakteryzują się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który środek spożywczy nie zawiera cholesterolu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Obsuszony ser gouda bez żadnych zmian mikrobiologicznych należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Na podstawie danych zawartych w tabeli wskaż optymalne warunki przechowywania świeżego pasztetu drobiowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Kilkudniowe przechowywanie warzyw i owoców w szczelnie zamkniętych opakowaniach plastikowych powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Spadek wilgotności powietrza w magazynie ziemniaków do poziomu 60-70% spowoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Opisane zmiany zachodzą podczas przechowywania w nieoptymalnych warunkach
„Stęchły, jełki i gnilny zapach, porowata powierzchnia pokryta brunatną, śluzowatą warstwą, wzrost kwasowości”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do instrukcji GHP/GMP nie należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Przygotowując konfitury, owoce należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaż prawidłowy dobór metody utrwalania środka spożywczego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Którego sprzętu należy użyć do bezpiecznego transportu tac GN?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Pomieszczenie, w którym odbywa się ekspedycja gotowych potraw, nie może znajdować się przy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do obróbki czystej podczas sporządzania surówki należy zaliczyć procesy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Potrawę wyprodukowaną w systemie cook – chill po podgrzaniu do temperatury nie niższej niż 70°C należy wydać do konsumpcji w czasie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do sporządzenia ciasta biszkoptowego należy przygotować 2 kg jaj. Ile jaj o wadze 50 gramów należy zaplanować do tego ciasta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile kilogramów ziemniaków należy przygotować do sporządzenia 200 porcji ziemniaków o wadze 200 gramów każda, jeżeli straty podczas obierania wynoszą 20%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do zagęszczenia 1 porcji zupy należy użyć 4 gramów mąki ziemniaczanej. Ile mąki należy użyć do sporządzenia 50 porcji zupy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Którą technikę obróbki cieplnej należy stosować do sporządzania pulpetów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które z warzyw należy rozdrabniać w szyfonadę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą technikę obróbki termicznej należy zastosować, sporządzając sztukę mięsa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do sporządzania których klusek należy użyć drożdży?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W celu uzyskania puszystej konsystencji naleśników do ciasta należy dodać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do sporządzenia sosu „tzatziki” należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Przedstawiony schemat produkcyjny przedstawia etapy sporządzania
Obróbka wstępna brudna ziemniaków → rozdrabnianie → mieszanie składników → formowanie → smażenie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Korzystając z mrożonych warzyw przy przygotowywaniu potrawy smażonej „Warzywa na patelnię”, należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Korpusy ptysi należy sporządzać z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które właściwości jaj wykorzystuje się, sporządzając suflet czekoladowy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Podczas zagęszczania kisielu kakaowego zachodzi proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które urządzenie skraca czas gotowania potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Salamander gastronomiczny należy stosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Cyrkulator temperatury należy stosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Które urządzenie przedstawione jest na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji sprzęt należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do oceny organoleptycznej chrupkości należy wykorzystać zmysł
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawione na ilustracji naczynie należy stosować do ekspedycji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W przedstawionym na ilustracji naczyniu należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Carpaccio wołowe należy serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Temperatura przechowywania ciepłych dań głównych w bemarze powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie