Kwalifikacja T4 Produkcja wyrobów cukierniczych
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 - 6
 - 7
 - 8
 - 9
 - 10
 - 11
 - 12
 - 13
 - 14
 - 15
 - 16
 - 17
 - 18
 - 19
 - 20
 - 21
 - 22
 - 23
 - 24
 - 25
 - 26
 - 27
 - 28
 - 29
 - 30
 - 31
 - 32
 - 33
 - 34
 - 35
 - 36
 - 37
 - 38
 - 39
 - 40
 
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
 
- 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 - 6
 - 7
 - 8
 - 9
 - 10
 - 11
 - 12
 - 13
 - 14
 - 15
 - 16
 - 17
 - 18
 - 19
 - 20
 - 21
 - 22
 - 23
 - 24
 - 25
 - 26
 - 27
 - 28
 - 29
 - 30
 - 31
 - 32
 - 33
 - 34
 - 35
 - 36
 - 37
 - 38
 - 39
 - 40
 
- Udzielono odpowiedzi
 - Do sprawdzenia
 
- 
                        Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do wykonywania dekoracyjnych napisów z czekolady na wyrobach cukierniczych należy zastosować
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W magazynie zakładu cukierniczego znajduje się 5 opakowań zawierających po 20 kg marmolady. Ile kilogramów marmolady zostanie w magazynie, jeżeli do produkcji należy wydać 40 kg marmolady?
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Pojawienie się na powierzchni pomady białych plam w czasie jej przechowywania świadczy o
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Drożdży świeżych piekarskich prasowanych nie należy stosować do produkcji cukierniczej, jeżeli posiadają
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Nadmierne kruszenie się gotowych wyrobów z ciasta kruchego jest spowodowane użyciem do jego produkcji
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Magazynier zakładu cukierniczego, który przyjmuje do magazynu partię twarogu, powinien
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który z wymienionych przyrządów należy zastosować do pomiaru wilgotności podczas magazynowania mąki?
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Drożdże świeże piekarskie prasowane należy przechowywać w temperaturze w zakresie
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Folia karotenowa stosowana w produkcji ciastek bankietowych zaliczana jest do
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Owoce mrożone dostarczone do magazynu zakładu cukierniczego należy umieścić
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Chemicznym zagrożeniem jakości zdrowotnej wyrobów cukierniczych są
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Na ilustracji przedstawiono

- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Która z czynności jest oznaczona znakiem zapytania w przedstawionym schemacie produkcji precli?

- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Orzechy arachidowe, które będą stosowane do produkcji masy grylażowej, należy uprzednio
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Pieprz jest dodatkiem smakowym stosowanym w produkcji ciasta na
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Masło świeże powinno zawierać nie mniej niż 82% tłuszczu oraz nie więcej niż 16% wody. Wymagania te spełnia masło o zawartości
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej masła, należy sprawdzić jego smak oraz
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do formowania herbatników z ciasta kruchego należy zastosować
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Oblicz na podstawie danych zamieszczonych w przedstawionej recepturze, ile kilogramów orzechów arachidowych należy zamówić, jeżeli zaplanowano produkcję 20 kilogramów masy grylażowej.

- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego produkuje się
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Uformowane ciastka języki z ciasta francuskiego przed wypiekiem należy
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do produkcji serników na zimno jako substancje żelujące są stosowane
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do formowania figurek i przestrzennych elementów dekoracyjnych wyrobów cukierniczych należy zastosować
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Maliny, porzeczki i agrest zaliczane są do owoców
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Produkcję ciasta drożdżowego metodą dwufazową należy rozpocząć od
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile kilogramów blatów biszkoptowych wyprodukowano zgodnie z przedstawioną recepturą, jeżeli zużyto 9 kilogramów mąki pszennej typ 650?

- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Wyroby wyprodukowane z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, składające się z dwóch okrągłych korpusów o średnicy około trzech centymetrów, przełożonych marmoladą nazywane są
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Bezy, aby nie zmieniły swojego białego koloru, należy wypiekać w temperaturze w zakresie
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wyprodukowane bezy bardzo dobrej jakości powinny być
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Żelazko jest urządzeniem stosowanym w cukiernictwie do
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Zbijanie i wałkowanie jest stosowane podczas produkcji
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Temperatura wewnątrz szafy chłodniczej powinna wynosić 5°C. Na skutek awarii urządzenia wzrosła do 17°C. Torty, które były przechowywane w tej szafie, należy przeznaczyć do
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Zgodnie z danymi zawartymi w zamieszczonej recepturze, największą porcję mąki pszennej zużywa się do produkcji 1 kilograma

- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Monitorowanie krytycznych punktów kontroli w procesie produkcji wyrobów spożywczych jest jedną z zasad systemu opisanego skrótem
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Które z wymienionych surowców należy zastosować do produkcji kremu szwedzkiego?
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Półproduktem cukierniczym otrzymywanym z połączenia czekolady i śmietanki o wysokiej zawartości tłuszczu jest
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przed przystąpieniem do sporządzania ciasta w miesiarce należy
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Maksymalna temperatura przechowywania serników i ciast przekładanych kremem russel wynosi
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ze względu na zagrożenie zakażeniem mikrobiologicznym, nie wolno przechowywać razem
- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie
 - 
                        Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Które wyroby cukiernicze są produkowane zgodnie z przedstawionym schematem?

- 1.
 - 2.
 - 3.
 - 4.
 
Poprawnie
Niepoprawnie