Kwalifikacja SPC.06 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
czerwiec 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do której czynności niezbędne jest użycie szczypiec metalowych?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do której operacji stosowanej w produkcji sera wykorzystuje się urządzenie przedstawione na rysunku?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Serwatkę podpuszczkową można wykorzystać do produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Parafina jest rodzajem powłoki stosowanej do zabezpieczenia przed wysychaniem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Odczynnik oznakowany przedstawionym piktogramem należy przechowywać z dala od
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Autoklaw jest urządzeniem niezbędnym do produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Zafałszowanie mleka substancjami o odczynie alkalicznym najlepiej oznaczyć, miareczkując podejrzaną próbkę roztworem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na rysunku, to
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który enzym należy dodać do mleka, aby mogło być ono przeznaczone do spożycia przez osoby z nietolerancją cukru z mleka?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Kartony uszkodzone w trakcie pakowania żywności należy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Za pomocą laktodensymetru oznacza się w mleku
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Analizę sensoryczną przed dystrybucją wyrobów mleczarskich powinien przeprowadzić
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Jak należy postąpić w sytuacji, w której okazało się, że wprowadzony zakwas do mleka jogurtowego jest zakażony bakteriami z grupy coli?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Metodę Gerbera z wykorzystaniem butyrometru stosuje się do oznaczania zawartości
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Ile kubeczków o gramaturze 200 g należy użyć do zapakowania 18 000 kg twarożku ziarnistego?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile należy odważyć NaOH w proszku oraz odmierzyć wody, aby przygotować 200 g roztworu 1%?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Za pomocą przenośnika rolkowego przedstawionego na rysunku jest możliwy transport luzem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do chłodzenia spopielonych próbek żywności w piecu muflowym służy
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Uproszczony schemat technologiczny produkcji kefiru smakowego metodą zbiornikową zawiera kolejno występujące po sobie etapy:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W procesie produkcji masła o zawartości tłuszczu 82% występują następujące czynności technologiczne:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Która próbka badanego proszku mlecznego spełnia wymagania, jeżeli zawartość wody musi być niższa od 4%, a zawartość tłuszczu powinna wynosić co najmniej 28%?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Korzystając między innymi z matecznika i tanku fermentacyjnego oraz maszyny nalewającej można poprowadzić proces produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Pirometr jest urządzeniem służącym do pomiaru
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który z wymienionych procesów umożliwia uzyskanie produktu o jednolitej konsystencji?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Normy obowiązujące w Unii Europejskiej stosowane w polskich zakładach spożywczych oznaczone są symbolami
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Ile kilogramów żelatyny należy użyć do produkcji 4 500 kg lodów, jeżeli jej dodatek wynosi 0,5% w stosunku do ilości wyrobu gotowego?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Ile dm3 mleka surowego należy użyć do produkcji 5 000 dm3 jogurtu, jeżeli do produkcji 1 000 dm3 wyrobu gotowego zużywa się 950 dm3 surowca?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Pasteryzację mleka przeznaczonego do produkcji jogurtu najlepiej przeprowadzić w temperaturze
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Ile kostek masła o gramaturze 200 g można wyprodukować w ciągu 5 godzin, jeżeli wydajność urządzenia wynosi 600 kg masła na godzinę?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Odczerpanie serwatki jest procesem występującym podczas produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Krajanie, dogrzewanie, dosuszanie to wybrane etapy produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Przedstawiony na rysunku sprzęt służy do
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Produktem ubocznym powstającym w zakładzie mleczarskim produkującym twarogi jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Jak należy postąpić z mlekiem, które po zagęszczeniu w wyparce posiada za wysoką zawartość suchej masy?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Jak powinien postąpić laborant w przypadku rozlania na odzież roboczą kwasu azotowego(V) podczas wykonywania analizy chemicznej?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wymieniony w ramce zestaw odczynników, sprzętu i urządzeń przeznaczony jest do oznaczania w produktach mleczarskich zawartości
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Zapleśniałe w czasie magazynowania twarogi należy poddać
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Karoten stosowany w produkcji masła i serów pełni rolę
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile cm3 podpuszczki należy użyć do koagulacji 2 000 dm3 mleka serowarskiego, jeżeli moc podpuszczki wynosi 1:100 000?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Sterylizacja jest konieczna podczas produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie