Kwalifikacja SPC.06 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Środkiem rozpuszczającym kamień mleczny w przewodach nabiałowych służących do transportu mleka jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W produkcji jogurtów owocowych nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Materiałem pomocniczym w produkcji serów dojrzewających jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Korzystając z zamieszczonej Normy zakładowej na produkcję jogurtu owocowego, oblicz łączną ilość wsadu owocowego i cukru do wyprodukowania 400 kg jogurtu owocowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Która próbka mleka surowego spełnia wymagania do produkcji mleka spożywczego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W technologii produkcji masła ziarna masła powstają na etapie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Wartość punktu izoelektrycznego kazeiny z mleka wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
We fragmencie schematu technologicznego produkcji twarogu kwasowego znakiem zapytania oznaczono etap o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
We fragmencie schematu technologicznego produkcji sera topionego znakiem zapytania oznaczono etap o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Kolejne etapy produkcji lodów to:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Homogenizator tłokowy jest urządzeniem niezbędnym do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Urządzeniem odbierającym ciepło wchodzącym w skład sprężarkowej instalacji chłodniczej, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do uzdatniania wody w produkcji mleczarskiej nie wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Do transportu proszku mlecznego luzem w zakładzie przetwórstwa mleka stosuje się przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do przewożenia palet z kartonami z masłem w magazynie wyrobu gotowego dozwolone jest wykorzystanie wózka widłowego z napędem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Przetłaczanie jogurtu owocowego z kawałkami owoców w procesie pakowania w kubeczki należy przeprowadzić za pomocą pompy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile sztuk butelek o pojemności 0,4 litra każda należy przygotować do rozlania 2 000 litrów kefiru, uwzględniając 1,5% strat opakowań?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile mleka pasteryzowanego należy użyć do produkcji 6,5 ton twarogu półtłustego, jeżeli na wyprodukowanie 1 kg twarogu zużywa się 6,5 kg mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do wyprodukowania serka homogenizowanego metodą wirówkową przeznaczono mleko z dwóch wanien po 9 000 kg w każdej. Ile kilogramów gotowego wyrobu otrzymano, jeżeli do wyprodukowania 1 kg serka potrzeba 4,5 kg mleka, a straty produkcji wynoszą 1%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zakład wyprodukował 20 000 sztuk jogurtu w kubeczkach o masie 180 g każdy, 2 500 sztuk maślanki w kubkach o masie 1 kg każdy i 500 sztuk kefiru w butelkach o masie 400 g każda. Ile kilogramów produktów uzyskano łącznie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Maślanka jako produkt uboczny powstaje w czasie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Serwatki nie stosuje się do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W procesie pasteryzacji mleka, oprócz temperatury mleka monitorować należy również jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W końcowym etapie produkcji masła podczas formowania i pakowania w kostki kontrolować należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
W procesie homogenizacji śmietanki należy kontrolować jej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Które działanie należy podjąć, jeżeli w czasie procesu pasteryzacji mleka przeznaczonego na sery temperatura obróbki mleka spadnie poniżej 72°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którą czynność należy wykonać, jeżeli w kotle twarożkarskim stwierdzono pozostałości środków dezynfekcyjnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W celu pobrania próbek twarogu do badań mikrobiologicznych zastosować należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wadą sensoryczną jogurtu nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W procesie oceny sensorycznej masła przeprowadza się badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które urządzenie zastosować należy do przeprowadzenia badania stwierdzającego zafałszowanie mleka surowego wodą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Odczyt gęstości mleka za pomocą laktodensymetru powinien być prowadzony w temperaturze równej temperaturze odniesienia, wynoszącej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Przedstawiony na rysunku piktogram zamieszczony na opakowaniu odczynnika chemicznego ostrzega o jego właściwościach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Substancji chemicznych nie należy przechowywać w pojemnikach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Odczynnikiem niezbędnym do wykonania oznaczenia zawartości tłuszczu w mleku metodą Gerbera jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Próba Storcha na obecność peroksydazy wykorzystywana jest do oceny skuteczności pasteryzacji mleka przeprowadzanej w czasie 15 sekund w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Która z próbek masła nie spełnia wymagań normy zakładowej na masło ekstra ze względu na zawartość wody
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Która z próbek sera podpuszczkowego dojrzewającego spełnia wymagania fizykochemiczne ujęte w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Uszkodzone szklane opakowanie po odczynniku chemicznym należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Środki ochrony indywidualnej takie jak okulary, fartuch i rękawice gumowe są niezbędnym wyposażeniem pracownika podczas oznaczania
Poprawnie
Niepoprawnie