Przykład zadania do części praktycznej egzaminu dla wybranych umiejętności z kwalifikacji
R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej
Wykonaj kultywatorowanie gleby w celu jej spulchnienia na głębokość około 10 cm. Przed przystąpieniem do pracy wykonaj przegląd techniczny ciągnika i kultywatora. Po pracy odstaw sprzęt w miejsce garażowania. Zadanie wykonaj przygotowanym na stanowisku ciągnikiem oraz kultywatorem – na wyznaczonym poletku. Instrukcje obsługi sprzętu
znajdziesz na stanowisku
Podczas pracy przestrzegaj zasad i przepisów bhp i ppoż. oraz ochrony środowiska.
Czas na wykonanie zadania: 180 minut
Ocenie podlegać będzie:
Przebieg wykonania zadania.
Przegląd techniczny ciągnika i kultywatora – Rezultat 1;
Spulchniona gleba – Rezultat 2;
Odstawiony sprzęt – Rezultat 3;
Kryteria oceniania wykonania zadania praktycznego będą uwzględniać:
sprawność posługiwania się narzędziami;
zgodność przygotowywania sprzętu z instrukcjami obsługi;
przestrzeganie zasad i przepisów podczas prac polowych;
stan pola po kultywatorowaniu;
stosowanie zasad agrotechnicznych podczas kultywatorowania pola;
stan odstawionego sprzętu.
Umiejętności sprawdzane zadaniem praktycznym:
1. Prowadzenie produkcji roślinnej
9) wykonuje zabiegi agrotechniczne związane z produkcją roślin uprawnych;
13) obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji roślinnej.
3. Obsługa środków technicznych stosowanych w rolnictwie
1) posługuje się dokumentacją techniczną, instrukcjami obsługi maszyn i urządzeń rolniczych oraz normami i katalogami;
7) przygotowuje do pracy pojazdy, maszyny, narzędzia i urządzenia;
9) wykonuje czynności związane z przeglądami technicznymi oraz konserwacją pojazdów, maszyn i urządzeń rolniczych.
Inne zadania praktyczne z zakresu kwalifikacji R.3. Prowadzenie produkcji rolniczej mogą
dotyczyć:
wykonania prac związanych z konserwacją urządzeń wodno-melioracyjnych;
wykonania zabiegów agrotechnicznych w uprawie roślin rolniczych;
przygotowania materiału siewnego do siewu (sadzenia);
przygotowywania produktów rolniczych do sprzedaży;
oceny jakości pasz stosowanych w żywieniu zwierząt;
zbioru i konserwacji pasz w gospodarstwie;
przygotowywania pasz do żywienia zwierząt gospodarskich;
pielęgnacji zwierząt gospodarskich;
prac związanych z utrzymaniem pomieszczeń gospodarskich;
przygotowywania zwierząt do aukcji, pokazów, wystaw i sprzedaży;
przygotowywania produktów pochodzenia zwierzęcego do sprzedaży;
wykonywania przeglądów technicznych i konserwacji maszyn, urządzeń i narzędzi rolniczych.