Kwalifikacja T10 Organizacja usług gastronomicznych
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.10 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do uzupełniających usług świadczonych przez gastronomię na rzecz konsumentów nie należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Gdy zakład gastronomiczny do planowania oferty usług i strategii działań określa swoje mocne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia wynikające z warunków zewnętrznych, to stosuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Premia dla stałych klientów, jako forma promocji restauracji, uprawnia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Usługi żywieniowe, polegające na sporządzaniu i sprzedaży: posiłków zapewniających całodzienne wyżywienie, wyrobów cukierniczych, napojów wyłącznie bezalkoholowych zimnych i gorących, należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Organizacja przyjęć okolicznościowych w restauracji to usługa gastronomiczna typu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Nakrycie przedstawione na zamieszczonym zdjęciu przygotowano do konsumpcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Usługa gastronomiczna zorganizowana na zlecenie, w miejscu wskazanym przez zleceniodawcę, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Planując obsługę przyjęcia bufetowego, należy wyznaczyć kelnerów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Potrawy menu obiadowego należy serwować gościom w następującej kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zamieszczone zamówienie usługi gastronomicznej jest niekompletne, ponieważ nie zawiera danych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zgodnie z układem funkcjonalnym restauracji część produkcyjną od części handlowej oddziela
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Bufety z potrawami oraz stoły, przy których goście będą konsumować potrawy i napoje, przygotują kelnerzy na przyjęcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Jeżeli w sali restauracji o wymiarach 15 m x 15 m będzie organizowane przyjęcie zasiadane dla 60 osób, to stół dla gości należy ustawić w kształcie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na zamieszczonym planie stołu dla dwóch gości honorowych należy zaplanować miejsca siedzące oznaczone numerami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Zamieszczone menu śniadania francuskiego jest niekompletne, ponieważ nie zawiera
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do konsumpcji carpaccio z łososia należy wyłożyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Gorących napojów: kawy i herbaty z dodatkami, nie należy planować w menu przyjęcia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Jeśli zaplanowano serwis francuski pełny do serwowania dania głównego złożonego z suma na konfiturze z rabarbaru i chili, warzyw z wody, puree z topinambura, to kelner powinien przełożyć składniki dania na talerz gościa w następującej kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile kompletów zastawy stołowej, z uwzględnieniem 20% zapasu, powinien przygotować zleceniobiorca uroczystej kolacji zasiadanej na 200 nakryć?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jeśli na bufetach deserowych umieszczono patery z ciastami, to na każdej paterze powinny być wyłożone szczypce
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do przechowywania zapasu bielizny stołowej oraz sprzętu do obsługi gości na sali konsumenckiej służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz ilość mąki potrzebnej do przygotowania babeczek na przyjęcie dla 120 osób, jeśli każdy z gości otrzymuje 1 babeczkę.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 ml wina, jeżeli cena zakupu butelki wina o poj. 0,7 litra wynosi 28,00 zł, a marża gastronomiczna 50%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Na jaką kwotę kelner powinien wystawić rachunek za 20 obiadów, jeżeli cena gastronomiczna brutto 1 zestawu obiadowego wynosi 23 zł, a zakład udzielił 10% rabatu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt surowców zużytych do sporządzenia jednej porcji deseru owocowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do podawania naleśników flambirowanych należy zastosować serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Na podstawie zamieszczonych w tabeli kosztów oblicz kwotę do zapłaty za organizację przyjęcia, uwzględniając 5% rabat.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do bezprzewodowego systemu komunikacji między kucharzami i kelnerami służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Której potrawy, z uwagi na religię i tradycje żywieniowe, nie należy planować w menu przyjęcia dyplomatycznego z udziałem ambasadora Izraela?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Firma cateringowa przyjęła zlecenie przygotowania 50 porcji surówki z selera. Oblicz, ile selera należy kupić, jeżeli do sporządzenia 1 porcji zużywa się 80 g startego selera, a straty technologiczne podczas jej sporządzania wynoszą 10%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Przenośne urządzenie elektroniczne służące do przyjmowania zamówień przy stole konsumenckim to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na przyjęciu zasiadanym zaplanowano serwis potraw z półmiska. Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ilu kelnerów należy zaplanować do obsługi 36 gości na tym przyjęciu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Ile stołów konsumenckich o średnicy 1,25 m należy przygotować na przyjęcie zasiadane dla 76 gości, jeśli jeden stół jest przeznaczony dla 6 gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Ile krzeseł należy przygotować na przyjęcie typu amerykańskiego dla 150 gości, jeśli zaplanowano 60% miejsc siedzących w stosunku do liczby zaproszonych gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do obsługi uroczystej kolacji serwisem rosyjskim należy wyznaczyć kelnerów do podania gościom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Potrawy gorące na stołach bufetowych należy ustawiać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Której zakąski nie należy planować w menu coctail-party?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile reszty powinien wydać kelner ze 100,00 zł, jeżeli klient od wartości zamówienia 60,00 zł korzysta z 5% rabatu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego zestawienia zamówionych usług, oblicz koszt organizacji 3-godzinnego szkolenia dla 24 osób.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W ofercie restauracji promującej potrawy kuchni węgierskiej należy zaplanować zupę
Poprawnie
Niepoprawnie