Kwalifikacja T10 Organizacja usług gastronomicznych
styczeń 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do zakładów gastronomicznych typu żywieniowego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który z wymienionych zakładów gastronomicznych świadczy usługi żywieniowe dla określonej grupy osób?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Sprzedaż przez bar kawowy akcesoriów do parzenia kawy należy do usług
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Sporządzanie których potraw zalicza się do usług żywieniowych świadczonych w barze mlecznym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Które wino kelner powinien zaproponować klientowi do konsumpcji grillowanego łososia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który napój alkoholowy kelner powinien zaproponować klientowi na aperitif?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Do konsumpcji befsztyka po angielsku kelner powinien podać wino
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który serwis należy zastosować, aby jednoporcjowo podać zamówiony posiłek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Podczas którego rodzaju przyjęcia można zastosować serwis rosyjski?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które z wymienionych usług świadczonych w winiarni zalicza się do usług uzupełniających?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile kieliszków do wina białego należy przygotować na przyjęcie okolicznościowe dla 80 gości z uwzględnieniem 5% zapasu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Który dodatek skrobiowy należy dobrać do przedstawionego zestawu obiadowego?
Zestaw obiadowy
Rolada z kurczaka, pieczywo, masło.
Zupa krem z pieczarek z grzankami.
Kotlet wieprzowy panierowany, bukiet surówek.
Sałatka owocowa z bitą śmietaną.Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Który instrument promocji stosuje restauracja, jeżeli do każdego zakupionego dania dodaje napój gratis?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który z wymienionych elementów nie należy do marketingu mix?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Gościowi będącemu na diecie niskobiałkowej kelner powinien zaproponować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Które z wymienionych pomieszczeń znajduje się w części produkcyjnej zakładu gastronomicznego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile sztuk stolików koktajlowych należy przygotować na przyjęcie koktajlowe dla 160 osób przyjmując, że jeden stolik przypada na 8 gości, a zleceniodawca zlecił przygotowanie dwukrotnie większej liczby stolików?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w przedstawionej tabeli, oblicz minimalną powierzchnię sali restauracyjnej niezbędną do usadzenia 40 gości przy stole ustawionym w kształcie litery U. Goście zajmą miejsca po zewnętrznej stronie stołu. W obliczeniach uwzględnij 15% powierzchni dodatkowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Oblicz długość prostokątnego stołu bufetowego, który należy przygotować na przyjęcie bufetowe dla 80 osób. Do obliczeń wykorzystaj informacje: na pierwsze 3 metry bieżące stołu bufetowego przypada 20 osób, na każdy następny metr stołu 10 osób, szerokość bufetu wynosi 1,2 metra.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do organizacji których wydarzeń stosuje się teatralny i klasowy układ ustawienia stołów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które sztućce należy przygotować do konsumpcji szarlotki z lodami waniliowymi podanej klientowi na talerzu deserowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
W restauracji, która w ofercie sprzedaży posiada mieszane napoje alkoholowe, niezbędnym elementem wyposażenia jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do wystawienia potraw gorących na przyjęciu bufetowym należy przygotować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Podczas przyjęć zasiadanych goście mogą zajmować miejsca po obu stronach stołu, jeżeli jego szerokość wynosi co najmniej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Oblicz, na podstawie informacji zamieszczonych w przedstawionej tabeli, minimalną liczbę kelnerów, którą należy zapewnić do obsługi grupy osiemdziesięciu uczestników przyjęcia zasiadanego z zastosowaniem serwisu francuskiego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Oblicz, ile kilogramów truskawek należy przygotować do sporządzenia 30 porcji koktajlu truskawkowego, przyjmując, że na 5 porcji koktajlu zużywa się 250 g tego surowca.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz, na podstawie informacji zamieszczonych w przedstawionym normatywie surowcowym, ile litrów mleka należy przygotować do sporządzenia 35 porcji mleczka waniliowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do sporządzenia jednej porcji napoju zużywa się 125 ml koncentratu soku pomarańczowego. Koncentrat jest pakowany w kartonach o pojemności 1 litra. Ile sztuk kartonów koncentratu soku pomarańczowego należy zaplanować do sporządzenia napojów na przyjęcie koktajlowe dla 120 osób?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 12 porcji zupy kremu z brokułów wynosi 60,00 zł, marża gastronomiczna 150%. Oblicz cenę gastronomiczną netto 3 porcji tej zupy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Koszt surowca potrzebnego na sporządzenie jednej porcji gulaszu wołowego wynosi 5,40 zł, a cena gastronomiczna netto jednej porcji wynosi 12,00 zł. Oblicz wskaźnik Fc (Food cost) dla jednej porcji gulaszu wołowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Klient zapłacił za obiad banknotem o nominale 200 zł. Obiad kosztował 120 zł. Ile złotych reszty powinien otrzymać klient, jeżeli na jego prośbę kelner do rachunku doliczył dla siebie napiwek w wysokości 20% kosztów obiadu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Oblicz, na podstawie informacji zamieszczonych w przedstawionym zamówieniu, na jaką kwotę łącznie kelner powinien wystawić rachunek, uwzględniając 20% rabatu na potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Oblicz, na podstawie informacji zamieszczonych w przedstawionej tabeli, koszt całkowity zamówionych usług dodatkowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz koszt całkowity przyjęcia integracyjnego, w którym zaplanowano udział 100 osób, jeżeli koszty konsumpcji dla jednej osoby ustalono na kwotę 150,00 zł, a koszty usług dodatkowych razem na kwotę 2 400,00 zł. Uwzględnij rabat w wysokości 15% na konsumpcję.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W karcie zlecenia organizacji przyjęcia należy uwzględnić, poza formą przyjęcia, liczbę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Oblicz, ile kilogramów surowego mięsa mielonego należy przygotować do sporządzenia 30 porcji kotletów mielonych, jeżeli 5 porcji sporządzono z 500 g tego surowca.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile konfitury żurawinowej należy przygotować do wydania 130 porcji pasztetu z zająca, jeżeli dodatek konfitury do jednej porcji wynosi 12 gramów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W jaki sposób powinien postąpić kelner, jeżeli gość chce uregulować należność za usługę kartą płatniczą a restauracja nie posiada przenośnych terminali?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Umowa na organizację przyjęcia musi zawierać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W celu zapobiegania przesuwaniu się obrusa na stole i tłumienia odgłosów ustawiania i przestawiania naczyń stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie