Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który produkt po spożyciu dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który produkt jest najbogatszym źródłem witaminy C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Pozytywny wpływ na proces widzenia człowieka ma spożywanie produktów bogatych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Żółć jest niezbędna w procesie trawienia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Składnik odżywczy magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Zgodnie z zamieszczonymi zaleceniami, dopuszczalna maksymalna zawartość soli kuchennej, w żywieniu przedszkolnym dzieci w wieku od 4 do 6 lat wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię powinien pokryć podwieczorek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zestaw śniadaniowy złożony z chleba razowego z masłem, jaja sadzonego i kakao jest niepełnowartościowy ze względu na niedobór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Produktem spożywczym stosowanym do zastępowania mleka w posiłkach, zgodnie z tabelą zamienności produktów, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile kg mięsa bez kości należy przygotować do zastąpienia 30 jaj, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów, 80 g mięsa bez kości zastępuje 100 g (2 szt.) jaj?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w czekoladzie mlecznej z migdałami, które zawierają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu i 32,3 g węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Metody ilościowe, stosowane do oceny sposobu żywienia grupy ludności lub badanej osoby, dostarczają informacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Sposób żywienia oparty na produktach pochodzenia roślinnego, wykluczający z jadłospisu mięso, jaja, mleko, to dieta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który błąd żywieniowy popełniany przez Polaków sprzyja rozwojowi osteoporozy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Instytucją uprawnioną do kontroli przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy w zakładzie gastronomicznym jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Zakład przyjął zamówienie na wykonanie 73 kg kopytek i 40 kg uszek w ciągu jednego dnia. Ilu pracowników w harmonogramie pracy zakładu należy wyznaczyć na drugiej zmianie, by zrealizować to zamówienie, jeśli jeden pracownik przez 6 godzin produkuje 15 kg kopytek i 8 kg uszek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Przyrząd kontrolno-pomiarowy przedstawiony na zdjęciu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono kluski
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Listę oferowanych potraw w standardowej karcie menu restauracji należy rozpocząć od potraw z grupy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile wywaru należy przygotować do sporządzenia 50 porcji zupy jarzynowej, jeżeli na 10 porcji zupy potrzeba 2,5 l wywaru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto uroczystej kolacji dla jednej osoby, jeżeli całkowity koszt przygotowania kolacji dla 20 osób wyniósł 1 000,00 zł i zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto jednej lampki winiaku o pojemności 40 ml, jeżeli restauracja zakupiła butelkę winiaku o pojemności 0,5 1 za 50,00 zł, zakład stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 200%, a stawka podatku VAT wynosi 23%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy w cenie 10,00 zł, jeżeli korzysta z 10% rabatu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do sektora komercyjnego rynku usług gastronomicznych zalicza się żywienie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Jeżeli zakład gastronomiczny do planowania oferty usług określa swoje mocne i słabe strony oraz szanse i zagrożenia wynikające z warunków zewnętrznych to stosuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Którą formę promocji zastosowała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla stałych klientów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ile wyniesie rachunek za usługę organizacji przerwy kawowej dla 125 osób?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Jeżeli całkowity koszt organizacji uroczystego obiadu wyniósł 2 045,00 zł, to jaką należność powinien zapłacić zleceniodawca, który zgodnie z ustaleniami wpłacił zaliczkę stanowiącą 20% tych kosztów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który serwis wymaga przygotowania stołu pomocniczego i obsługi gości przez wysoko wykwalifikowanych kelnerów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Z prawej strony gościa, kelner
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Na zamieszczonym schemacie przedstawiono stoły ustawione w formie litery
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Potrawy śniadaniowe i obiadowe należy zaplanować w bufecie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Jeżeli do oferty restauracji planuje się wprowadzić potrawy sporządzane metodą sous-vide, to zakład należy wyposażyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przedstawiona na zdjęciu bielizna stołowa, bezpośrednio nałożona na blat stołu, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Kieliszek przedstawiony na zdjęciu stosuje się do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawione na zdjęciu naczynie porcelanowe należy użyć do podania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Urządzenie przedstawione na zdjęciu stosuje się na stołach bufetowych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Sprzęt barmański przedstawiony na zdjęciu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Sprzęt pomocniczy przedstawiony na zdjęciu służy do schłodzenia
Poprawnie
Niepoprawnie