Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieNaturalnym źródłem retinolu jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieKtóry produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych? 
  * Dwie odpowiedzi są poprawne. Zaznacz obie, aby otrzymać punkt. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieSkładnikiem pokarmowym antyodżywczym jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieKtóra grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieKtóra grupa enzymów bierze udział w trawieniu węglowodanów? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieZa regulację stężenia glukozy we krwi w organizmie człowieka odpowiada Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieKorzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieIle wynosi maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, której zapotrzebowanie na energię wynosi 2 400 kcal, przy zaleceniu, aby węglowodany dostarczały 45 – 65% ogółu energii? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieStosowanie której zasady żywienia zapewni dostarczenie organizmowi człowieka wszystkich niezbędnych składników pokarmowych? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieKtóry jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieJadłospisy składające się z 3 posiłków dedykowane są Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieZgodnie z zasadami zamiany produktów rybę panierowaną można zastąpić Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieIle g sera twarogowego należy przygotować, aby zastąpić 500 g mleka, jeżeli zgodnie z tabelą zamienności produktów spożywczych 15 g sera twarogowego zastępuje 100 g mleka? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieKorzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieKorzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile żelaza i witaminy C dostarczą organizmowi człowieka produkty spożyte na śniadanie. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieNa podstawie danych zamieszczonych w tabeli oceń, w którym tygodniu jadłospis jest niezgodny z normą na energię dla dziewcząt w wieku 18 lat. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieKtóra dieta alternatywna opiera się na spożywaniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieNiedostateczne spożycie produktów zwierzęcych bogatych w witaminę B12 zwiększa ryzyko wystąpienia Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytaniePrzedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieInstytucją podejmującą działania na rzecz poprawy stanu odżywienia ludności świata jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieJadłospis dekadowy jest podstawą planowania produkcji gastronomicznej Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieKtóre urządzenia stanowią typowe wyposażenie zakładów gastronomicznych typu „fast food”? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytaniePrzygotowanie stanowiska pracy w sposób określany jako „mise en place” poprawia skuteczność działania w procesie produkcji gastronomicznej na etapie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieKtóry przyrząd należy zastosować do pomiaru ciśnienia pary wodnej w kotle warzelnym? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieWagi do określenia masy w obrocie handlowym podlegają * zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieKtóra karta menu zawiera spis potraw serwowanych podczas przyjęcia? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieKorzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 85 porcji ziemniaków purée. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieOblicz cenę gastronomiczną brutto butelki szampana, jeżeli koszt jej zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna 50%, a stawka podatku VAT 23%. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieIle wyniesie cena gastronomiczna netto 1 porcji truskawek w galaretce, jeżeli koszt zakupu surowców na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 150%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieDo zakładów gastronomicznych typu uzupełniającego należą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieKtórą formę promocji zastosowała restauracja wprowadzając w ramach happy hours promocyjną obniżkę cen o 20% w godzinach 13:00-17:00? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieKorzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz kwotę należności za wyżywienie 10 osobowej grupy osób, która skorzystała z zamówionego śniadania podanego w formie bufetu oraz indywidualnie serwowanych obiadów i kolacji. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieKtóry rodzaj napoju alkoholowego należy podać na zakończenie przyjęcia? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieW której metodzie obsługi gości stosuje się stolik pomocniczy przedstawiony na ilustracji? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieSystem obsługi, w którym gość sam wybiera w bufecie sałatki, desery i przynosi do stolika, a pozostałe potrawy i napoje podaje kelner, to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieKorzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieDo czynności przygotowawczych kelnera w sali bankietowej przed przyjściem gości należy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieDo nakrywania stolików koktajlowych służą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieNa ilustracji przedstawiony jest 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytaniePrzedstawiony na ilustracji sprzęt służy do parzenia kawy 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
