Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Źródłem białka pełnowartościowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do grupy składników regulujących przemiany zachodzące w organizmie człowieka zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Przyczyną niedoczynności tarczycy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W organizmie człowieka w wyniku odwodnienia mogą wystąpić niedobory
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Nadmierne spożycie białek nie powoduje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Trawienie węglowodanów rozpoczyna się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Przy 3 lub 4 posiłkach spożywanych w ciągu dnia, obiad powinien pokrywać dzienne zapotrzebowanie energetyczne
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który zestaw surowców nie powinien być stosowany do przygotowywania potraw śniadaniowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Wskaż sformułowanie niezgodne z zasadami racjonalnego żywienia.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Które posiłki należy planować dla dzieci w wieku 3-6 lat?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W przedszkolu na śniadanie zaplanowano kanapkę z szynką. Zgodnie z zasadami zamienności produktów, szynkę można zastąpić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zawartość białka w 1 porcji medalionów z indyka.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Jaka będzie zawartość witaminy C w jednej porcji zasmażanych buraczków, jeśli przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej łącznie wynoszą 60%, zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków wynosi 10 mg, a na jedną porcję potrawy potrzeba 200 g buraków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do oceny jakościowej jadłospisów służy metoda
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Weganizm jest rodzajem diety, która dopuszcza spożywanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Awitaminoza zwana ,Ślepotą zmierzchową” jest skutkiem niedostatecznego spożywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do zadań Instytutu Żywności i Żywienia należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na obiad zaplanowano: zupę jarzynową, gulasz wołowy z kaszą, sałatę zieloną ze śmietaną i kisiel mleczny z sokiem. W jakiej kolejności należy przystąpić do wykonania potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Kolejne etapy procesu technologicznego produkcji galaret mięsnych to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego harmonogramu pracy pierogami, oblicz ile pierogów i kopytek można wyprodukować w ciągu jednego dnia, jeśli w ciągu 6 godzin pracy 1 pracownik przygotuje 10 kg pierogów i 20 kg kopytek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Informację o napojach gorących, codziennie oferowanych w kawiarni, zawiera
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile kilogramów truskawek potrzeba do wykonania deserów zaplanowanych w barze mlecznym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną netto 1 porcji deseru, jeśli całkowity koszt surowców zużytych do sporządzenia 10 porcji tego deseru wynosi 80 zł, a marża gastronomiczna 150%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Właściciel restauracji kupuje chleb o masie 800 g w cenie 4 zł za sztukę. Oblicz cenę gastronomiczną netto 100 g chleba, jeśli restauracja stosuje marżę gastronomiczną w wysokości 100%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Szef kuchni opracował recepturę na nową sałatkę z warzyw z sosem winegret. Po wykonaniu próbnej produkcji okazało się, że sałatka jest mało soczysta, rozdrobnione warzywa w krótkim czasie obsychają, a surowe warzywa ciemnieją. Jakie zmiany można wprowadzić do receptury, aby usunąć te wady?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Jeśli zakład gastronomiczny organizuje przyjęcia cateringowe, to świadczy usługi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Kobiet zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem „Smaki kobiet“, działał w ramach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jeśli właściciel dwóch restauracji, przynoszących zyski, uruchomił kolejne restauracje w innym mieście, to stosuje strategię
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Pan Andrzej Kowalski zlecił restauracji „Kolorowa” organizację balu z okazji Dnia Dziecka dla 30 dzieci. Z oferty restauracji wybrał menu, występ iluzjonisty oraz zabawę z animatorem. Oblicz cenę gastronomiczną brutto tej usługi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Oblicz długość stołu dla 10 gości, jeśli odległość między środkami sąsiednich nakryć wynosi 80 cm, a odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 40 cm. Goście będą siedzieli po obu stronach stołu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do konsumpcji szczupaka faszerowanego, pieczywa, masła oraz wina białego należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zleceniodawca przyjęcia weselnego ustalił, że o godzinie 22.00 nowożeńcy rozpoczną podział tortu weselnego. Zleceniobiorca powinien zaproponować do serwowania tortu gościom metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Na stoły o wymiarach 120 cm x 80 cm restauracja powinna kupić obrusy o wymiarach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Przedstawione na zdjęciu porcelanowe, żaroodporne naczynia, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Firma cateringowa przyjęła zamówienie na obsługę biznesowego spotkania dla 30 osób. Zlecenie obejmuje obsługę bufetu kawowego. Jakie urządzenie należy zastosować do parzenia i wydawania kawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Na przyjęcie dla 40 osób zaplanowano stół bankietowy. Restauracja dysponuje 10 stołami o długości 180 cm i 2 stołami o długości 160 cm. Jakie stoły należy wybrać do przygotowania stołu bankietowego o długości 16 m?
Poprawnie
Niepoprawnie