Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
styczeń 2024
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z wymienionych surowców jest źródłem białka pełnowartościowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który z wymienionych w tabeli tłuszczów zawiera największą ilość NNKT?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Środkiem spożywczym zawierającym cholesterol jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Wspólną funkcją sodu, potasu i chloru w organizmie człowieka jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Mocznik powstaje podczas przemian metabolicznych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz zapotrzebowanie energetyczne 25-letniej kobiety o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Zgodnie z zasadami planowania jadłospisu, do zestawu obiadowego składającego się z boeuf Strogonowa, kaszy jęczmiennej, sałatki z buraków, kompotu z moreli należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile miodu zastąpi spożycie 20 g cukru, jeżeli zgodnie z tabelami zamienności 125 g miodu zastępuje 100 g cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Zastępując ziemniaki kaszą należy uwzględnić w posiłku zwiększoną porcję warzyw w celu zrównoważenia zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile gramów węglowodanów dostarczy 1 porcja sałatki z buraków i jabłek o masie 150 g, jeżeli 100 g tej sałatki zawiera 12,10 g węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile wynosi wartość energetyczna 2 kostek czekolady o łącznej masie 12 g, jeżeli 100 g czekolady dostarcza 500 kcal?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Semiwegetarianizm to dieta wykluczająca z jadłospisu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Która z wymienionych diet uwzględnia spożywanie mleka i przetworów mlecznych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Zaburzeniem odżywiania, polegającym na celowej utracie masy ciała i występowaniu jadłowstrętu psychicznego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Która instytucja kontroluje stan sanitarny zakładu i stan higieny pracowników?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Który zestaw urządzeń należy zaplanować do wyposażenia food tracka, w którego ofercie znajdują się zapiekanki i frytki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do kontroli którego parametru należy użyć przyrządu przedstawionego na ilustracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Menu przygotowane na przyjęcie weselne to karta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile pęczków rzodkiewki o masie 0,25 kg należy zaplanować do sporządzenia 50 porcji surówki, jeżeli do wykonania 1 porcji potrzeba 30 g tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile wynosi cena gastronomiczna netto 1 zestawu, jeżeli koszt surowców niezbędnych do sporządzenia 100 zestawów śniadaniowych wyniósł 400,00 zł, a marża gastronomiczna 250%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Oblicz cenę gastronomiczną brutto 1 porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto 1 porcji tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT 8%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Zakładem gastronomicznym typu żywieniowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Usługą podstawową świadczoną przez restaurację jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który instrument promocyjny zastosowała pizzeria oferując dostawę pizzy do domu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Którą kwotę rabatu otrzyma zamawiający korzystający z karty lojalnościowej ze stałą zniżką w wysokości 15%, jeżeli jego rachunek wyniósł 600,00 zł?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który rodzaj sprzedaży prowadzi firma, której klienci cyklicznie odbierają zamówienia opłacone z „góry” za cały cykl?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Serwując zupę z wazy do talerzy głębokich ustawionych przed gośćmi kelner stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Którą z wymienionych potraw kelner powinien wyserwować stosując chwyt szczypcowy boczny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do czynności wykonywanych przez kelnera z prawej strony gościa należą:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W którym systemie samoobsługowym potrawy i napoje wydawane są przez „okienko” łączące kuchnię z salą konsumencką?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Na której ilustracji przedstawiony jest nóż do masła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Podłużna wąska ozdobna tkanina układana na obrusie nosi nazwę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do sporządzenia espresso należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na które z wymienionych przyjęć należy przygotować stoły bufetowe z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla gości?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Sprzęt przedstawiony na ilustracji przeznaczony jest do sporządzania i ekspedycji
Poprawnie
Niepoprawnie