Kwalifikacja T15 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
wrzesień 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.15 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Wskaż produkty będące źródłem witaminy A (retinolu).
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Która grupa produktów jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Alkalizująco na organizm człowieka wpływa spożywanie potraw
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który składnik odżywczy, jest przekształcany i magazynowany w organizmie człowieka w postaci glikogenu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze powinny dostarczać posiłki spożywane przez dzieci w przedszkolu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie należy zaplanować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Dzienne spożycie wody przez osobę dorosłą powinno wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który posiłek spożywany w ciągu dnia powinien dostarczać najwięcej energii?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który zestaw kolacyjny zaplanowano niezgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Przy układaniu jadłospisów mleko może być zastąpione
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Ile energii dostarczy organizmowi człowieka 300 g pasztecików drożdżowych, jeżeli wartość energetyczna 100 g pasztecików wynosi 343 kcal?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Porcja 100 g papryki nadziewanej mięsem zawiera 4 g białka, 10 g tłuszczu i 14 g węglowodanów. Oblicz wartość energetyczną 200 g tej potrawy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W 100 g zasmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzbogacony zostanie omlet naturalny, gdy doda się do niego 150 g zasmażanego szpinaku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Która dieta zaleca nielimitowane spożycie białka, z wyłączeniem węglowodanów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Dieta laktoowowegetariańska oprócz produktów pochodzenia roślinnego, zezwala na spożywanie mleka i jego przetworów oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Która choroba jest efektem spożywania zbyt małej ilości białka w stosunku do zapotrzebowania organizmu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Rozwojowi próchnicy zębów, oprócz złej higieny jamy ustnej, sprzyja w codziennej diecie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
HACCP to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Które menu obiadowe zaplanowano zgodnie z zasadami układania jadłospisu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Która karta menu powinna być ofertą potraw i napojów podawanych podczas przyjęcia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Normatyw surowcowy na 10 porcji filetów z dorsza w panierce przewiduje zużycie 1 000 g filetów. Ile surowca potrzeba do sporządzenia 100 porcji tej potrawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z danych zawartych w tabeli wskaż wielkość zapotrzebowania na surowce, niezbędne do sporządzenia 50 porcji mizerii.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile mąki należy użyć do zagęszczenia 1 porcji zupy grzybowej, jeżeli do zagęszczenia 300 porcji zupy potrzeba 0,9 kg mąki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile zapłaci grupa 40-stu studentów za obiadokolację, jeżeli cena 1 zestawu wynosi 20,00 zł, a zorganizowanym grupom udziela się rabatu w wysokości 10%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Koszt sporządzenia 1,0 kg frytek wynosi 10,00 zł, a marża gastronomiczna 100%. Oblicz cenę netto jednej porcji frytek o wadze 100 g.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zakład, który stosuje na napoje alkoholowe marżę gastronomiczną w wysokości 200%, zakupił butelkę wódki „Starki”o pojemności 0,5 1, w cenie detalicznej 50,00 zł. Oblicz cenę gastronomiczną netto 25 ml „Starki”.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do usług uzupełniających, świadczonych przez zakład gastronomiczny na rzecz konsumentów, nie należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Właściciel restauracji, który z okazji Dnia Dziecka zorganizował pokazy i degustacje potraw pod hasłem „Smaki dzieciństwa“, działał w ramach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Organizacja cyklicznych warsztatów dla pracowników kuchni na temat „Zdrowie na talerzu”, to działania zgodne ze strategią
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W restauracji stwierdzono, że rosną ceny surowców. Głównymi odbiorcami usług zakładu są stali klienci. Jakie działania należy wykonać, aby utrzymać ceny oferowanych potraw na stałym poziomie i zysk restauracji?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Jaki będzie koszt studniówki dla 400 uczestników, jeżeli w ofercie restauracji wyznaczono stawkę 100,00 zł od osoby, a rabat dla szkół wynosi 5%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Organizacja którego przyjęcia wymaga nakrywania stołów konsumenckich bielizną i zastawą stołową?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którą czynność obsługową kelner powinien wykonać, podchodząc z lewej strony gościa?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Podczas uroczystego obiadu potrawy należy podawać w następującej kolejności:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono kieliszek do wina
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Dekoracja z kwiatów i wstążek, w kolorze białym i różowym, wskazana jest do przygotowania stołu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Przedstawiony na zdjęciu sprzęt służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Na zdjęciu przedstawiono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W sprzęcie przedstawionym na zdjęciu należy podawać
Poprawnie
Niepoprawnie