Kwalifikacja T4 Produkcja wyrobów cukierniczych
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Materiałem pomocniczym stosowanym w procesie produkcji ciastek bankietowych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Którą przyprawę stosowaną w cukiernictwie przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jak powinien postąpić pracownik podczas przyjmowania do magazynu zakładu cukierniczego masła, jeżeli stwierdził, że upłynął jego termin przydatności do spożycia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Ocena organoleptyczna twarogu polega na ocenie jego smaku, zapachu oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W metodach organoleptycznych badanie twardości, kruchości i miękkości wyrobów cukierniczych przeprowadza się na podstawie wrażeń odbieranych za pomocą zmysłu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Świeże drożdże piekarskie dobrej jakości charakteryzują się muszlowym przełomem, przyjemnym zapachem oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Które surowce powinny być przechowywane w szafach chłodniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Przyrząd przedstawiony na rysunku służy w magazynach surowców cukierniczych do pomiaru
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Nośność wózka dwukołowego pionowego używanego do transportu surowców cukierniczych wynosi 70 kg. Używając tego wózka, można jednorazowo przewieźć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Potwierdzeniem wydania towaru z magazynu surowców do działu produkcji jest dokument
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W celu zniszczenia drobnoustrojów w pomieszczeniach magazynowych należy przeprowadzić zabieg
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Podczas kontroli jakości surowców w magazynie stwierdzono obecność pleśni na powierzchni marmolady. Marmolada z tego pojemnika
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Blaty do produkcji karpatki wykonane są z ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Które wyroby otrzymuje się z ciasta bezowego połączonego ze zmielonymi migdałami lub orzechami?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Z surowców wymienionych w recepturze zamieszczonej w tabeli wyprodukuje się 1 000 g ciasta
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Korzystając z receptury zamieszczonej w tabeli oblicz, ile kilogramów cukru potrzeba do wyprodukowania 20 sztuk babek biszkoptowych, jeżeli jedna babka waży 0,5 kg.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Schemat technologiczny przedstawia proces produkcji kremu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Zabieg nakłuwania blatów z ciasta kruchego przed wypiekiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji wyrobów z ciasta półfrancuskiego znakiem zapytania oznaczono etap
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Sernik wiedeński należy wypiekać około 1 godziny w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Do produkcji masy grylażowej należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Babki piaskowe marmurkowe produkuje się z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego z dodatkiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W celu sporządzenia ciasta drożdżowego metodą jednofazową na ciepło, należy świeże drożdże
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przy produkcji keksów owoce z syropu przed dodaniem do ciasta należy dokładnie odsączyć i osuszyć, pokroić w kostkę, a następnie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do usunięcia pestek z wiśni w zakładzie cukierniczym należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Trójwalcówka w zakładach cukierniczych służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Stopień rozdrobnienia twarogu przy użyciu wilka zależy od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Prawidłowo ubita piana ze świeżych białek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wskaż przyczynę występowania pęcherzy na powierzchni pierników drobnych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W którym zakresie temperatur należy podgrzewać masę jajowo-cukrową podczas produkcji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego metodą na ciepło?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Drobny sprzęt cukierniczy taki jak tylki i szpatułki po użyciu powinien być umyty i obowiązkowo
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Aby kompozycja barwna dekoracji wyrobu cukierniczego była utrzymana w tonacji ciepłej, należy zastosować przewagę barwy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W której dekoracji tortu poszczególne elementy powtarzają się rytmicznie, tworząc określony motyw zdobniczy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którą masę wykorzystywaną do ozdabiania tortów i ciastek bankietowych sporządza się z białek, cukru pudru, masła i mąki w proporcji 1:1:1:1 ?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do oblewania babek piaskowych należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do malowania metodą rozpylania płynnymi barwnikami figurki wykonane z masy cukrowej wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Podstawową czynnością wykonywaną podczas dekorowania tortów w stylu angielskim jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
tworzenie powtarzalnych elementów dekoracyjnych z kremu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Do przechowywania nietrwałych wyrobów cukierniczych w magazynie wyrobów gotowych należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Maksymalna temperatura przechowywania przez 10 dni ciastek przekładanych kremem szwedzkim wynosi
Poprawnie
Niepoprawnie