Kwalifikacja T6 Sporządzanie potraw i napojów
styczeń 2014
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.6 – styczeń 2014
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.6 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który z produktów zawiera duże ilości kolagenu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Która grupa zawiera wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Który zestaw zawiera wyłącznie produkty bogate w węglowodany?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który z produktów stanowi bogate źródło witaminy E oraz NNKT w diecie człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Które cechy jakościowe, oprócz barwy i smaku, brane są pod uwagę podczas oceny soków owocowych klarowanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do przechowywania przetworów zbożowych należy zastosować następujące parametry
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Jaka temperatura powinna panować w komorach chłodniczych do przechowywania potraw?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Przemiany zachodzące pod wpływem drobnoustrojów w przechowywanej żywności należy zaliczyć do zmian
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Który z wymienionych procesów powoduje utratę wody z żywych komórek, w wyniku czego następuje wiotczenie i kurczenie się tkanki oraz marszczenie się produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Który system zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego żywności analizuje możliwość wystąpienia zagrożeń i określa środki ich kontroli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Który z produktów został utrwalony metodą biologiczną?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Którą z metod należy zastosować do utrwalania produktów ciekłych aseptycznie pakowanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W celu utrwalenia naturalnej barwy mięsa oraz nadania mu pożądanego smaku i zapachu, a także zwiększenia jego trwałości, mięso należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W zakładzie gastronomicznym rozdzielnia kelnerska powinna być usytuowana między
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Temperatura mrożonek przyjmowanych do magazynu powinna wynosić poniżej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Podstawową normę obowiązującą w produkcji gastronomicznej stanowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do produkcji 5 porcji sznycla ministerskiego potrzeba 500 g cielęciny bez kości. Ile mięsa należy użyć, aby przygotować 25 porcji tej potrawy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile ziemniaków należy użyć do sporządzenia 2 porcji placków ziemniaczanych, jeżeli na 10 porcji potrzeba 3,5 kg tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Aby sporządzić podprawę zacieraną, mąkę należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Który z procesów polega na zanurzaniu produktu kolejno w mące, masie jajecznej i tartej bułce?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Podczas którego z procesów następuje usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych i zepsutych, mycie oraz nadanie mu odpowiedniego kształtu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który element mięsny należy zastosować do sporządzenia potrawy boeuf Stroganow?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Który z surowców należy użyć do sporządzenia sosu szodonowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Galaretki należy sporządzać z owoców o dużej zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które dodatki należy zastosować podczas sporządzania kawy po irlandzku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do sporządzenia rolady biszkoptowej należy wybrać mąkę charakteryzującą się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Któremu z wymienionych zjawisk ulega skrobia w czasie sporządzania zasmażki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Zwiększenie objętości fasoli podczas moczenia w wodzie spowodowane jest zjawiskiem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Lada bemarowa to urządzenie służące do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do gotowania w podwyższonej temperaturze należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które urządzenie do pieczenia pozwala skrócić czas obróbki i uzyskać większą wydajność?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Której z cech potrawy nie ocenia się organoleptycznie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Krytycznym punktem kontroli podczas sporządzania mleczka waniliowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Którego naczynia należy użyć do podania sorbetów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Zupę krem z dyni należy podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Które ze sztućców należy podać do serwowania musów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Charakterystycznymi cechami mięs smażonych po angielsku są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Ile powinna wynosić masa porcji kremów i musów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Temperatura podawania zup zimnych powinna wynosić poniżej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Które działania zapobiegające występowaniu zagrożeń należy zastosować podczas przyjęcia towaru?
Poprawnie
Niepoprawnie