Kwalifikacja T9 Wykonywanie usług kelnerskich
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.9 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli wskaż maksymalny czas przechowywania rukoli w chłodni.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Butelki z winem czerwonym należy przechowywać w pomieszczeniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Ser feta jest składnikiem sałatki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Na podstawie zamieszczonych danych wskaż czas gotowania jaj mollet.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Galantyna z kurczaka to zakąska
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Kawa spożywana na zimno to kawa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Podstawowym surowcem sosu cumberland jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do serwowania kilku porcji zrazów zawijanych służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Na którym zdjęciu przedstawiono łyżkę podawaną do kawy latte macchiato?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Naczynie przedstawione na zdjęciu służy do podawania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W kieliszku przedstawionym na zdjęciu należy serwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Biała kiełbasa, zakwas żytni, majeranek, czosnek to charakterystyczne surowce, które nadają smak i aromat
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Ile śmietanki kremówki należy przygotować do sporządzenia 30 porcji kremu sułtańskiego, jeśli w recepturze na 6 porcji kremu przewidziano zużycie 500 ml tego surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Nakrycie przedstawione na zdjęciu przygotowano do śniadania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Podstawowym surowcem tradycyjnej polskiej zakąski befsztyk tatarski jest mięso
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Aperitif należy serwować gościom
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Serwowanie piwa w oryginalnej butelce kelner powinien rozpocząć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Kelner podczas wykonywania prac obsługowych przy stole zawsze z prawej strony gościa powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Jeżeli restauracja do oferty planuje wprowadzenie śniadania wiedeńskiego wzmocnionego, to w karcie menu powinna zamieścić zestaw potraw i napojów złożony z pieczywa, masła,
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Które nakrycie powinien przygotować kelner, jeżeli gość zamówił: suma z grilla, zupę krem z dyni, kaczkę pieczoną z kurkami, puree ziemniaczane, buraczki glazurowane i lody z sosem malinowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Sommelier jest odpowiedzialny
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który system ekspedycji potraw i napojów w samoobsługowych zakładach gastronomicznych przedstawiono na rysunku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Rachunek za konsumpcję kelner powinien podać gościowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który zestaw potraw ułożono zgodnie z kolejnością obowiązującą w klasycznym układzie karty menu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Do czterech godzin od sporządzenia wyporcjowane mięsne przekąski zimne powinno się przechowywać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Dojrzałe wino białe przed podaniem gościom kelner powinien schłodzić do temperatury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Kartę menu kelner powinien podać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Który zestaw dodatków powinien zaproponować kelner gościowi, który zamówił łososia wędzonego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Przy składaniu zamówienia przez czterech gości, w celu uniknięcia pomyłek, kelner powinien
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który zestaw elementów bielizny stołowej kelner powinien użyć do nakrycia stołu na śniadanie organizowane w formie bufetu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Kelner przyjął zamówienie złożone z: zakąski zimnej, dania rybnego i dania mięsnego. Który zestaw sztućców powinien wybrać do przygotowania nakrycia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Który sprzęt pomocniczy powinien wybrać kelner do serwowania wina musującego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Które elementy zastawy stołowej należy przygotować do wydania zamówienia złożonego z barszczu czerwonego z diablotką?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Na którym zdjęciu przygotowano sztućce do zamieszczonego zamówienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W jakiej kolejności kelner powinien serwować potrawy klientowi, który złożył zamieszczone zamówienie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Który zestaw kolejnych czynności obowiązuje kelnera podczas serwowania potraw metodą angielską?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Którego alkoholu nie należy stosować do flambirowania ananasów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Dzielenie kaczki pieczonej w obecności gościa wykonuje kelner stosując serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Kelner podając na talerzykach wyporcjowane ciasto gościom siedzącym przy stole, stosuje serwis
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Room service jest formą świadczenia usług gastronomicznych
Poprawnie
Niepoprawnie