Kwalifikacja T5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieW czasie rozbioru, zgodnie z PN, szczególną uwagę należy zwrócić na usunięcie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytaniePodział półtusz wieprzowych na części stanowiące całość anatomiczną z uwzględnieniem budowy anatomicznej i przeznaczenia to rozbiór Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieDo części uzyskiwanej w trakcie rozbioru zasadniczego półtuszy cielęcej tylnej należy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytaniePodczas wykrawania szynki otrzymuje się mięso, tłuszcz i kości, wśród których jest kość Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieCzęść lędźwiowa półtuszy baraniej bez nerek i łoju okołonerkowego odcięta od przodu po linii odcięcia antrykotu, a od tyłu po linii odcięcia udźca, to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieW trakcie rozbioru zasadniczego z ćwierćtuszy przedniej wołowej otrzymuje się następujące elementy zasadnicze: Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieSłonina, schab, żeberka, boczek z żeberkami, biodrówka i pachwina pochodzące z rozbioru stanowią część zasadniczą półtuszy wieprzowej Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytaniePodczas wykrawania schabu, po usunięciu z powierzchni zewnętrznej warstwy tłuszczu zewnętrznego i odcięciu mięśnia od kręgów piersiowego i lędźwiowego, należy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieWskaż klasy jakościowe mięsa drobnego wieprzowego. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieMięso wołowe tłuste z niewielką ilością ścięgien, zawierające 14,3% białka oraz 44,7% wody należy zakwalifikować do klasy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieNa czas chłodzenia półtusz wieprzowych, poza warunkami fizjologicznymi (typu: grubość okrywy tłuszczowej), wpływa głównie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieW urządzeniach chłodniczych stosowanych w chłodnictwie stosuje się gazowe czynniki chłodnicze. Jest to najczęściej Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieW komorze chłodniczej urządzenia chłodniczego z obiegiem otwartym znajduje się tylko Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytaniePomieszczenie w kształcie prostokąta wyposażone w zespoły parowników umieszczone dookoła ścian i na sufitach, chłodnicę powietrzną dużej mocy oraz w urządzenia do zawieszania i układania mięsa, to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieCzas rozmrażania mięsa można skrócić poprzez zastosowanie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytaniePodczas rozmrażania mięsa powstają ubytki z powodu Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytaniePowodem zmian histologicznych mięsa mrożonego jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieDenaturacja białek podczas mrożenia mięsa jest efektem Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieWskaż obowiązującą zależność wielkości ubytków mięsa od temperatury chłodzenia. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieDo cięcia i porcjowania elementów mięsnych przeznaczonych do handlu należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieKuter należy zastosować do Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieWskaż urządzenia do obróbki termicznej wędlin. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieKtóre urządzenie należy zastosować do pasteryzacji i sterylizacji konserw? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieWszystkie metody wytopu tłuszczu wymagają zastosowania surowca, który wcześniej należy poddać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieUrządzeniem przedstawionym na rysunku, stosowanym w obróbce mechanicznej surowców, jest  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieTłuszcz rafinowany to tłuszcz uzyskany ze smalcu lub łoju topionego, poddany rafinacji w celu oddzielenia zanieczyszczeń mechanicznych oraz Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieW utrwalaniu mięsa i przetworów stosowane są: suszenie, obgotowywanie, parzenie, smażenie, pieczenie, pasteryzacja, chłodzenie, zamrażanie. Jakie to metody? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieOsłonki: kątnice bydlęce, pęcherze, siatki kurczliwe i niekurczliwe oraz przędza lub szpagat, to materiały pomocnicze stosowane w produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieW produkcji kiełbasy białej parzonej po operacji nadziewania osłonek następuje Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieW cyklu technologicznym produkcji kiełbasy białej średnio rozdrobnionej, nie występują takie fazy produkcyjne jak: Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieKtóre surowce należy zastosować do produkcji kiszki wątrobianej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieJak należy przygotować jelita wieprzowe do produkcji kiełbas? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieWydajność gotowego produktu jest zawsze mniejsza od masy surowców użytych do produkcji w przypadku kiełbas Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieWędzonki parzone w środowisku wodnym lub parowym mają Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieOznaczanie zawartości soli kuchennej w wątrobiance i salcesonie należy do kontroli Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieKażdą wyprodukowaną partię wędlin bada się organoleptycznie, określając Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieNa czym polega metoda BDF stosowana w konfekcjonowaniu mięsa? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieUrządzenie przedstawione na rysunku to  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieW obsłudze plasterkownicy regulowanie wielkości plastrów wędlin prowadzi się za pomocą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieAutooksydacja tłuszczów zachodzi podczas magazynowania surowców mięsno-tłuszczowych głównie w pomieszczeniach, w których jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
