Kwalifikacja T17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.17 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieWskaż zestaw zawierający wyłącznie dodatki technologiczne stosowane w produkcji twarożków. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieKtóry z dodatków jest stosowany w produkcji serów dojrzewających? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieKtóra z wymienionych substancji nie jest stabilizatorem wiążącym wolną wodę i poprawiającym konsystencję oraz teksturę mlecznych napojów fermentowanych? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytanieKtórą minimalną temperaturę należy zastosować pasteryzując śmietankę na masło? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieWskaż nazwę brakującego etapu w przedstawionym schemacie technologicznym produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieKtórym zapisem powinien być uzupełniony schemat technologiczny produkcji sera dojrzewającego?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieZjawisko synerezy zachodzi w procesie produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieUzupełnij schemat technologiczny mleka spożywczego.  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieW wyniku procesów fermentacyjnych w napojach fermentowanych następuje Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieAby usunąć z mleka surowego bakterie przetrwalnikujące, należy zastosować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieZestaw do produkcji masła oprócz wymiennika ciepła powinien zawierać: Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieKtóre z urządzeń służy do przedłużenia trwałości twarożków? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieCyklon, wibrofluidyzator i wieża rozpryskowa to urządzenia stosowane w produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytaniePrzedstawione na zdjęciu urządzenie służy do  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieDo transportu kartonów z masłem stosuje się przenośnik Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieIle kartonów mieszczących po 20 kg masła należy przygotować, aby zapakować 3 tony tego produktu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieIle mleka odtłuszczonego w proszku zostanie zużyte do wyprodukowania 400 kg jogurtu naturalnego, jeżeli norma zakładowa określa zużycie 1,6 kg tego mleka na 100 kg jogurtu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieIle mleka należy przygotować do wyprodukowania 10 ton twarogu, jeżeli norma zakładowa określa wydatek 6,5 litra mleka na 1 kg twarogu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieIle litrów mleka można nalać w opakowania o pojemności 1 l i 0,5 l w ciągu 6 godzin, jeżeli do produkcji wykorzysta się dwa agregaty rozlewające o wydajności odpowiednio pierwszy 6 tys. opakowań litrowych na godzinę i drugi o wydajności 10 tys. opakowań półlitrowych na godzinę? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieSerwatka „słodka” nie jest stosowana do produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieDemineralizacja serwatki ma na celu Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytaniePrzyjęcie mleka w mleczarni stanowi krytyczny punkt kontrolny (CCP), który obejmuje badanie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieDo zagrożeń fizycznych występujących w procesie produkcji mleka spożywczego zalicza się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieWskaż krytyczny punkt kontrolny (CCP) w produkcji twarogów. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieNieskuteczna dezynfekcja masielnicy skutkuje dla konsumentów masła zagrożeniem Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieJeżeli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło temperatury pasteryzacji, to należy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytaniePróbkę do badań sera tylżyckiego pobiera się za pomocą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytaniePróbkę mleka surowego do badań na zawartość tłuszczu można konserwować Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieDo naczynka aluminiowego przygotowanego do oznaczania zawartości wody w serze metodą techniczną należy wprowadzić Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieWobec którego wskaźnika miareczkuje się badane mleko roztworem wodorotlenku sodowego o stężeniu 0,25 mol/dm3 oznaczając kwasowość mleka metodą Soxhleta-Henkla? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieWskaż zestaw odczynników do oznaczania zawartości tłuszczu w śmietance metodą butyrometryczną. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieIle g czystego NaOH należy użyć, aby przygotować 1000 ml roztworu o stężeniu 0,1 mol/dm3? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieCo oznacza przedstawiony piktogram?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieWykonując próbę na peroksydazę, należy dodać do mleka roztwór nadtlenku wodoru oraz roztwór Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieKtóry wynik pomiaru pH mleka wskazuje na jego nadkwaszenie? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieJakie zabarwienie przyjmuje próbka mleka świeżego w próbie alizarolowej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieKtóra próbka badanego mleka spełnia wybrane wymagania dla mleka surowego do skupu?  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieDo dezynfekcji maszyn i urządzeń mleczarskich nie stosuje się Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieW celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów mleczarskich podczas pracy w mleczarni zalecane jest Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieKtóra czynność technologiczna stwarza wysokie ryzyko zagrożenia zdrowotnego w procesie produkcji wyrobów mleczarskich? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
