Kwalifikacja T5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Znak weterynaryjny umieszczony na tuszy po wewnętrznej stronie ud oraz głowy oznacza mięso
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Zgodnie z PN „Mięso i przetwory. Terminologia” proces polegający na wymieszaniu mięsa z mieszanką peklującą, a następnie zalaniu solanką, to peklowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Mięsień czworogłowy i dwugłowy wchodzą w skład
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Na rysunku symbolem X oznaczono
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W półtuszy wieprzowej schab oddziela się od biodrówki
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Narzędzie ręczne przedstawione na rysunku to nóż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Pierwszą czynnością podczas wykrawania biodrówki wieprzowej jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Mięso drobne wieprzowe z warstwą tłuszczu do 8 mm i niewielką ilością ścięgien zalicza się do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Mięso cielęce o barwie jasnoróżowej, chude, bez przekrwień i bez grubszych ścięgien należy zaliczyć do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Ile żywca wieprzowego doprowadzono do ubojni, jeżeli wydajność rzeźna wyniosła 80% i pozyskano 1000 kg masy bitej ciepłej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W jakiej temperaturze można magazynować ćwierćtusze wołowe przez 15 miesięcy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaż prawidłowe warunki chłodniczego przechowywania półtusz wieprzowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Zamrażanie kriogeniczne polega na wykorzystaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wątrobę wieprzową w blokach mrozi się w zamrażalni
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Mięso w półtuszach można zamrażać w zamrażalniach
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Odbarwienia lub białe plamy na powierzchni mięsa zamrożonego są objawem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile należy przygotować tacek do zapakowania 300 kg mięsa mielonego w porcjach po 500 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do produkcji baleronów należy wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do produkcji którego wyrobu wykorzystuje się surowce skrobiowe?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Kminek stosuje się jako przyprawę w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
W produkcji kabanosów wieprzowych jako osłonki naturalne wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Kwas askorbinowy stosowany jako dodatek do solanki peklującej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przy produkcji kiszki pasztetowej z kaszą manną, wątrobę poddaje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do pomiaru kwasowości mięsa wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Aby przyspieszyć proces peklowania mięsa, poddaje się je plastyfikacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do której grupy kiełbas należy kiełbasa parzona zawierająca w składzie powyżej 50% surowców mięsno-tłuszczowych rozdrobnionych na cząstki o wielkości od 5 do 20 mm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Wskaż temperaturę obróbki termicznej konserw sterylizowanych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Równomierne rozmieszczenie składników farszu podczas produkcji kiełbas gruborozdrobnionych uzyskuje się podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Słoninę przed wytopem smalcu poddaje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Mięso wieprzowe do produkcji parówek należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do peklowania nastrzykowego na 200 kg schabu zużyto 40 1 solanki peklującej. Oblicz wydajność zakładając, że cała ilość solanki peklującej została wchłonięta.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile wynosi wydajność produkcji szynki wędzonej, jeżeli z 1600 kg peklowanego mięsa uzyskano 1440 kg produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Na podstawie Skali ocen jakości sensorycznej stwierdź jaką ocenę otrzyma wędlina w której podczas jakościowej oceny organoleptycznej stwierdzono obcy smak i zapach oraz obecność pleśni w kilku miejscach.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Podczas badania mikrobiologicznego kiszki pasztetowej nie określa się obecności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Przyczyną suchej konsystencji i braku spoistości szynek wędzonych jest użycie mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Przyczyną bombażu fizycznego konserw jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Jako opakowań jednostkowych smalcu w sprzedaży detalicznej nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Konserwy pasteryzowane (KP) w opakowaniach metalowych zachowają trwałość przez 9 miesięcy, jeżeli będzie się je przechowywać w temperaturze od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Wskaż okres trwałości mięsa grillowego (MAP) przechowywanego w temperaturze 4÷6°C.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile kilogramów produktów przygotowano do wysyłki, jeżeli na palecie zapakowano 10 pojemników kiełbasy żywieckiej po 20 kg, 15 pojemników kabanosów po 10 kg i 20 pojemników kiełbasy śląskiej po 20 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie