Kwalifikacja T5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
- 
                        Pytanie 1 z 401. PytanieZgodnie z wymaganiami PN Warunki klimatyczne i okresy przechowywania w chłodniach w czasie przechowywania produktów mięsnych w chłodni warunki klimatyczne Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 2 z 402. PytanieW skład karkówki wieprzowej wchodzą mięśnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 3 z 403. PytanieKtóre z kości wchodzą w skład goleni przedniej półtuszy wołowej? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 4 z 404. PytaniePrzepołowiona głowa odcięta jest od półtuszy wieprzowej Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 5 z 405. PytanieKtóry element zasadniczy odcięty jest od półtuszy wieprzowej w stawie podramienno-nadgarstkowym? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 6 z 406. PytanieW zmechanizowanym rozbiorze wstępny podział półtuszy wieprzowej składa się z czterech zasadniczych faz. Wskaż, które czynności rozbiorowe należy zaplanować w drugiej fazie wstępnego podziału półtuszy wieprzowej rozbioru zmechanizowanego. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 7 z 407. PytanieWskaż nieprawidłowo dobrany sprzęt do czynności rozbiorowej półtuszy wieprzowej. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 8 z 408. PytanieKtóre urządzenie należy zastosować w linii zmechanizowanego rozbioru mięsa wieprzowego do zdjęcia skóry i tłuszczu z szynki lub łopatki? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 9 z 409. PytanieWskaż brakujące elementy zasadnicze tuszy baraniej, oznaczone w tabeli znakiem zapytania. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 10 z 4010. PytanieKtóry z elementów zasadniczych oddzielony jest od półtuszy cielęcej cięciem biegnącym od połowy pierwszego żebra do dwunastego w odległości 5-7 cm od dolnej granicy mięśnia najdłuższego grzbietu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 11 z 4011. PytanieWykrawanie podgardla na mięsa drobne polega na odkrojeniu od podgardla gruczołów limfatycznych, umięśnienia warstwowego od tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego oraz Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 12 z 4012. PytanieMięso drobne wołowe ze ścięgnami oraz warstwą tłuszczu śródtkankowego około 5 mm, o analitycznej zawartości tłuszczu 39%, należy do 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 13 z 4013. PytanieWskaż nieprawidłowo dobrane wymagania jakościowe do klasy mięsa drobnego wieprzowego. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 14 z 4014. PytanieŚredni uzysk antrykotu w stosunku do masy półtuszy waha się w granicach 5,6÷5,9%. Ile antrykotu otrzymano w wyniku rozbioru 2 000 kg półtusz wołowych? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 15 z 4015. PytanieWskaż, który rodzaj mięsa stracił przydatność do spożycia. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 16 z 4016. PytanieWskaż metodę wychładzania mięsa o najkrótszym całkowitym czasie chłodzenia. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 17 z 4017. PytanieW urządzeniach chłodniczych wykorzystywanych w przetwórstwie żywności najczęściej stosowanymi czynnikami chłodniczymi są gazy Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 18 z 4018. PytanieKtórą technikę rozmrażania należy zastosować do małych elementów mięsnych poddanych procesowi szybkiego zamrażania? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 19 z 4019. PytanieWskaż błędnie podaną przyczynę zmian zachodzących w mięsie zamrożonym. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 20 z 4020. PytanieW czasie oceny jakości mięsa rozmrożonego stwierdzono jełki zapach i smak. Jest to spowodowane zmianami lipidów w czasie przechowywania mięsa mrożonego, co Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 21 z 4021. PytanieDo konfekcjonowania elementów mięsnych w zakładach przetwórstwa mięsnego służą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 22 z 4022. PytanieAby wyprodukować mięso w postaci półfabrykatów do sprzedaży, plastry mięsa o grubości 1÷2 cm należy umieścić na tackach, a następnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 23 z 4023. PytanieNa jednej tacce tłoczonej z foli wielowarstwowej układa się 4 plastry schabu. Ile potrzeba tacek, aby ułożyć 280 plastrów schabu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 24 z 4024. PytanieW tabeli przedstawiono recepturę 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 25 z 4025. PytanieWskaż błędnie dobrane surowce i materiały pomocnicze do produkcji wyrobu gotowego. 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 26 z 4026. PytanieKorzystając z fragmentu Instrukcji technologicznej produkcji kiełbasy myśliwskiej, wskaż surowiec rozdrabniany za pomocą siatek o oczkach powyżej 10 mm 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 27 z 4027. PytanieZgodnie z wymaganiami PN Pakowanie, przechowywanie i transport wyrobów garmażeryjnych, materiały opakowaniowe i opakowania, z punktu widzenia producenta, muszą być przede wszystkim czyste, suche, bezwonne, bez uszkodzeń mechanicznych oraz Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 28 z 4028. PytanieDo produkcji którego wyrobu wykorzystuje się maszyny i urządzenia wymienione w tabeli? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 29 z 4029. PytanieWskaż urządzenia stosowane do wytopu tłuszczu metodą okresową suchą. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 30 z 4030. PytanieDobór surowców podstawowych peklowanych, rozdrabnianie, mieszanie farszu z przyprawami, napełnianie, osadzanie, wędzenie, suszenie, chłodzenie to kolejne etapy produkcji Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 31 z 4031. PytanieWskaż operacje technologiczne, które należy przeprowadzić podczas produkcji salcesonu włoskiego. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 32 z 4032. PytanieDo wyprodukowania 220 kg serdelków drobno rozdrobnionych zużyto surowców o łącznej masie 200 kg. Ile wyniosła wydajność gotowego produktu? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 33 z 4033. PytanieIle surowca peklowanego należy użyć do produkcji 170 kg wędzonki o wydajności 85%? Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 34 z 4034. PytanieBadania fizyczne oceny jakościowej konserw sterylizowanych dotyczą Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 35 z 4035. PytanieW tabeli przedstawiono wyniki kontroli jakości mięsa mielonego wołowego. Które partie mięsa spełniają wymagania normy? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 36 z 4036. PytanieW tabeli przedstawiono wymagania dotyczące składu chemicznego wyrobów gotowych. Jaki surowiec mięsny zastosowano do produkcji, jeżeli w badanej szynce stwierdzono 17,0% białka i 20,0% tłuszczu? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 37 z 4037. PytanieWskaż urządzenie do cięcia i porcjowania schabu na plastry. Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 38 z 4038. PytanieŚrodek transportu wewnętrznego, który współpracuje z kutrem, to Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 39 z 4039. PytanieW temperaturze od -2°C do 4°C, przy wilgotności względnej powietrza 75÷80%, przez okres do 10 miesięcy, można przechowywać Poprawnie
 Niepoprawnie
 
- 
                        Pytanie 40 z 4040. PytanieZ magazynu wydano 144 sztuk opakowań kartonowych konserwy KT-1 lbs. Korzystając z fragmentu dokumentacji magazynowej oblicz, ile kartonów konserwy KT-1 lbs pozostało w magazynie? 
  Poprawnie Poprawnie
 Niepoprawnie
 
