Kwalifikacja T17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do produkcji kefiru naturalnego stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do orientacyjnej oceny stopnia zanieczyszczenia mikrobiologicznego mleka należy zastosować metodę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jogurt to napój fermentowany uzyskany w wyniku fermentacji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Kazeina występująca w mleku zaliczana jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Mleko rozwodnione charakteryzuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W procesie produkcji proszku mlecznego nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Cytryniany i ortofosforany używane przy produkcji mleka zagęszczonego pełnią rolę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Deodoryzator służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Krystalizacja jest zasadniczym etapem produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Wskaż kolejne etapy technologiczne występujące w procesie produkcji lodów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Celem termizacji twarogów jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Częścią którego urządzenia jest element roboczy przedstawiony na rysunku, wykorzystywany w procesie produkcji śmietanki spożywczej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Aby usunąć z mleka surowego bakterie przetrwalnikujące, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Za pomocą wózka, przedstawionego na rysunku transportuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Autoklaw jest urządzeniem niezbędnym do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile cm3 roztworu karotenu należy użyć do barwienia 5 000 dm3 śmietany przeznaczonej do produkcji masła, jeżeli jej dodatek wynosi 5 cm3 na 100 dm3 surowca?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile kilogramów cukru należy dodać do 5 000 dm3 mleka kakaowego, jeżeli na 100 dm3 wyrobu zużywa się 4 kg sacharozy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Wydajność linii do nalewania mleka wynosi 8 000 opakowań na godzinę. Ile butelek mleka o pojemności 500 ml można zapakować w ciągu 6 godzin?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile mleka należy przygotować do wyprodukowania 10 ton twarogu, jeżeli norma zakładowa określa wydatek 6,5 litra mleka na 1 kg twarogu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Produktem ubocznym w technologii mleczarskiej wykorzystywanym w produkcji laktozy jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Schemat przedstawia fragment procesu technologicznego produkcji mleka zagęszczonego słodzonego. Etapem oznaczonym znakiem zapytania jest
normalizacja → pasteryzacja → homogenizacja → zagęszczanie → ?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Który wynik pomiaru pH mleka wskazuje na jego nadkwaszenie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Korzystając z danych zawartych w tabeli ustal, ile wynosi temperatura suszenia w procesie produkcji mleka odtłuszczonego w proszku.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Jakie zabarwienie przyjmie próbka mleka świeżego w próbie alizarolowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które działanie należy podjąć, jeżeli w jednym z opakowań jogurtu stwierdzono obecność kawałków platynki pochodzącej z opakowania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Próbkę mleka do oznaczania kwasowości miareczkowej należy umieścić w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W końcowym etapie produkcji masła podczas formowania i pakowania w kostki kontrolować należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Podpuszczkę stosuje się przy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Jak nazywa się przyrząd do pomiaru zawartości ekstraktu za pośrednictwem współczynnika załamania światła?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Za pomocą krioskopu można wykryć w mleku dodatek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Które urządzenie laboratoryjne pracuje w temperaturze około 500°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zamieszczony w ramce zestaw odczynników, sprzętu i urządzeń przeznaczony jest do oznaczania w produktach mleczarskich zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jeżeli do 95 g wody dodano 5 g odczynnika chemicznego, to stężenie roztworu wyniesie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Przedstawiony piktogram stosowany do oznakowania odczynnika chemicznego informuje, że odczynnik chemiczny jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Metoda Bertranda jest wykorzystywana do oznaczania w produktach mlecznych zawartości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Punkt końcowy miareczkowania podczas oznaczania kwasowości potencjalnej mleka identyfikowany jest jako
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Stabilność termiczną mleka przeznaczonego do produkcji koncentratów mlecznych, które poddaje się sterylizacji, najlepiej oznaczyć, ogrzewając próbkę w łaźni olejowej o temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do produkcji sera topionego przeznacza się sery nienadające się do obrotu handlowego z wykluczeniem serów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Frezer służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Dobór i przygotowanie surowców, ustalanie zawartości tłuszczu, przygotowanie dodatków, topienie serów, formowanie i pakowanie, to etapy produkcji serów
Poprawnie
Niepoprawnie