Kwalifikacja T17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
czerwiec 2022
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Surowcem do produkcji masła metodą tradycyjną jest śmietanka o zawartości tłuszczu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Materiałem pomocniczym w produkcji serka ziarnistego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Do usunięcia zanieczyszczeń białkowych z instalacji technologicznej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Parafina może być stosowana jako powłoka ochronna do serów
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W procesie aglomeracji proszków mlecznych w celu zwiększenia ich rozpuszczalności stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który etap produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową występuje w miejscu oznaczonym symbolem X?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Który opis przedstawia operacje w kolejności technologicznej dla procesu produkcji mleka w proszku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Który rodzaj fermentacji ma wpływ na tworzenie się dużych oczek w serach podpuszczkowych oraz charakterystyczny orzechowy smak?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W procesie produkcji śmietanki UHT nie występuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować, aby oddzielić zanieczyszczenia fizyczne od mleka surowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Homogenizacja nie jest stosowana w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
W cyklu sprężarkowego obiegu czynnika chłodniczego wyróżnić można następujące urządzenia:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Urządzeniem wykorzystywanym do usuwania bakterii z mleka jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Który czynnik roboczy jest wykorzystywany w siłowniku pneumatycznym prasy serowarskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W procesie suszenia do oddzielenia proszku mlecznego od powietrza stosuje się urządzenie o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Urządzenie przedstawione na ilustracji z funkcją ważenia próbki laboratoryjnej stosowane jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Do transportu kostek masła należy zastosować przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Który przenośnik wykorzystuje się do transportu butelek z kefirem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Do oznaczania gęstości mleka służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Ile kartoników o pojemności 0,25 l należy przygotować do nalania 3 000 l jogurtu pitnego, uwzględniając 2% straty opakowań?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Ile cm3 podpuszczki należy użyć do koagulacji 2000 dm3 mleka serowarskiego, jeżeli moc podpuszczki wynosi 1:100 000?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Jaką ilością mleka surowego należy dysponować, aby wyprodukować 10 ton sera dojrzewającego oraz 13 ton twarogu, jeżeli wydatek wynosi odpowiednio 10 kg mleka/1 kg sera oraz 6,5 kg mleka/1 kg twarogu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile kubków należy przygotować do zapakowania 2700 kg koziego serka termizowanego, jeżeli masa 1 kubka z serkiem wynosi 125 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Korzystając z zamieszczonej w tabeli Normy zakładowej, oblicz łączną ilość wsadu truskawkowego i cukru do wyprodukowania 400 kg jogurtu owocowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Ile kg lodów można wyprodukować w ciągu 8 godzin, jeżeli wydajność linii do ciągłego formowania i zamrażania wynosi 6 000 sztuk na godzinę, a jedna porcja lodów waży 80 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Maślankę jako produkt uboczny można wykorzystać do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zjawisko synerezy zachodzi w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W procesie produkcji masła metodą okresową jednym z CCP jest magazynowanie gotowego wyrobu. Którą czynność powinien wykonać pracownik dla tego CCP podczas przekazywania kolejnych partii masła do magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Limit krytyczny temperatury procesu pasteryzacji mleka wynosi 90°C. Operator linii monitorując proces odczytał na termometrze 87°C. Które działanie należy w tej sytuacji podjąć?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
W którym zakresie temperatur w produkcji jogurtu prowadzony jest proces fermentacji z użyciem gatunku Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
W przypadku stwierdzenia skażenia chemicznego mleka na etapie dostawy do zakładu przetwórstwa należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Skorygowanie podwyższonego pH solanki polega na dolaniu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ z ilu opakowań należy pobrać próbki pierwotne z partii śmietany zapakowanej w 750 opakowań transportowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Która z metod oznaczania zawartości tłuszczu w mleku polega na wykonaniu kolejno: ekstrakcji tłuszczu, odwirowania, a następnie określenia objętości tłuszczu na butyrometrze?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Oznaczając zawartość wody w serze białym, do badanej próbki dodaje się odpowiednio przygotowany piasek morski. Dzięki temu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Które działanie należy podjąć, jeżeli w czasie procesu pasteryzacji mleka przeznaczonego na sery temperatura obróbki mleka spadnie poniżej 72°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Przedstawiony na ilustracji piktogram należy umieścić na opakowaniu substancji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Wskazanie laktodensymetru w temperaturze 20°C podczas odczytu wynosiło 31,5°Ld, wskaż wartość gęstości badanego mleka.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W celu oznaczenia kwasowości biernej (miareczkowej) mleka surowego oprócz indykatora należy użyć także
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W przypadku oparzenia skóry kwasem solnym należy
Poprawnie
Niepoprawnie