Kwalifikacja T17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
styczeń 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.17 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Wskaż zestaw zawierający wyłącznie dodatki technologiczne stosowane w produkcji twarożków.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który z dodatków jest stosowany w produkcji serów dojrzewających?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Która z wymienionych substancji nie jest stabilizatorem wiążącym wolną wodę i poprawiającym konsystencję oraz teksturę mlecznych napojów fermentowanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Którą minimalną temperaturę należy zastosować pasteryzując śmietankę na masło?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Wskaż nazwę brakującego etapu w przedstawionym schemacie technologicznym produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Którym zapisem powinien być uzupełniony schemat technologiczny produkcji sera dojrzewającego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Zjawisko synerezy zachodzi w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Uzupełnij schemat technologiczny mleka spożywczego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W wyniku procesów fermentacyjnych w napojach fermentowanych następuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Aby usunąć z mleka surowego bakterie przetrwalnikujące, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zestaw do produkcji masła oprócz wymiennika ciepła powinien zawierać:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Które z urządzeń służy do przedłużenia trwałości twarożków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Cyklon, wibrofluidyzator i wieża rozpryskowa to urządzenia stosowane w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Przedstawione na zdjęciu urządzenie służy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do transportu kartonów z masłem stosuje się przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile kartonów mieszczących po 20 kg masła należy przygotować, aby zapakować 3 tony tego produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile mleka odtłuszczonego w proszku zostanie zużyte do wyprodukowania 400 kg jogurtu naturalnego, jeżeli norma zakładowa określa zużycie 1,6 kg tego mleka na 100 kg jogurtu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile mleka należy przygotować do wyprodukowania 10 ton twarogu, jeżeli norma zakładowa określa wydatek 6,5 litra mleka na 1 kg twarogu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile litrów mleka można nalać w opakowania o pojemności 1 l i 0,5 l w ciągu 6 godzin, jeżeli do produkcji wykorzysta się dwa agregaty rozlewające o wydajności odpowiednio pierwszy 6 tys. opakowań litrowych na godzinę i drugi o wydajności 10 tys. opakowań półlitrowych na godzinę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Serwatka „słodka” nie jest stosowana do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Demineralizacja serwatki ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Przyjęcie mleka w mleczarni stanowi krytyczny punkt kontrolny (CCP), który obejmuje badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do zagrożeń fizycznych występujących w procesie produkcji mleka spożywczego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Wskaż krytyczny punkt kontrolny (CCP) w produkcji twarogów.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Nieskuteczna dezynfekcja masielnicy skutkuje dla konsumentów masła zagrożeniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Jeżeli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło temperatury pasteryzacji, to należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Próbkę do badań sera tylżyckiego pobiera się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Próbkę mleka surowego do badań na zawartość tłuszczu można konserwować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do naczynka aluminiowego przygotowanego do oznaczania zawartości wody w serze metodą techniczną należy wprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wobec którego wskaźnika miareczkuje się badane mleko roztworem wodorotlenku sodowego o stężeniu 0,25 mol/dm3 oznaczając kwasowość mleka metodą Soxhleta-Henkla?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wskaż zestaw odczynników do oznaczania zawartości tłuszczu w śmietance metodą butyrometryczną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile g czystego NaOH należy użyć, aby przygotować 1000 ml roztworu o stężeniu 0,1 mol/dm3?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Co oznacza przedstawiony piktogram?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wykonując próbę na peroksydazę, należy dodać do mleka roztwór nadtlenku wodoru oraz roztwór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który wynik pomiaru pH mleka wskazuje na jego nadkwaszenie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Jakie zabarwienie przyjmuje próbka mleka świeżego w próbie alizarolowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Która próbka badanego mleka spełnia wybrane wymagania dla mleka surowego do skupu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do dezynfekcji maszyn i urządzeń mleczarskich nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
W celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów mleczarskich podczas pracy w mleczarni zalecane jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Która czynność technologiczna stwarza wysokie ryzyko zagrożenia zdrowotnego w procesie produkcji wyrobów mleczarskich?
Poprawnie
Niepoprawnie