Kwalifikacja T17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów mleczarskich
styczeń 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.17 – styczeń 2018
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.17 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Proces polegający na całkowitym wymrożeniu wody zawartej w zamrożonej masie lodowej to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Dodatkiem w produkcji serów dojrzewających nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W celu uzyskania mleka o równomiernym rozproszeniu tłuszczu należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Którą minimalną temperaturę należy zastosować pasteryzując śmietankę na masło?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Wskaż nazwę brakującego etapu w przedstawionym schemacie technologicznym produkcji jogurtu naturalnego metodą zbiornikową.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Którym zapisem powinien być uzupełniony schemat technologiczny produkcji sera dojrzewającego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Proces homogenizacji stosowany jest w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Uzupełnij schemat technologiczny mleka spożywczego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W wyniku procesów fermentacyjnych w napojach fermentowanych następuje
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Aby usunąć z mleka surowego bakterie przetrwalnikujące, należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zestaw do produkcji masła oprócz wymiennika ciepła powinien zawierać:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Które z urządzeń służy do przedłużenia trwałości twarożków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Do dosuszania mleka w proszku należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wygniatanie jest operacją stosowaną w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Do transportu kartonów z masłem stosuje się przenośnik
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile kartonów mieszczących po 20 kg masła należy przygotować, aby zapakować 2 tony tego produktu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Ile mleka odtłuszczonego w proszku zostanie zużyte do wyprodukowania 400 kg jogurtu naturalnego, jeżeli norma zakładowa określa zużycie 1,6 kg tego mleka na 100 kg jogurtu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile mleka należy przygotować do wyprodukowania 20 ton twarogu, jeżeli norma zakładowa określa wydatek 6,5 litra mleka na 1 kg twarogu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Ile litrów mleka można nalać w opakowania o pojemności 1 l i 0,5 l w ciągu 6 godzin, jeżeli do produkcji wykorzysta się dwa agregaty rozlewające o wydajności odpowiednio pierwszy 6 tys. opakowań litrowych na godzinę i drugi o wydajności 10 tys. opakowań półlitrowych na godzinę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W którym z podanych zbiorników należy przeprowadzić produkcję zakwasu roboczego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Demineralizacja serwatki ma na celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Przyjęcie mleka w mleczarni stanowi krytyczny punkt kontrolny (CCP), który obejmuje badanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Do zagrożeń fizycznych występujących w procesie produkcji mleka spożywczego zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
W metodzie biologicznego oczyszczania ścieków mleczarskich wykorzystuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Nieskuteczna dezynfekcja masielnicy skutkuje dla konsumentów masła zagrożeniem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Jeżeli mleko w pasteryzatorze nie osiągnęło temperatury pasteryzacji, to należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Próbkę do badań sera tylżyckiego pobiera się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do pobierania z cysterny próbek mleka surowego do badań organoleptycznych stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Do naczynka aluminiowego przygotowanego do oznaczania zawartości wody w serze metodą techniczną należy wprowadzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Jaki zakres temperatur należy utrzymywać w pomieszczeniu podczas prasowania serów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wskaż zestaw odczynników do oznaczania zawartości tłuszczu w śmietance metodą butyrometryczną.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile g czystego NaOH należy użyć, aby przygotować 1000 ml roztworu o stężeniu 0,1 mol/dm3?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Podany znak ostrzegawczy umieszczony na opakowaniu odczynnika chemicznego informuje, że jest on
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Wykonując próbę na peroksydazę, należy dodać do mleka roztwór nadtlenku wodoru oraz roztwór
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Do badania zafałszowania mleka wodą stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Które zabarwienie przyjmuje próbka mleka świeżego w próbie alizarolowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Która próbka badanego mleka spełnia wybrane wymagania dla mleka surowego do skupu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do dezynfekcji maszyn i urządzeń mleczarskich nie stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Do przechowywania farby do masła i serów służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Wykorzystując zakładową normę zużycia dodatków i materiałów pomocniczych na 1 tonę masła ekstra, oblicz, ile kg folii aluminiowej należy przygotować do zapakowania 25 ton masła.
Poprawnie
Niepoprawnie