Kwalifikacja T2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2016
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.2 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Którą grupę surowców podstawowych stosuje się w produkcji kiełbasy białej surowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Który dodatek stosuje się w produkcji czekolady gorzkiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Semolina to rodzaj
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Który konserwant stosuje się w produkcji napojów gazowanych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Której mąki nie stosuje się w produkcji pieczywa oznaczonego podanym znakiem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Opakowaniem jednostkowym wykorzystywanym w produkcji słodzonego mleka zagęszczonego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ocena organoleptyczna tłuszczów topionych jadalnych w temp. 18÷20°C nie dotyczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W ramach oceny organoleptycznej mąki przeprowadza się badania wyglądu, barwy, smaku oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Jaja przeznaczone do produkcji majonezu należy w pierwszej kolejności
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Wskaż surowiec, który wymaga rozdrobnienia przed głównym procesem technologicznym.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Którą grupę maszyn stosuje się do usuwania części zbędnych z owoców i warzyw?
* w arkuszu widoczne są tylko dwie odpowiedzi.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
BRAK PYTANIA W ARKUSZU
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Który z parametrów pracy homogenizatora należy wpisać do karty pracy maszyny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W arkuszu monitorowania CCP pracy pasteryzatora powinien znajdować się zapis dotyczący temperatury
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Rektyfikacja to jeden z etapów produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W procesie produkcji jogurtu naturalnego występują następujące procesy technologiczne:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Peklowanie występuje w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Proces suszenia w suszarkach tunelowych, w czasie nieprzekraczającym 24 godzin w temperaturze od 60°C do 80°C, jest odpowiedni do pozyskania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Zagęszczanie dżemu wysokosłodzonego należy prowadzić do momentu uzyskania suchej masy wynoszącej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Korzystając z receptury produkcji na 100 kg chleba zakopiańskiego oblicz, ile należy użyć mąki pszennej i drożdży, aby wyprodukować 100 bochenków chleba o wadze 500 g każdy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Według przedstawionego opisu obróbki cieplnej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które urządzenia stosuje się do pasteryzacji mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Urządzeniem, w którym można podgrzewać, chłodzić i jednocześnie mieszać, jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ekstraktor ślimakowy wykorzystuje się do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Urządzenie przedstawione na fotografii to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Wieżę rozpyłową stosuje się do suszenia
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W technologii produkcji lodów między innymi stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Przyczyną smaku jałowego chleba jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Podczas badania organoleptycznego żywności można posłużyć się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Proces oczyszczania umożliwiający otrzymanie bardzo dobrej jakości oleju polegający na bieleniu, odwanianiu i odkwaszaniu to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Etap homogenizacji występuje podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Krystalizacja substancji poprzez częściowe odparowanie wody występuje w technologii produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Której czynności technologicznej nie wykonuje się podczas produkcji serów dojrzewających
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
System zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego w procesie produkcji żywności to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Mrożoną mieszankę owocową należy przechowywać w temperaturze
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Wskaż parę produktów, których nie można razem przechowywać w jednym magazynie.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Wydawanie wyrobów gotowych z magazynu powinno być poprzedzone
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Który przenośnik stosuje się do transportu wewnętrznego worków z mąką?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Skuteczną metodą zwalczania much w magazynie wyrobów gotowych jest stosowanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
W czasie przechowywania lodów, zgodnie z systemem HACCP działania korygujące należy podjąć, gdy w chłodni temperatura wyniesie
Poprawnie
Niepoprawnie