Kwalifikacja T2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
czerwiec 2021
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Schemat przedstawia fragment procesu produkcji baleronu wędzonego. Symbolem X oznaczono czynność o nazwie

- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych należy stosować
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
W celu zapewnienia właściwej cyrkulacji powietrza w magazynie, skrzynki ze śmietanką w opakowaniach z tworzywa sztucznego powinny być ustawione
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W przedstawionym schemacie produkcji truskawek mrożonych symbolem X jest oznaczony etap o nazwie

- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Na podstawie informacji w zamieszczonej recepturze oblicz, ile należy przygotować łącznie śmietanki i wsadu owocowego do wyprodukowania 1500 kg twarożku termizowanego owocowego?

- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować do krojenia mięsa, tłuszczów, podrobów lub gotowanych produktów będących wsadem w produkcji garmażeryjnej (np. szynki w galarecie)?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Wymywanie skrobi, rafinacja mleczka i suszenie krochmalu to operacje związane z przetwórstwem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W produkcji przetworów owocowych drylownica jest stosowana do wstępnej obróbki
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Zasada, zgodnie z którą towary najdłużej składowane w magazynie wydawane są w pierwszej kolejności, określona jest skrótem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Do mrożenia zielonego groszku w strumieniu schłodzonego powietrza należy zastosować zamrażarkę
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W maśle ekstra zawartość tłuszczu powinna być nie mniejsza niż 82%, a zawartość wody nie większa niż 16%. Które wyniki badań próbek masła pozwalają na zakwalifikowanie masła jako masła ekstra?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Zalecana temperatura przechowywania soków i napojów pasteryzowanych, jeżeli specyfikacja producenta nie stanowi inaczej, powinna wynosić
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Monitorowanie temperatury pasteryzacji kompotów umożliwia nadzór nad zagrożeniami
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Prawidłowa kolejność występowania faz magazynowania towarów jest następująca:
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Obróbką wstępną podczas produkcji koncentratu pomidorowego jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W którym magazynie należy przechowywać produkty spożywcze, jeżeli na opakowaniu zapisano informację przechowywać w chłodnym i suchym miejscu?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Podczas badania mleka surowego z zastosowaniem metody organoleptycznej dokonuje się między innymi jego oceny
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Do wędzenia wędlin surowych dojrzewających, serów żółtych i ryb stosowane jest wędzenie zimne w
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Rozdrabnianie, wytłaczanie, ekstrakcja i rafinacja to operacje występujące w procesie produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Do inaktywacji enzymów zawartych w warzywach, które mogą spowodować wiele niekorzystnych zmian barwy, zapachu i smaku podczas przerobu surowca i przechowywania produktu, stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Proces koagulacji kazeiny występuje podczas produkcji
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do usuwania zanieczyszczeń mechanicznych oraz mikroorganizmów z mleka stosuje się
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Kwas benzoesowy wykorzystywany w technologii żywności jako dodatek pełni funkcję
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do transportu wewnętrznego korzeni pietruszki może być zastosowany przenośnik
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Przygotowanie zboża do przemiału obejmuje czyszczenie oraz kondycjonowanie ziarna, które polega na jego
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do usuwania szypułek czereśni, porzeczek i truskawek są stosowane
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Pozostałość środków myjących na powierzchni wewnętrznej maszyn do produkcji koncentratów owocowych jest zagrożeniem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Ocenę jakościową smalcu wybornego i popularnego, w tym badanie barwy, konsystencji, struktury oraz smaku i zapachu przeprowadza się w temperaturze
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Na zamieszczonej ilustracji przedstawiono

- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do odczytu wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie stosowany jest
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej sera twarogowego półtłustego stwierdzono wadę, którą jest jego
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Którego oznaczenia nie wykonuje się podczas oceny organoleptycznej mąki?
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do sterylizacji konserw stosowane są
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
W ocenie organoleptycznej jabłek, ich twardość i kwaśność określa się za pomocą
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier?

- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do transportu kostek masła w maszynie formująco-pakującej przeznaczony jest przenośnik
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Podczas obsługi obieraczki parowej zastosowanej do obróbki wstępnej marchwi przeznaczonej do produkcji soku należy monitorować
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W produkcji bezalkoholowych napojów gazowanych jako opakowania jednostkowe są stosowane opakowania z tworzywa sztucznego oznaczone symbolem
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Ile sztuk słoików należy przygotować do zapakowania 600 kg dżemu truskawkowego, jeżeli w słoiku mieści się 400 g dżemu a straty dla słoików wynoszą 0,3%?
* zdający otrzymuje jeden punkt niezależnie od udzielonej odpowiedzi.
- 1.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Operację rozdrabniania kuleczek tłuszczowych w śmietance przeprowadza się w
- 1.
- 2.
- 3.
- 4.
Poprawnie
Niepoprawnie