Kwalifikacja T2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
styczeń 2018
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.2 – styczeń 2018
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.2 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Surowcem niedozwolonym do produkcji pieczywa bezglutenowego jest mąka
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Przedstawiona na ilustracji przyprawa w naturalnej postaci, stosowana do produkcji niektórych gatunków piwa, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Materiałami pomocniczymi stosowanymi w produkcji kiełbas są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
W którym wierszu występują prawidłowo dobrane surowce i dodatki do produkcji dżemu owocowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Partię jabłek do produkcji soków dyskwalifikują
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do zakładu przetwórstwa zbóż można przyjąć ziarna
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile kartonów zbiorczych należy przygotować do zapakowania 600 opakowań jednostkowych ciastek o gramaturze 300 g, jeżeli w jednym kartonie zbiorczym mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile mięsa wieprzowego chudego należy użyć do wyrobu 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeżeli wydajność produkcji wynosi 80%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Do czego służy przedstawione na rysunku urządzenie stosowane w przetwórstwie jaj?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które urządzenia stosuje się do przygotowania mąki w produkcji piekarskiej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Do usuwania zanieczyszczeń z masy zbożowej służy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Parametrem charakteryzującym przebieg pracy płytowego wymiennika ciepła nie jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Przygotowanie mleka świeżego do sporządzania ciast piekarskich polega na
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Wskaż brakujący etap procesu produkcji mleka spożywczego oznaczony znakiem zapytania.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W produkcji którego wyrobu występuje etap długotrwałego dojrzewania?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Prowadzenie zakwasu macierzystego lub roboczego na bazie bakterii fermentacji mlekowej jest procesem technologicznym występującym podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Głównym procesem wpływającym na cechy organoleptyczne i występującym w produkcji chipsów ziemniaczanych jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Peklowanie, rozdrabnianie, mieszanie, napełnianie osłonek, osadzanie, wędzenie, obróbka cieplna, studzenie, chłodzenie i pojemnikowanie to etapy produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Rektyfikację pozwalającą usunąć szkodliwe fuzle stosuje się w procesie produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Podczas suszenia warzyw parametrami technologicznymi wymagającymi monitorowania są temperatura oraz
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Korzystając z zamieszczonego przepisu na 100 kg galaretek cytrynowych oblicz, ile żelatyny należy użyć do produkcji 5 000 kg wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Które opakowania jednostkowe są zwykle używane w produkcji dżemów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Przedstawione na ilustracji urządzenie stosowane w procesie produkcji piwa to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Do zamrażania mieszanki lodowej służą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które urządzenie znajduje się w linii technologicznej produkcji kawy zbożowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Aby usunąć dwutlenek siarki z pulpy owocowej przeznaczonej do produkcji dżemu stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Zamrażarkę płytową (z możliwością dociskania płyt) można stosować do zamrażania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W ocenie organoleptycznej do wad serka topionego nie jest zaliczany
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wadą cukru buraczanego w ocenie organoleptycznej jest jego
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Metodą organoleptyczną można zbadać w mące
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Który surowiec w produkcji majonezu może być potencjalnym źródłem zagrożenia salmonellą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Które zanieczyszczenie występujące w żywności można zniwelować do poziomu bezpiecznego, stosując sterylizację?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do utrzymania czystości rąk w zakładzie spożywczym należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Zgodnie z systemem HACCP, jeżeli w ciągu jednej zmiany produkcyjnej następuje pasteryzacja kilku partii kompotów, to temperaturę obróbki cieplnej należy sprawdzać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
W kontrolowanej atmosferze pomieszczeń magazynowych (CAP) przechowuje się najczęściej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W którym magazynie należy składować susz warzywny?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
W jednym magazynie zakładu spożywczego można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Podstawowe urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach wyrobów gotowych to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Dobra Praktyka Produkcyjna zapisana w dokumentacji zakładowej oznaczona jest skrótem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przeterminowane produkty spożywcze, znajdujące się w magazynach wyrobów gotowych zakładu spożywczego, należy
Poprawnie
Niepoprawnie