Kwalifikacja T2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
styczeń 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Do produkcji oleju jadalnego w Polsce najczęściej wykorzystywane są nasiona
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Do produkcji kiełbasy białej surowej jako przyprawę należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Saletrę potasową dodaje się do peklowania mięsa w celu
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Podany w tabeli surowiec oraz dodatki i materiały pomocnicze należy wykorzystać do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Koncentrat owocowy, cukier, syrop owocowy, wodę, kwas cytrynowy, pektyny, aromaty identyczne z naturalnymi i barwniki naturalne, z dodatkiem lub bez kwasu benzoesowego, należy wykorzystać do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Który surowiec będzie zakwalifikowany do przerobu w zakładach spożywczych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile słoików należy przygotować do zapakowania 600 kg ogórków kiszonych, jeżeli masa wsadu do jednego słoika wynosi 500 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do produkcji ciasta drożdżowego wykorzystano 300 kg mąki. Ile kostek drożdży o masie 500 g użyto, jeżeli na 1 kg mąki potrzeba 40 g drożdży?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Ile dm3 mleka należy przygotować do produkcji 12 000 kg sera dojrzewającego, jeżeli na 1 kg sera zużywa się 6 dm3 mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Które urządzenie należy zastosować do usuwania pestek z wiśni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W zakładach mięsnych do rozdrabniania surowców stosuje się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Do rozdrabniania i równomiernego wymieszania surowców lub półproduktów o konsystencji płynnej należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
W którym dokumencie w zakładzie produkcji żywności należy potwierdzić codzienny przegląd maszyn i urządzeń przed ich uruchomieniem?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Prażenie jest etapem niezbędnym podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Rektyfikacja jest procesem charakterystycznym w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Sterylizacja metodą UHT jest zalecana do utrwalania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W technologii produkcji kompotów z owoców nie występuje proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji kiełbasy białej surowej średnio rozdrobnionej symbolem ? oznaczono etap o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W produkcji którego wyrobu wykorzystuje się zarówno fermentację alkoholową jak i mlekową?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
W celu powstrzymania rozwoju mikroflory pozostałej po pasteryzacji, mleko schładza się do temperatury nie wyższej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które stwierdzenie jest zgodne z opisem produkcji wędzonych rolmopsów?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do produkcji 100 kg rolmopsów wędzonych zużywa się 180 kg śledzia bałtyckiego. Oblicz, ile należy użyć śledzi, aby wyprodukować 3 000 kg wyrobu gotowego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Kolejne etapy produkcji frytek to:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Urządzenie do czyszczenia ziarna, które wydziela z masy ziarna zanieczyszczenia ferromagnetyczne, to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Które urządzenia należy zastosować w celu odtłuszczenia i oczyszczenia surowego mleka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Urządzeniem niezbędnym do produkcji sera podpuszczkowego dojrzewającego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Do mrożenia zielonego groszku w strumieniu oziębionego powietrza, najlepiej zastosować zamrażarkę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Wskaż błędnie dobrane urządzenie do czynności w produkcji wskazanego wyrobu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Wskaż charakterystyczną cechę nieświeżego masła.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Który z wymienionych czynników może być przyczyną bombażu technicznego stwierdzonego podczas oceny jakości konserw mięsnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Wadą cukru rafinowanego pozyskanego z buraka cukrowego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Zagrożeniem biologicznym w mięsie wieprzowym przeznaczonym do dalszej obróbki są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
W której sytuacji pracownik produkcyjny powinien bezwzględnie używać jednorazowych rękawic?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Procedury i instrukcje Dobrej Praktyki Higienicznej oznaczane są skrótem literowym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Najważniejszym i najczęściej wyznaczanym krytycznym punktem kontrolnym monitorującym zagrożenie chemiczne w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego jest
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zbyt wysoka wilgotność powietrza w magazynie surowców roślinnych może spowodować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
W którym magazynie należy przechowywać produkt spożywczy, jeżeli na opakowaniu zapisano informację przechowywać w chłodnym i suchym miejscu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
W magazynie zasada „pierwsze weszło-pierwsze wyszło” ma zastosowanie podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Który przenośnik należy zastosować do przemieszczenia worków z ryżem z hali produkcyjnej do magazynu wyrobu gotowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Produkcyjnej temperaturę w chłodni, gdzie przechowuje się mrożone półtusze wieprzowe, zaleca się monitorować z częstotliwością nie mniejszą niż
Poprawnie
Niepoprawnie