Kwalifikacja T2 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
styczeń 2020
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Wskaż prawidłowo dobrane surowce i dodatki do produkcji makaronów jajecznych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
W produkcji czekolady jako emulgator stosowana jest przede wszystkim
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Surowcami do produkcji żelatyny spożywczej są:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Do produkcji dżemu można użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Za pomocą narządów zmysłu można sprawdzić
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Ile słoików należy przygotować do zapakowania 1 600 kg koncentratu pomidorowego, jeżeli wsad do jednego słoika wynosi 500 g?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Ile cukru należy użyć do produkcji 250 kg dżemu truskawkowego, jeżeli na 100 kg wyrobu gotowego zużywa się 50 kg cukru?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Ile soli należy użyć do przygotowania 2 000 dm3 solanki, jeżeli na 100 dm3 solanki należy użyć 2 kg dodatku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Przedstawiony na rysunku element roboczy urządzenia należy do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Na rysunku przedstawiono zasadę działania urządzenia stosowanego do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
W produkcji mleka spożywczego pasteryzowanego do usuwania zanieczyszczeń mechanicznych oraz jak największej liczby drobnoustrojów z mleka surowego należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Codzienny przebieg pracy pasteryzatora w linii technologicznej mleka należy udokumentować w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Kutrowanie jest etapem niezbędnym podczas produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
W technologii produkcji którego wyrobu zachodzi etap wygniatania surowca czyli złączenia ziaren w jednolitą masę, usunięcia nadmiaru wody i równomiernego rozmieszczenia jej w postaci najmniejszych kropelek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
W technologii produkcji mąki pszennej nie występuje proces
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W przemyśle spożywczym końcową obróbkę termiczną w produkcji konserw pasteryzowanych prowadzi się w zakresie temperatur
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Który parametr technologiczny charakteryzuje proces suszenia żywności w wieży rozpyłowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Ile soli należy przygotować do produkcji bułek z 250 kg mąki pszennej, jeżeli na 100 kg mąki zużywa się 3 kg drożdży i 1 kg soli oraz 50 kg wody?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W którym dokumencie będą opisane etapy produkcji żywności?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Z zamieszczonego schematu technologicznego produkcji mielonej konserwy mięsnej wynika, że:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Wskaż właściwą kolejność wykonywania czynności podczas produkcji kiełbasy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Którą czynność należy wykonać bezpośrednio po pasteryzacji i schłodzeniu mleka do 43°C w procesie produkcji jogurtu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Proces rozdziału składników różniących się lotnością występuje podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Przedstawiony na rysunku piec tunelowo-przelotowy, pracujący w cyklu od 1 do 30 minut, można zastosować do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Wskaż urządzenie niezbędne do produkcji makaronu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Prasa ślimakowa stosowana jest do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Prawidłowo ukiszone ogórki posiadają barwę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Gazowanie soku owocowego w butelce, wynikające z fermentacji alkoholowej związanej z rozwojem szkodliwej mikroflory, nazywane jest bombażem
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Które cechy są zgodne z wymaganiami organoleptycznymi dla majonezu zapisanymi w tabeli?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Zagrożeniem chemicznym występującym podczas produkcji kaszy są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Do uzupełnienia zawartości wody w półprodukcie w procesie produkcji należy użyć wody
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Skrót literowy GMP oznacza
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Według polskiej normy wyroby garmażeryjne zamrożone powinny być przechowywane w temperaturze nie wyższej niż
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Intensywna wentylacja magazynu, z uwagi na wydzielanie się różnych substancji z surowca/produktów podczas składowania, jest szczególnie wskazana podczas przechowywania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Który produkt można przechowywać w mroźni?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W magazynie zasada „pierwsze weszło-pierwsze wyszło” ma zastosowanie podczas
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do czynności związanych z ekspedycją wyprodukowanej żywności z magazynu należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Który przenośnik można wykorzystać do przemieszczenia worków z ryżem z hali produkcyjnej do magazynu wyrobu gotowego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Zgodnie z zasadami HACCP w jednym magazynie wyrobów gotowych można przechowywać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Aby zapobiec przedostawaniu się owadów do magazynu, należy
Poprawnie
Niepoprawnie