Kwalifikacja T5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
czerwiec 2017
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Kwalifikacja T.5 – czerwiec 2017
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- T.5 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Zgodnie z BN Rozbiór i wykrawanie mięsa w tuszach, półtuszach i ćwierćtuszach, aby elementy z rozbioru części zasadniczych półtuszy wieprzowej nadawały się do produkcji wędzonek, konserw i dystrybucji, należy przeprowadzić rozbiór półtuszy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Które kości wchodzą w skład biodrówki wieprzowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Które mięśnie wchodzą w skład goleni przedniej – pręgi?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Część tłuszczowo-mięśniową szyi u trzody chlewnej stanowi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
W rozbiorze ćwierćtuszy wołowej przedniej antrykot odcina się z przodu, od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W rozbiorze półtuszy wieprzowej cięciem pomiędzy pierwszym a drugim kręgiem kości krzyżowej oddziela się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W pierwszej fazie rozbioru niezmechanizowanego od półtuszy wieprzowej oddziela się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W zmechanizowanej linii rozbioru nóż tarczowy należy zastosować do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Które z podanych urządzeń należy zastosować do odzyskiwania resztek mięsa pozostającego na kościach?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Aby oddzielić szyję od półtuszy cielęcej, należy wykonać cięcie w przednim odcinku karku, prostopadłe do kręgosłupa pomiędzy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Aby oddzielić karkówkę od półtuszy wieprzowej, należy wykonać cięcie od przodu w stawie potylicznym, od tyłu cięcie prostopadłe do kręgosłupa, pomiędzy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Podczas wykrawania części zasadniczych ćwierćtuszy wołowej przedniej sześć przepołowionych kręgów piersiowych wraz z przylegającymi do nich górnymi odcinkami żeber wycina się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Podczas rozbioru uzupełniającego schabu wieprzowego należy oddzielić od mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Mięso cielęce chude i ścięgniste należy do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Mięso drobne wołowe chude, bez przekrwień i węzłów chłonnych, charakteryzujące się warstwą tłuszczu zewnętrznego i międzymięśniowego około 1 mm, o analitycznej zawartości tłuszczu 8% należy do klasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Ile schabu uzyskuje się z wykrawania 1 000 kg półtusz wieprzowych, jeżeli średni wskaźnik uzysku tego elementu wynosi 10,1%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli określ, ile wynosi czas mrożenia ćwierćtusz wołowych w temperaturze od -25°C do -35°C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Na podstawie danych przedstawionych w tabeli określ, dla której grupy surowców czas przechowywania w temp od -18,1 do -22°C jest najkrótszy.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Aby średni ubytek masy mięsa schładzanego był jak najmniejszy (około 1%), należy zastosować wychładzanie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Zamrażania mięsa w kartonach/blokach nie należy przeprowadzać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Mięso rozmrożone w solance peklującej nie będzie przeznaczone do produkcji kiełbasy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Dodatkową wkładkę zabezpieczającą przed przebiciem należy zastosować podczas pakowania
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Ile półkilogramowych porcji mięsa mielonego zapakowano do sprzedaży, jeżeli zmielono 25 kg mięsa, a wydajność wyniosła 90%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Karczek obrobiony należy zastosować do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Na podstawie receptury określ, który wyrób otrzymano.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Do przyprawienia kiełbasy myśliwskiej nie należy stosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Pęcherze wieprzowe należy wykorzystać jako osłonki do produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Mięśnie otrzymane z wykrawania szynki, przeznaczone do produkcji konserwy pasteryzowanej, należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Jak należy przygotować surowiec tłuszczowy do wytopu metodą ciągłą?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Do produkcji lodu niezbędnego do zachowania odpowiedniej temperatury farszu w procesie kutrowania należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Którą maszynę lub urządzenie nieprawidłowo dobrano do operacji w czasie konfekcjonowania mięsa i wędlin?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Ile wyrobu gotowego uzyskano, jeżeli ubytek masy podczas parzenia 15,0 kg kiełbasy białej wyniósł 2%?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Brunatny odcień barwy smalcu popularnego świadczy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Podczas oceny organoleptycznej kiełbasy stwierdzono oślizłość na powierzchni, wyraźnie kwaśny smak oraz przykry zapach. Świadczy to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Wymienione w kolejności czynności: dobór surowca, peklowanie mokre, masowanie, napełnianie i sznurowanie, osadzanie, wędzenie dymem gorącym, obróbka cieplna, studzenie powietrzem, chłodzenie, należy wykonać w produkcji
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Zapis „Masa netto”, umieszczony na etykiecie kiełbasy w słoiku, przeznaczonej do dystrybucji, informuje o masie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Ile sztuk plastrów otrzyma się z bloku szynki konserwowej o długości 60 cm, jeżeli plasterkownica tnie wędlinę na plastry o grubości 3 mm?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Do transportu wewnętrznego z hali produkcyjnej do magazynu trzech opakowań wyrobu gotowego, ważących razem około 100 kg, najlepiej wykorzystać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Zgodnie z deklaracją producenta parówki wieprzowe pakowane próżniowo można przechowywać przez okres 12 dni w temperaturze chłodniczej
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile kg kabanosów dostarczono do odbiorcy, jeżeli zamówił on 3 opakowania kartonowe, a w każdym z nich znajdowało się 15 paczek kabanosów o masie 100 g każda?
Poprawnie
Niepoprawnie