Kwalifikacja T5 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
styczeń 2019
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Nieskategoryzowany 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Na rysunku cyfrą 1 oznaczono kość
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Główne mięśnie składające się na karkówkę to
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jaką nazwę nosi element ćwierćtuszy wołowej przedniej, zawierający pięć przepołowionych kręgów szyjnych, oddzielony od przodu linią odcięcia szyi, od tyłu linią odcięcia rozbratla?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Biodrówka i golonki to elementy otrzymane podczas rozbioru na części zasadnicze półtuszy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Którą czynność należy wykonać w pierwszej kolejności przy rozbiorze półtuszy wieprzowej na zmechanizowanej linii technologicznej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
Do której czynności należy zastosować nóż trybownik?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
W celu zniszczenia drobnoustrojów i zapewnienia warunków sanitarno-higienicznych piły, noże i stalki należy poddać
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
W linii rozbioru wołowiny do prowadzenia i naznaczenia linii cięć i przecinania kości należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
W wyniku rozbioru uzupełniającego elementu zasadniczego półtuszy wieprzowej otrzymano: kości miednicy, kość udową z rzepką kolanową oraz 1/3 kości goleni. Który element poddano rozbiorowi?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Korzystając z informacji zawartych w tabeli określ, do której klasy jakościowej należy zaliczyć mięso drobne wołowe z niewielką ilością ścięgien, bez przekrwień i węzłów chłonnych, zawierające 16,5% tłuszczu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Wykrawanie szynki z golonką należy rozpocząć od
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Wskaźnik uzysku mięsa klasy I z wykrawania karkówki z bydła dorosłego wynosi 12,2% Ile mięsa klasy I otrzyma się z wykrawania 5 000 kg tego elementu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Z rozbioru 1 tony ćwierćtuszy wołowej tylnej uzyskuje się 20 kg polędwicy. Ile wynosi wskaźnik uzysku?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
Na podstawie normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz ile otrzymano słoniny z wykrawania 5 000 kg półtusz wieprzowych klasy III.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli, wskaż ile dni wyniesie maksymalny czas magazynowania półtusz wieprzowych w temperaturze 2°C przy wilgotności względnej 85%.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
W praktyce przemysłowej do zamrażania mięsa wołowego w ćwierćtuszach należy zastosować mrożenie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
W którym urządzeniu nie zamraża się podrobów w postaci bloków?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Temperaturę i wilgotność względną powietrza w magazynach chłodniczych mierzy się za pomocą
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
W praktyce przemysłowej mięsa wieprzowego nie rozmraża się w
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Na podstawie informacji zawartych w tabeli, określ charakterystyczną barwę tłuszczu dla mięsa wieprzowego mrożonego.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Które gazy mają zastosowanie przy pakowaniu mięsa w atmosferze modyfikowanej (MAP)?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Do magazynu przyjęto 2 tony mięsa bez kości w workach próżniowych o masie 5 kg każdy. Ile worków z mięsem przyjęto do magazynu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
W celu utrwalenia różowej barwy mięsa należy zastosować dodatek
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Który element półtuszy wieprzowej jest surowcem podstawowym do produkcji baleronu gotowanego?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Który z wymienionych procesów należy przeprowadzić, aby otrzymać jednolitą, zemulgowaną masę mięsną do produkcji parówek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Tłuszcz drobny oraz podgardle do produkcji wędlin podrobowych
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
W peklowni do uplastyczniania mięsa należy zastosować
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
W których urządzeniach należy przeprowadzić sterylizację konserw mięsnych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
W schemacie technologicznym produkcji kiełbasy polskiej wędzonej symbolem X oznaczono czynność o nazwie
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Wodę lodową lub łuski lodowe należy dodać do masy mięsnej podczas obsługi
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Na podstawie informacji z tabeli, określ jaką temperaturę należy zastosować przy wędzeniu polędwicy łososiowej.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Sterylizacja konserw mięsnych powinna być przeprowadzana w temperaturze około
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Do wyprodukowania 5 000 kg kiełbasy zwyczajnej zużyto 4 000 kg surowców. Jaka będzie wydajność gotowego wyrobu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Próbę termostatową należy zastosować do oceny jakości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Zbadano smak, zapach, barwę oraz wygląd zewnętrzny na przekroju kiełbasy krakowskiej. Której ocenie poddano kiełbasę?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
Do puszki wprowadzono zbyt dużą ilość surowca. Jaki rodzaj bombażu może wystąpić w konserwie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Do plasterkowania kiełbasy suchej żywieckiej należy użyć
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Konserwy w słoikach typu twist-off należy transportować do maszyny pakującej w zbiorcze pakiety za pomocą przenośnika
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Smalec paczkowany w pergaminie jest przechowywany w chłodniach przez 7 miesięcy w temperaturze od –2 do +4°C, przy wilgotności powietrza 75÷80%.
Które parametry odpowiadają warunkom magazynowania smalcu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Ile wyrobu gotowego przygotowano do sprzedaży, jeżeli w opakowaniu zbiorczym było 100 opakowań jednostkowych łopatki po 5 kg i 200 opakowań jednostkowych schabu po 2 kg?
Poprawnie
Niepoprawnie