Kwalifikacja Z16 Świadczenie usług w zakresie dietetyki
czerwiec 2015
Podsumowanie
0 z 40 pytań ukończone
Pytania:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
Informacja
Rozwiąż test ponownie.
Już ukończyłeś quiz. Nie możesz rozpocząć jeszcze raz.
Zaczynamy... Zaczekaj na załadowanie się testu.
Musisz się zalogować, aby rozpocząć quiz.
Musisz ukończyć następujący quiz, aby rozpocząć ten:
Wyniki
udzielono odpowiedzi dobrze na 0 z 40
Twój czas:
Czas się skończył
Zdobyłeś 0 z 0 punktów, (0)
Kategorie
- Z.16 0%
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- Udzielono odpowiedzi
- Do sprawdzenia
-
Pytanie 1 z 40
1. Pytanie
Który zestaw wymienionych potraw należy uwzględnić w diecie niskobiałkowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 2 z 40
2. Pytanie
Której potrawy nie powinna zawierać dieta kobiety karmiącej w pierwszym miesiącu po porodzie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 3 z 40
3. Pytanie
Jak należy zmienić zamieszczony zestaw obiadowy, aby był właściwy dla pacjenta z chorobą wrzodową żołądka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 4 z 40
4. Pytanie
Korzystając z fragmentu Tabeli zamiany produktów, określ jakimi ilościami poszczególnych produktów zastępczych można zastąpić 50 g mięsa
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 5 z 40
5. Pytanie
Które z wymienionych surowców i produktów należy uwzględnić do sporządzenia zupy ogórkowej czystej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 6 z 40
6. Pytanie
W przedstawionym jadłospisie przeważającym składnikiem odżywczym
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 7 z 40
7. Pytanie
Na podstawie danych w tabeli oblicz koszt 20 zestawów śniadaniowych.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 8 z 40
8. Pytanie
Do produktów mlecznych fermentowanych nie zalicza się
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 9 z 40
9. Pytanie
Które z produktów są bogatym źródłem witaminy C?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 10 z 40
10. Pytanie
Która faza procesu produkcji majonezu wymaga wyznaczenia „krytycznego punktu kontroli”?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 11 z 40
11. Pytanie
Zakład gastronomiczny przygotowujący posiłki dla pacjentów szpitala ma obowiązek pobierania i przechowywania próbek żywności, niezbędnych do przeprowadzenia badań laboratoryjnych w ilości
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 12 z 40
12. Pytanie
Którym sposobem należy rozdrobnić marchew do sałatki jarzynowej?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 13 z 40
13. Pytanie
Którą technikę kulinarną należy zastosować podczas przygotowywania pulpetów z mięsa mielonego w sosie koperkowym?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 14 z 40
14. Pytanie
U pacjenta ze stwierdzoną cukrzycą typu II należy zastosować dietę
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 15 z 40
15. Pytanie
Jak należy przechowywać potrawy gotowe, wydawane na gorąco, przed ich ekspedycją?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 16 z 40
16. Pytanie
Do sporządzenia jednej porcji jajecznicy należy użyć 2,5 jaja. Ile jaj należy zapisać na zleceniu wydania z magazynu, aby przygotować 15 porcji jajecznicy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 17 z 40
17. Pytanie
Którą z metod utrwalania warzyw korzeniowych należy zastosować, aby przedłużyć trwałość surowca w warunkach domowych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 18 z 40
18. Pytanie
Przechowywanie otwartego mleka UHT powyżej 48 godzin aktywuje procesy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 19 z 40
19. Pytanie
Szkolenia personelu z zakresu higieny, zatruć pokarmowych, skażeń żywności oraz wypełniania dokumentów związanych z GHP/GMP, zapisywane są
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 20 z 40
20. Pytanie
Jaką rolę dla organizmu człowieka odgrywają witaminy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 21 z 40
21. Pytanie
Która grupa produktów działa zakwaszająco na organizm człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 22 z 40
22. Pytanie
Która grupa produktów jest źródłem węglowodanów złożonych?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 23 z 40
23. Pytanie
Oblicz wartość energetyczną 100 g deseru, zawierającego 6% białka, 16% węglowodanów oraz 3% tłuszczu.
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 24 z 40
24. Pytanie
Ile węglowodanów zawiera zestaw śniadaniowy, składający się z bułki i masła oraz sera typu feta?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 25 z 40
25. Pytanie
Dzienna racja pokarmowa dorosłego, zdrowego człowieka uwzględnia spożycie 1/3 szt. jaja na dobę. Jeżeli pacjent będzie spożywał codziennie jedno jajo przez 3 dni, to o ile sztuk przekroczy normę wyżywienia?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 26 z 40
26. Pytanie
Znaczne ograniczenie podaży białka w diecie oraz zwiększenie podaży węglowodanów i tłuszczów może prowadzić do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 27 z 40
27. Pytanie
Jaką należy zastosować dietę u pacjenta, którego współczynnik BMI wynosi 30,5?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 28 z 40
28. Pytanie
Do zadań Głównego Inspektoratu Sanitarnego należy
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 29 z 40
29. Pytanie
Którą z metod edukacyjnych w zakresie żywienia można zastosować dla pacjentów przebywających w szpitalu?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 30 z 40
30. Pytanie
Która z wymienionych zasad diety stosowana jest w chorobach nerek?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 31 z 40
31. Pytanie
Całkowite lub częściowe żywienie pozajelitowe wskazane jest dla
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 32 z 40
32. Pytanie
Których informacji o pacjencie nie zawiera wywiad żywieniowy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 33 z 40
33. Pytanie
Jakie konsekwencje zdrowotne wynikają z długotrwałego niedoboru białka w diecie?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 34 z 40
34. Pytanie
Do czego może prowadzić nadmiar kwasu szczawiowego w diecie człowieka?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 35 z 40
35. Pytanie
Która z wymienionych lipoprotein spożywana w nadmiarze sprzyja powstawaniu miażdżycy?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 36 z 40
36. Pytanie
W profilaktyce chorób układu krążenia należy uwzględnić następujące diety:
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 37 z 40
37. Pytanie
Moda na stosowanie restrykcyjnych diet odchudzających może prowadzić do
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 38 z 40
38. Pytanie
Które z wyników badań pacjenta z nadciśnieniem tętniczym przekraczają dopuszczalne normy i są wskazaniem do modyfikacji diety?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 39 z 40
39. Pytanie
Jaką dietę zaleca się choremu z przewlekłym zapaleniem trzustki?
Poprawnie
Niepoprawnie
-
Pytanie 40 z 40
40. Pytanie
Przy podaży 5 posiłków dziennie wartość energetyczna posiłku obiadowego powinna wynosić
Poprawnie
Niepoprawnie